Skip to main content

A 2023-as évben a Phoenix Contact alapításának 100. jubileumi évfordulóját ünnepli

Megjelent: 2023. október 13.

PhoenixContect lidEgy évszázad a technológia és innováció iránti szenvedély jegyében, 30 éve Magyarországon

Az elmúlt 100 év alatt a Phoenix Contact egy esseni, ipari termékek forgalmazásával foglalkozó, családi vállalkozásból globális gyártóvállalattá nőtte ki magát. A gazdaság és az infrastruktúra valamennyi ágazatának villamosításához, hálózatba kapcsolásához és automatizálásához szükséges termékeivel és megoldásaival, valamint az innováció és a technológia iránti szenvedélyével a Phoenix Contact tovább szárnyal – immár kiegészítve a célokat az élőhelyünk fenntartható fejlődése iránti elkötelezettséggel.

 

 

 

„Az évek során sok mindent elértünk együtt, hűek maradtunk családi vállalkozásunk értékeihez és kultúrájához, miközben folyamatosan növekedtünk és fejlődtünk. Ez az évforduló különleges pillanat számunkra. Létrehoztuk azt az alapot, amelyre építve tovább haladhatunk a sikeres jövő felé. Ügyfeleinkkel és üzleti partnereinkkel együttműködésben az energiaforradalom olyan megoldásait fogjuk előmozdítani, amelyek alapot adnak egy fenntartható világ megteremtéséhez” – nyilatkozta Frank Stührenberg, a Phoenix Contact elnök-vezérigazgatója a 100. évforduló jelentőségét kiemelve.

 

PhoenixContect 100éves frank struhenberg

Frank Stührenberg, a Phoenix Contact elnök-vezérigazgatója

 

Kapocs az ember és a technológia között

A jó kapcsolatok nem csupán a Phoenix Contact termékeinek elemi jellemzői. A kapcsolatok képezték az alapját annak is, hogy Hugo Knümann üzletember ötletéből egy globálisan aktív ipari vállalat jöhessen létre. A Phönix Elektro- und Industrie-Bedarfsgesellschaft 1923-as esseni alapításakor a vállalat kizárólag értékesítési vállalkozásként indult. 1928-ban az RWE-vel kötött üzleti kapcsolat vezetett az első DIN-sínre szerelt sorkapocs feltalálásához. Ez adta Knümann-nak az ötletet, hogy a blokkokat szétválassza és külön-külön DIN-sínre helyezett sorkapcsokba rendezze. Egy másik jelentős személyes és üzleti kapcsolat 1949-ben köttetett. Knümann ekkor találkozott Josef Eiserttel, a Siemens fejlesztőmérnökével, aki 1953-ban, Knümann halála után átvette a vállalat vezetését.

 

PhoenixContect 100éves 2

Az első iroda az esseni pályaudvaron (1920)

 

PhoenixContect 100éves 3

 

Blombergből a nagyvilágba

Mr. Eisert érkezésével a vállalat alapvető változásokon ment keresztül. Az egyszerű kereskedelmi vállalkozásból saját termeléssel rendelkező vállalat lett. A blombergi telephelyen, ahová a vállalatot a háború alatt át kellett telepíteni, hamarosan több üzem és központ is létesült. Az átköltözés után számos új termék fejlesztésébe fogtak, és a portfólió egyre inkább az elektronika irányába bővült. Az innovatív Interbus terepibusz-rendszerrel 1987-ben megteremtették az ipari hálózatépítés alapjait. Ezzel megtörtént a döntő lépés az automatizálás felé. Az első külföldi leányvállalat 1981-es USA-beli megalapítását pedig további leányvállalatok követték. Ma már nemcsak Németországban zajlik értékesítés, hanem szerte a világban.

 

PhoenixContect 100éves 4

 

A magyarországi leányvállalat 1993 óta működik, idén ünnepli 30 éves évfordulóját. Jelenleg 32 alkalmazott dolgozik a vállalat budapesti székhelyén és raktárépületében. A magyarországi tevékenység fókuszában a készülék-csatlakozástechnika (IE), az ipari komponensek és elektronika (ICE), az ipari automatizálás és megoldások (IMA) állnak. A cég árbevétele rohamos tempóban fejlődött, 2022-re elérte a közel 9 milliárdos eredményt. „Nagyon fontos számunkra, hogy a Phoenix Contact Group tagjai lehetünk, és egy olyan megbízható partnerrel rendelkezünk, amely folyamatosan ösztönzi az új termékek és megoldások fejlesztését. Az értékesítési régiónkban szerzett tapasztalatainkkal és az itteni követelményekkel mi is hozzájárulunk a termékek műszaki továbbfejlesztéséhez. Termékeink és megoldásaink folyamatos innovációja lehetővé teszi számunkra, hogy kiemelkedő szerepet játszunk a hazai ipar, különösen a megújuló iparágak fejlesztésében és a fenntarthatósági követelmények mielőbbi teljesítésében” – nyilatkozta Pálos Gábor, a magyar leányvállalatot 25 éve vezető ügyvezető igazgató a jövőbeli tervekről.

 

PhoenixContect 100éves 5

Pálos Gábor, a Phoenix Contact magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója

 

Együtt a jövőért – Társadalmi felelősségvállalás

A Phoenix Contact elkötelezett az All Electric Society vízió (teljesen elektromos társadalom) megvalósítása mellett egy olyan jövő érdekében, amelyben a megújuló erőforrásokból származó energia kívánt mennyiségben és gazdaságilag fenntartható módon áll rendelkezésre az egész világon. A megújuló energia következetes termelése és felhasználása mellett a fenntartható jövő kulcsát jelenti a primer energiaszükséglet csökkentése hatékonysági intézkedésekkel, valamint intelligens és hálózatba kötött rendszerek létrehozásával.
Az ágazati összekapcsolás néven ismert megközelítés megköveteli az átfogó villamosítást, digitalizálást és automatizálást, például az energia, az infrastruktúra, az épületek és a mobilitás területén, így jönnek létre az „intelligens ágazatok”. Valamennyi terület integrációja biztosítja az alapot egy olyan rendszer megvalósításához, amely elvezet az All Electric Society-be, amelyen a Phoenix Contact aktívan tevékenykedik a termékeivel és megoldásaival évek óta.
Az All Electric Society tehát egy olyan társadalom, amelynek teljes energiaciklusa teljes egészében megújuló energiaforrásokból előállított villamos energián alapul. A fenntarthatóan termelt villamos energia gyakorlatilag az „elsődleges energiaforrás”. A felhasznált végső energia azonban nem mindig villamos energia. Az ellátás biztonsága és a villamos energia, az épületek, a közlekedés és az infrastruktúra összekapcsolása az ipari szektorral csak akkor válik valósággá, ha az elektromos energiát a szintetikus energia előállításának alapjául is felhasználják, például üzemanyagok (e-üzemanyagok) előállítására, vagy power-to-gas és power-to-liquid (energiából gázt és energiából folyadékot) technológiák révén.

 

PhoenixContect 100éves 6

PhoenixContect 100éves storageAz All Electric Society víziója szerint a teljes körű fenntartható energiafordulat már a láthatáron van.
A vízió valós gyakorlatbeli bemutatása érdekében szeptember 1-én, a Phoenix Contact németországi központban, Blombergben a nagyközönség számára is megnyílt az All Electric Society Park, ahol 7 800 m2 élményterületen lehetünk részesei annak, hogyan állítják elő, tárolják és osztják el az energiát, optimalizálják az energiafogyasztást, és a szektorok összehangolása hogyan járul hozzá a megújuló energia optimális áramlásához, és hogyan függenek össze ezek a területek egymással.

  

„Továbbra is az egyik legjelentősebb tendencia lesz a globális szintű, teljes körű villamosítás. Üzleti modellünk összhangban áll ezzel a trenddel. Ezért közép- és hosszú távú növekedésre számítunk, amelyre már most felkészülünk. Az elkövetkező öt évre 2 milliárd eurós beruházási programot irányoztunk elő” – fejtette ki Stührenberg.

 

 

A Phoenix Contact cégcsoport németországi székhellyel rendelkező családi vállalkozás, amelyhez 74 vállalat tartozik világszerte, és termelési hálózata 11 országban van jelen. Nemzetközi szinten több mint 100 országban mintegy 22 000 embert foglalkoztat. A nyersanyag- és energiapiacon változatlanul fennálló kiélezett helyzet ellenére a Phoenix Contact 21 százalékos árbevétel-növekedést ért el, és a 2022-es pénzügyi évet 3,6 milliárd eurós összbevétellel zárta. „Különösen az elmúlt években rendkívül dinamikus növekedést tapasztaltunk, ami azt mutatja, hogy megoldásainkkal választ tudunk adni korunk legfontosabb kérdéseire” – értékelte a bevételek növekedését Stührenberg.
Az ügyfelekkel és partnerekkel szoros együttműködésben a Phoenix Contact a jövő számára fejleszt megoldásokat, úttörő csatlakozási és automatizálási technológiák felhasználásával. Az integrált koncepciókat, amelyek magukban foglalják a mérnöki tervezést és a szolgáltatásokat is számos területen alkalmazzák: a közlekedési infrastruktúrában, a megújuló energia és az intelligens ellátási hálózatokban, valamint az e-mobilitás, az energiahatékony gépgyártás és a berendezésgyártás területén.

 

 

PHOENIX CONTACT Kft.
H-1124 Budapest, Csörsz utca 49-51.
Tel.: (+36) 1 555 1000  
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

#0099a1