Skip to main content

67 GHz-ig terjesztette ki R&S® SMA100B típusú, élvonalbeli mikrohullámú jelgenerátorának működési tartományát a Rohde & Schwarz

Megjelent: 2019. augusztus 13.

rhode lidAz R&S® SMA100B típusú, analóg mikrohullámú generátorral immár 67 GHz-ig terjedően állíthatók elő egyedülállóan jó minőségű rádiófrekvenciás jelek. Névleges tartományon túli beállításban akár 72 GHz-ig is használható a műszer. Az R&S® SMA100B emellett az eddigi legkisebb fáziszajjal rendelkezik és a legnagyobb kimeneti teljesítményt nyújtja, rendkívül kismértékű harmonikus torzítás mellett.

 

Újfejlesztésű frekvenciatartománybeli kiegészítéseivel az R&S® SMA100B típusú generátor ezúttal már 31,8 GHz-ig, 40 GHz-ig, 50 GHz-ig vagy 67 GHz-ig terjedően is képes jeleket előállítani.
A repülés- és űrtechnika, honvédelem, rádiófrekvenciás kommunikációs rendszerek és félvezető technika vonatkozásában minden lényeges alkalmazási területen kitűnően használható ez az analóg mikrohullámú jelforrás. Kiválóan alkalmas mikrohullámú alkatrészek, eszközök és rendszerek jellemzőinek bemérésére is, időtálló befektetést képviselve mindenféle mikrohullámú szakterületen.

 

rhode


A 40 GHz-es típusváltozat lefedi a leglényegesebb radartechnikai sávokat, a 67 GHz-es felső határfrekvenciájú berendezéssel pedig a rendkívül nagy adatátviteli sebességű műholdas összeköttetésekhez egyre szélesebb körben használt Q/V-tartományú fejlesztések is végezhetők. Az 5G mobilhálózatok bevezetése során az első kereskedelmi rendszerek frekvenciái 39 GHz-ig (vagy akár azon túl) fognak terjedni, a 40 GHz-en felüli tartomány használhatósága pedig még vizsgálat tárgyát képezi. A 67 GHz-es műszerrel 60 GHz-es sávú eszközök is tesztelhetők, nem csupán a mobiltelefon-technikához kapcsolódóan, hanem egyéb területeken is (például IEEE 802.11ad szabványú rendszerek), sőt, névleges tartományon túli beállításban akár az IEEE 802.11ay norma szerinti mérések is végezhetők vele.

 

A lehető legtisztább jelek kifinomult mérésekhez

Különösen kis fáziszajú kiegészítésével (opciójával) az R&S® SMA100B a lehető legtisztább rádiófrekvenciás jeleket képes előállítani: fáziszajának szintje 40 GHz-en, a vivőtől 20 kHz‑es távolságra mérve –120 dBc/Hz, így, például radarrendszerek összeépítése vagy tesztelése során ideális helyi oszcillátorként használható ez a műszer. Az analóg-digitális és digitális-analóg átalakítók mintavételi sebességének emelkedésével egyre fontosabb, hogy a rádiófrekvenciás vivők fázis- és szélessávú zaja a lehető legkisebb legyen. E generátor mindennél alacsonyabb, –150 dBc/Hz szintű (például 30 GHz-en, a vivőtől 40 MHz-re mért) szélessávú zajának köszönhetően közvetlenül vizsgálhatók egy eszköz tisztán saját jellemzői. A csúcskategóriás R&S® SMA100B típusú berendezéssel tehát élvonalbeli műszaki jellemzőkkel rendelkező termékek fejleszthetők, egyértelmű versenyelőnyt biztosítva a mérnököknek.

 

Lehető legnagyobb kimeneti teljesítmény a legkisebb felharmonikus tartalommal

A mikrohullámú méréstechnikában sokszor okoz problémát a kábelek és mérő-befogók csillapítása. Az R&S® SMA100B különféle kimeneti fokozatokkal rendelkezik e hatások ellensúlyozására.
A 31,8 GHz, 40 GHz, 50 GHz és 67 GHz felső határfrekvenciájú műszerek különösen nagy kimeneti teljesítményűvé alakíthatók, amihez mindössze egyetlen feloldó kódot kell begépelni anélkül, hogy a berendezést vissza kellene küldeni a szervizbe. Az ultra nagy teljesítményű opcióval mindenféle alkalmazás számára elegendően nagy kimeneti jelszintet szolgáltatnak a generátorok rendkívül alacsony harmonikus torzítás mellett, feleslegessé téve külső erősítők és szűrők beiktatását, egyúttal egyszerűsítve is a mérési elrendezéseket. E kiegészítéssel egy 40 GHz-es típusváltozat 25 GHz-en 27 dBm teljesítményű, amíg egy 67 GHz-es generátor 40 GHz-en 23 dBm, 67 GHz-en pedig 17 dBm erősségű jelet képes leadni.


Folytonos jelszintfuttatás széles dinamikával és letapogató radarok keltette AM

Az R&S® SMA100B több mint 70 dB széles dinamikatartományban képes folytonosan futtatni a jelszintjét, váltáskor fellépő „tüskék” vagy rövid idejű kimaradások nélkül. Ultra nagy kimeneti teljesítményű opciójának köszönhetően kiválóan alkalmas ez a műszer nagyteljesítményű eszközök, például a korszerű műholdakon alkalmazott GaN-félvezetős, illetve haladó hullámú csöves végfokozatok erősítéskarakterisztikájának vagy kimeneti telítési pontjának a bemérésére.
Az „AM Scan” nevű kiegészítéssel (opcióval) bővített generátorok letapogató radarok antennái által keltett amplitúdó-ingadozások szimulálására is használhatók, lehetővé téve vevők bevizsgálását 70 dB-t is meghaladó modulációs mélység mellett.

 

Más műszerek egyszerű kiváltása az R&S® LegacyPro program segítségével

Az R&S® SMA100B típusú generátort képes kezelni az R&S® LegacyPro program, így a Rohde & Schwarz vagy más gyártó automatizált tesztelő rendszerekbe beépített, elavult berendezései könnyedén kiválthatók ezzel a műszerrel anélkül, hogy a vezérlőszoftvert módosítani kellene.
Az R&S® SMA100B típusú mikrohullámú jelgenerátor az összes új kiegészítésével (opciójával) együtt már megrendelhető a Rohde & Schwarz-tól.
További információk a következő honlapon találhatók: https://www.rohde-schwarz.com/ad/press/purest-signal

 

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.rohde-schwarz.hu

 

Még több Rohde & Schwarz