Skip to main content

A PCS Folyamatirányító Rendszerek Konferencia programja

Megjelent: 2017. augusztus 28.

pcs8A célegyenesbe érkezett az október 25–27. között megrendezésre kerülő első – hagyományait tekintve azonban két évtized tapasztalatára támaszkodó – PCS konferencia szervezése. A program közlésével segítünk eligazodni azoknak, akiknek az elmúlt évek októbereit egy-egy lillafüredi utazás színesítette – de azoknak is, akik most tervezik, hogy csatlakoznak a „hagyományőrző törzsközönséghez”.

 

Szűk két hónap, és idén is kezdetét veszi a Lillafüreden megrendezésre kerülő Folyamatirányító Rendszerek Találkozó. Amint azt már korábbi cikkünkben is jeleztük, az idei konferenciát a tradicionális alapokat megtartva, ugyanakkor új köntösbe bújtatva, és újdonságokkal szervezzük meg. Aki ellátogatott a www.pcsmeeting.hu oldalra, láthatta, hogy az új PCS név mellett új arculatot is kapott a konferencia, melyet az új honlap is tükröz. A weboldalon látható öt piktogram jól reprezentálja a konferenciát jellemző tradíciókat és új lehetőségeket, és az alábbi – ezekre felfűzött – gondolatok is ízelítőt adnak abból, milyen új megoldásokkal készülünk annak érdekében, hogy a résztvevő úgy érezze, érdemes volt az idei lillafüredi találkozóra „beneveznie”.

2 eloadasA konferencia hagyományos, és egyben legfontosabb összetevőjét az „Előadások” alkotják, amelyek továbbra is központi szerepet töltenek be a találkozó programjában, ugyanakkor némi „frissítéssel” igyekeztünk áttekinthetőbbé, „fogyaszthatóbbá” tenni a konferenciaprogramot. Így például az idei évtől a plenáris előadásokat nem egy csokorba gyűjtve, az első napra szerveztük, hanem az egyes szekciók alaphangját adja majd meg egy-egy, nagyobb lélegzetű, átfogó előadás. Az idén összesen öt plenáris előadásra kerül sor, amelyek egyike például Xiao Wei (Yokogawa) prezentációja „Advanced data analytics solution for process stabilization and quality improvement” címmel. Itt jegyezzük meg, hogy a jól bevált szinkrontolmácsolást továbbra is biztosítjuk.

Az előadásokkal kapcsolatos másik újításunk, hogy az előadókhoz a hallgatóság nem az előadás végeztével, hanem az egyes szekciók végén külön Szekciózáró keretében intézhet kérdéseket vagy kezdeményezhet vitákat – az adott szekcióban szerepelt összes előadó jelenlétében. A kérdéseket nem csak a hagyományos „kézfelnyújtós” formában, de az adott szekció teljes időtartama alatt online felületen is fel lehet tenni. Nem titkolt reményünk, hogy ez az eddig még ki nem próbált szervezési megoldás nem csak gördülékenyebbé teszi a szekcióprogram lebonyolítását, de kellemes szakmai eszmecseréknek is teret ad, amelynek „látómezejébe” így már nem csak egy konkrét előadás kerülhet, hanem akár az egész szekcióülés teljes anyaga is. Az összefüggések, „áthallások” bemutatására is alkalmas vita így az egész konferencia szakmai értékének emeléséhez is hozzájárulhat. Ezúton is bátorítjuk a konferencia minden résztvevőjét, hogy ne csak hallgatója, de aktív résztevője is legyen ezeknek a véleménycseréknek, hiszen a nézőpontok jobb megismerése az egész szakmai közösség együtt gondolkodásának alapfeltétele.

1 kiallitasA konferencia másik fontos régi alkotóelemét a „Kiállítások” adják. Ezek hatékonyságát ez évtől azzal kívánjuk fokozni, hogy nyitvatartási idejüket meghosszabbítottuk, valamint – a tavalyi sikerre tekintettel – az idén is külön szekció ad teret a kiállító cégek rövid bemutatkozó előadásainak.

4 networkingMi sem mutatja jobban, hogy a tradícióinkhoz ragaszkodunk, hogy továbbra is vigyázunk arra a kollegiális-családias-baráti hangulatra, mely a korábbi években is a konferenciát jellemezte. Ezt továbbra is a megszokott esti programokkal erősítjük, mely maximálisan alkalmas a konferencia harmadik eleme, a „Kapcsolatépítés” megvalósítására. Az idén az első napon állófogadással köszöntjük a jelenlévőket, a következő nap estéjén pedig borkóstolóval igyekszünk jó hangulatot teremteni az azt követő vacsorához.

3 kerekasztalNapjaink IT-centrikus világát a szoftverek iránti hatalmas igény jellemzi. Különösen így van ez saját szakterületünkön, ahol a verseny gyakran nagyon kiélezett, a biztonság iránti igény pedig összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a kommersz termékkategóriában; a rossz szoftverekből adódó gyenge szolgáltatás, vagy a szolgáltatás teljes kiesése megengedhetetlen. A magas minőségű, hatékony szoftverek feladata az egyes cégek olyan belső irányító és támogató folyamatainak támogatása, mint az Alkalmazás Életciklus Menedzsment. A témát annyira meghatározónak és aktuálisnak találjuk, hogy az idei évben külön szekciót szántunk a megtárgyalására. Két bevezető előadásra kerül sor: Haller Péter (Intland Software GmbH) „Using Application Lifecycle Management in a Controlled Environment”, illetve Keresztesi Kálmán (Controsys Kft.) „How to support compliance with GAMP 5” című prezentációjára. Az előadásokat követően „Kerekasztal” beszélgetésben kaphatunk mélyebb betekintést a ma még széles körben nem ismert szakterületbe. A kerekasztal a PCS konferencia teljesen új eleme. Mivel más „trendkövető” konferenciákon sikeres és eredményes szakmai eszmecseréknek voltunk tanúi és részesei, bízunk abban, hogy az első PCS konferencia „kerekasztala” mellett sem lesz ez másképp.

5 workshopA konferencia másik teljesen új eleme a „Workshop”, ahol 8-12 fős kis csoportok számára tartanak a konferencián résztvevő cégek gyakorlati képzést. Ezek közül már most is említhetünk néhányat: a Festo Kft. „Pneumatikus rendszerek tervezése hatékonyan” és „Lineáris hajtástechnika egyszerűen, elektromosan” című workshopjait, vagy a HB Mérnök Iroda gyakorlatias bemutatóját a tömeg-, erő-, nyomaték-, nyomás- és elmozdulásmérés témakörében. A lista még nem teljes, jelenleg is folynak egyeztetések további workshopokkal kapcsolatban.
Bízva abban, hogy felkeltettük a régi törzsközönség érdeklődését, de talán azokét is, akik idén csatlakoznak hozzánk először, minden résztvevőt szeretettel várunk az október végi, lillafüredi első PCS Találkozóra.

Október 25. (szerda)

FÜLE Sándor

ControlShop Kft.

A légszennyezés még nem robbanás

HERB, Christoph

Endress+Hauser Conducta GmbH+Co. KG

Fully automated measurement, cleaning and calibration of pH/ORP

PAPP Zoltán

MVM Paksi Atomerőmű Zrt. evopro systems engineering Kft.

Szelepdiagnosztikai rendszer létesítése állapotfüggő karbantartás bevezetéséhez

HORVÁTH Lóránt

Process Automatika Kft.

PASS SCADA bemutatás – PICK energiamonitoring és mérésadatgyűjtő rendszer

BODÓCS Attila

MOL Plc.

Adaption of advanced process control system and optimization of technology process for energy efficiency improvement in Algyő Gasplant

BUDAI Béla

Siemens Zrt.

Siemens Instrumentation in the chemical industry

POÓR Tibor

Mol Petrolkémia Zrt.

Rendelkezésre állás emelése diagnosztikai rendszerekkel

VÁRADI Gergely

Mol Petrolkémia Zrt.

DCS integráció és központi vezénylő kialakítás

Október 26. (csütörtök)

BRUNS, Benjamin

Beckhoff Automation GmbH & Co. KG

Process Automation with Beckhoff

GOLDSTEIN, Sven

Beckhoff Automation GmbH & Co. KG

Leveraging cloud-based services for Process Control

OCHSENREITHER, Steffen

ENDRESS+HAUSER

From Nameplate to digital Documentation

MOLNAR Zsolt

graphIT Kft.

Digital Factory solutions from Siemens

TÖREKY Gábor

Phoenix Contact Ltd.

Cloud-based solutions in the industry

HATFALUDI Viktor

GosTech Mérnöki és Szolgáltató Kft.

Gostech: Automatizálási megoldások

HAUSLER, Wolfgang; KAJATI András

INDUSTRIE Automation GRAZ

Wireless applications in clean room monitoring systems

KERESZTESI Kálmán

Controsys Control Engineering Ltd.

How to support compliance with GAMP 5

WEI, Xiao

YOKOGAWA

Advanced data analytics solution for process stabilization and quality improvement

HALLER Peter

Intland Software GmbH

Using Application Lifecycle Management in a Controlled Environment

KOZÓ Gábor

evopro systems engineering Kft.

Simulation and Modelling Virtual Factory to support engineering and production

Október 27. (péntek)

KOVÁCS István

MOL Group DS Production T&D

Centralization of Control Rooms at MOL Group DS Facilities

JANCSICSNÉ KUN Ágnes

MOL Nyrt.

Robbanásbiztos berendezések felügyelete

FÁKLYA László

BARTEC Hungary Kft.

BARTEC vezérlő és megjelenítő rendszerek robbanásveszélyes terekben

VARGA Zsolt

Phoenix Contact Ltd.

Safe Energy Control - Comprehensive grid protection and Termitrab Complete - Signal Protection on 3,5 mm 

ZSARNOVSZKI Attila

EX-ON Mérnökiroda Kft.

Robbanásbiztos berendezések és védelmi rendszerek vizsgálata és tanúsítása



A teljes programot megtalálják a honlapon.


Szerző: Bölkény Ildia PCS Folyamatirányító Rendszerek Konferencia szervezőbizottságának elnöke

www.pcsmeeting.hu