magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

WAGO vizszolg next-to-leadMiután a svájci Wahlen település elhatározta elavult helyi víztisztítási és vízelosztó rendszerének korszerűsítését, „régi ismerőshöz”, az Endress+Hauser céghez fordult. A cég által kidolgozott modern koncepció magában foglalja az új mérési berendezéseket és a P-view szabályzórendszert, vezérlőrendszere pedig WAGO-szabályzókra épül.

.

 

Az új rendszer részletes információkkal szolgál

Annak a célnak az elérése érdekében, hogy higiéniailag megfelelő és minden szempontból kifogástalan ivóvízzel láthassák el a települést, megbízható, felügyelhető és kellőképpen elosztott irányítástechnikai rendszerre van szükség. A Basel tartománybeli Stürmenkopf hegy lábánál elterülő, festői szépségű kis falucskában, Wahlenben a vízhálózat egyes részei – köztük a vezérlőrendszer – elavultak. A városvezetés az Endress+Hauser-hez fordult megoldásért. Mivel a cég – korábbi tevékenysége alapján – már alapos információkkal rendelkezett a helyi vízhálózat sajátosságairól, létrehoztak egy a feladat követelményeit ismerő csapatot, amely a modernizálás kihívásainak meg tudott felelni. A fejlesztés részeként új terepi eszközöket és vezérlőegységet is telepítettek.

 

Wago1

Elosztott I/O-rendszer

A régi vezérlőrendszer meglehetősen heterogén részekből állt össze, amelyben egyebek között elkülönített analóg és digitális kábelezés is megtalálható volt. A régi rendszer vezérlésében még relés alrendszerek, végrehajtó elemei között pedig kontaktorokkal vezérelt szivattyúk is megtalálhatók voltak. A modernizáció során kicseréltek néhány terepi berendezést, és az UV-s fertőtlenítő rendszer cseréjére is sor került. A tervek szerint az Endress+Hauser az állásos szabályozási struktúrát három WAGO I/O-egységgel kombinált P-View vezérlési rendszerre cserélte ki. A WAGO I/O-rendszerelemek közül a WAGO-vezérlőkre és a dugaszolható modulokra esett a választás. Ezek regisztrálják a terepi oldal méréseit, köztük a térfogatáram- és a nyomásadatokat, a tűzoltórendszerből érkező üzeneteket és a víz zavarosságát jellemző paramétereket.
A szivattyúállomáson három programozható Ethernetes vezérlő irányítja a folyamat szakaszait: a víztárolókat és az épületfelügyeletet. A vezérlők közötti kommunikáció Etherneten történik, és a hálózatot kiegészítették speciális gateway-ekkel, amelyek a külső állomásokkal folytatott kommunikációt teszik lehetővé. Az Endress+Hauser a magasan képzett karbantartási csoport számára a felügyeleti rendszerbe egy DSL-alapú távelérési rendszert telepített. A vezérlési rendszer végzi a regisztrálást és a riasztásokat, valamint a víztározók felügyeletét.  Az új vezérlők olyan sok helyet takarítottak meg, hogy a meglévő szekrénynek csak a felét kell kihasználni. A P-view által pedig teljes betekintést nyertek a részletes működési adatokba, amit a karbantartók akár az otthonukból is elérhetnek.

 

Wago2

Működés egy könnyedén szabályozható rendszerrel

Az Endress+Hauser P-view vezérlőrendszere OPC-szerverrel működik, és jelentős számú ipari kommunikációs protokollt támogat. Az OPC-szerver nyílt szabványon alapul, figyelembe veszi a rendszer szoftver- és hardverelemeit, és a szoftver beállításait a követelményeknek megfelelően egyszerűen rá lehet hangolni a technológiai környezetre. A P-view SCADA-csomagjában található elemekkel könnyedén láthatóvá tehető a rendszer sematikus képe. Ha például a rendszer határérték-túllépést észlel, riasztást küld az operátor képernyőjére, vagy alternatívaként üzeneteket SMS-ben és e-mailben a probléma elhárításáért felelős személyzetnek. A programot a specifikációt kielégítő CODESYS-ben írták és indították el jó néhány sikeres teszt után. Ezeket a teszteket úgy tudták végrehajtani, hogy a vízrendszert közben nem kellett lezárni, ezáltal megkímélték Wahlen lakosait az esetleges kellemetlenségektől. A karbantartó személyzet azonnali SMS-tájékoztatása, a riasztások azonnali – és a tartózkodási helytől független – kézbesítése fontos üzembiztonsági kérdés.
A projekt tanulsága, hogy jól kiválasztott egységekkel egy – már elavultnak számító – rendszer is könnyen modernizálható. Az Endress+Hauser projektcsapata magabiztosan felhasználhatta az automatizálás és a szabályozás sokrétű elemeit, és komplex, de mégis áttekinthető rendszert hozhattak létre. A terepibusztól független, moduláris WAGO-egységek helyettesítik a közvetlen kábelezést. A sikeresen felújított vízellátó rendszerben már a programozható ethernetes vezérlők kezelik az I/O-jeleket, ami még hiba esetén is lehetővé teszi a kommunikáció fenntartását.

 

WAGO Hungária Kft.
2040 Budaörs, Ipari Park, Gyár u. 2.
Tel.: +36 23 502 170, fax: +36 23 502 166
E-mail: info.hu@wago.com
www.wago.hu

Még több WAGO

 

Címkék: vízellátás | SCADA