magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

dspcb v6 crossprobeAz RS Components odafigyel az elektronikai tervezők közösségének véleményére: három új funkció is belekerült a népszerű, ingyenesen letölthető DesignSpark elektronikai tervezőszoftver új változatába. A DesignSpark sokak számára talán még csupán NyÁK-tervezőprogramként ismert, azonban ma már – 3D mechanikai funkcióival együtt – a komplex elektronikai gyártmánytervezés eszközévé nőtte ki magát.

.

 

A DesignSpark új verziója a felhasználói közösség igényei szerint bővült

Az RS Components (RS), a világ vezető, magas színvonalú szolgáltatást nyújtó, elektronikai és karbantartási termékekre szakosodott forgalmazója, az Electrocomponents plc kereskedelmi márkája nemrég mutatta be a kapcsolási rajzok és nyomtatott áramköri elrendezések készítéséhez kifejlesztett, díjnyertes professzionális szoftver, a DesignSpark PCB legújabb verzióját. A DesignSpark PCB 6.0 változata a leggyakoribb felhasználói kérések alapján három új funkcióval bővült, amelyek még könnyebbé teszik a használatát a tervezők számára. A DesignSpark Mechanical szoftverhez egyszerűbb exportálási lehetőségeket csatoltak, továbbá keresztpróbák és egyéni parancsikonok révén vált még hatékonyabbá a közkedvelt szoftvereszköz használata. A tervek közötti navigáció lényegesen felgyorsult.

     A DesignSpark PCB szoftver rendkívüli népszerűségét a hatékony, könnyen elsajátítható NyÁK-tervezési támogatás mellett speciális projekttervezési és kivitelezési lehetőségei alapozták meg. Világszerte több, mint 200 000 aktív felhasználó választása bizonyítja a termék gyakorlati használhatóságát, a tervek és projektek megosztásának és együttes kidolgozásának lehetőségét felkínálva pedig a „nyílt forrású hardver” trend legnépszerűbb közvetítő médiumává lépett elő. A DesignSpark PCB hatodik kiadása további funkciókkal bővíti az eszköz 2013 áprilisában bemutatott verzióját, amely többek között a tervezési szabályok online ellenőrzésének (valósidejű DRC[1]) és a buszok tervezési támogatásának integrációjával hívta fel magára a tervezők figyelmét.

 

IDF-exportálás a DesignSpark Mechanical keretében

A DesignSpark Mechanical 2013. szeptemberi megjelenése óta a DesignSpark PCB felhasználóinak lehetőségük nyílik arra, hogy termékeik mechanikus elemeit a DesignSpark-csomag ingyenes eszközével tervezzék meg. Ehhez a DesignSpark PCB-szoftverrel készült terveket az ipari szabványnak megfelelő IDF-formátumba kell exportálni. A DesignSpark Mechanical szoftverre való lelkes átállást a szoftvereszközök közötti adatforgalom egyszerűsítését igénylő felhasználói visszajelzések követték. Ezekre válaszul a DesignSpark PCB 6.0 verziójában egyszerűbb IDF-exportálási lehetőséget valósítottak meg a DesignSpark Mechanical szoftverhez. Az új felhasználói felülettel még egyszerűbb a tervek átvitelének folyamata, a számos előkonfigurált beállítás pedig még gyorsabb exportálást tesz lehetővé, ráadásul minimalizálja a felhasználói hibák kockázatát.

 

Keresztpróba

A 6.0 verzió keresztpróba (X-probe) funkciója azonnali hivatkozást biztosít a szoftveren belül a terv két nézete, az elvi kapcsolási rajz és a NYÁK-terv megjelenítése között. Ez rendkívül nagy segítség a gyorsabb munkavégzéshez. A NYÁK-nézet elemeinek beazonosítása általában viszonylag egyértelmű, azonban nem mindig egyszerű megtalálni az elvi kapcsolási rajzon az ehhez rendelt szimbólumot. Ha a felhasználónak teljes áttekintése van a rendszerről, és jól tájékozott és jártas a működés és az architektúra kérdéseiben, ez segédeszközök nélkül is lehetséges. Azonban még ezekben az esetekben is jelentős könnyebbség, ha az elvi rajz és a NyÁK-terv elemei között gépi támogatás teremt kapcsolatot. A keresztpróba lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyetlen kattintással váltsanak a két nézet között: bármely nézetben az alkatrészre kattintva azonnal az ellentétes nézet jelenik meg. A funkció a NYÁK-nézetből az elvi kapcsolási rajzra vált, és fordítva. Ez annyira egyszerű, hogy szinte megtanulni sincs mit, ugyanakkor az általa nyújtott támogatás – különösen a bonyolultabb, „mélyebben strukturált” áramkörök esetén – felbecsülhetetlen.

 

Egyéni parancsikonok

A 6.0 verzió új egyéni parancsikon-funkciója még rugalmasabb testreszabási lehetőségeket teremt a felhasználói felületen. A felhasználók most saját parancsikonokat és billentyűparancsokat adhatnak meg a szoftvereszköz konfigurálása során, ezáltal még könnyebb és gyorsabb a használat. Ez különösen azok számára jelent komoly segítséget, akik korábban, más NYÁK-tervező eszközök használatakor hozzászoktak egy adott parancsikonhoz. Az egyéni ikon alkalmas „testreszabásával” a felhasználónak nem kell nélkülöznie az ott megszokott „kedvenc gombjait”.

 

A DesignSpark PCB története

A DesignSpark igazi sikertörténet. Gyors fejlődése és a körülötte szerveződő mérnöki közösség állandó nvekedése azt igazolja, hogy a cég „nyílt forrású harverről” alkotott elképzelése és a tervezés különféle funkcióinak (az elvi kapcsolás, a NyÁK-tervezés, az elektronikus és mechanikus tervezés és az alkatrész-keresési feladatok szerves egybeépítése életképes modell. A koncepció gyors térhódítását jól szemlélteti a rendszer rohamos fejlődése.

  • 2010. július – a DesignSpark PCB szoftver első kiadása,

  • 2011. március – NYÁK-elrendezések 3D-s megjelenítésének hozzáadása és továbbfejlesztett könyvtárkezelési funkció,

  • 2011. november – szimulációs interfész, tervezési kalkulátorok és alkatrész-csoportosító funkció hozzáadása,

  • 2012. október – továbbfejlesztett könyvtárkezelő, amely hozzáférést enged a ModelSource alkatrészkönyvtár 80 000 tételéhez, valamint árajánlat-kérési lehetőség az anyaglistára és a NYÁK-gyártásra,

  • 2013. április – online tervezésiszabály-ellenőrzések és buszok integrálása,

  • 2014. január – a DesignSpark Mechanical szoftverhez biztosított egyszerűbb exportálási lehetőség, keresztpróbák és egyéni parancsikonok hozzáadása.

 

 

„Az RS Components továbbra is szem előtt tartja azt a célját, hogy mind a költségek, mind a használat komplexitása tekintetében elhárítson minden akadályt az elektronikai tervezés elől. A szoftver 6.0 verziójának fejlesztése során is azt tartottuk szem előtt, hogy előmozdítsuk a DesignSpark PCB felhasználói körének további növekedését, és a villamosmérnökök számára a lehető legjobb nyílt forrású hardvertervezői élményt nyújtsuk. A DesignSpark felhasználói közösségtől érkező visszajelzés rendkívül hasznos volt a DesignSpark PCB továbbfejlesztésére. A szoftver új verziója pedig teljes mértékben ezt a megközelítést tükrözi, miközben lehetővé teszi a mérnökök számára az ingyenes, mégis nagy teljesítményű tervezőeszközök használatát.”

(Mark Cundle, az RS Components műszaki marketingosztályának vezetője nyilatkozatából)

 

 

 

(Forrás: az RS Components 2014. január 21-i sajtótájékoztatója)

 

RS Components Magyarország
Tel.: +36 1 408 8371
Fax: +36 1 408 8372
E-mail: service@rscomponents.hu
www.rscomponents.hu

 

Még több RS Components

 [1] DRC: Design Rule Check. A fogalom a layout-tervezésen alapuló mérnöki feladatok (tipikusan a NyÁK- és IC-tervezés) szokásos ellenőrzési műveletét fedi: a technológia a rajzolat bizonyos méreteire szigorú minimum-határértékékeket ír elő, amelyek be nem tartása a végtermék hibaarányának jelentős növekedéséhez vezet. A DRC a NyÁK tervezésben ez (például, és elsősorban) a vezetősáv, illetve a vezetősávok közötti szigetelősáv minimális szélességének ellenőrzését jelenti.– A szerk. megj.