magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

beckhoff12011-ben, a téli szezon kezdetén nyitott a négycsillagos Superior Hotel Grischa a svájci téli üdülőhelyen, Davosban. A szállodát luxus belső berendezése és szolgáltatásain kívül környezetbarát kialakítása is megkülönbözteti versenytársaitól. Egyrészt meg kellett felelnie a nemzetközi vendégek magas szintű kényelmi elvárásainak, másfelől a szállodavezető ragaszkodott a fenntarthatósághoz és az energiahatékonysághoz az építkezés és a szálloda műkö­dése során. A Beckhofftól származó és a liechtensteini rendszerpartner simconex AG által telepített integrált épületautomatizálási rendszer fontos szerepet kapott az ellentmondásosnak tűnő feltételek teljesítésében.            

.

 A fenntarthatóság és az energiahatékonyság nem zárja ki a luxust

Davos exkluzív nemzetközi találkozóhelyként az itt tartott nemzetközi eseményekről és konferenciákról nevezetes, és az Alpokban nagy magasságban űzött téli sportok célállomásaként is ismert. Mivel az alpesi régióban nehéz új telkekhez jutni, két meglevő szállodaépület külső falait használták alapként a Hotel Grischa (www.hotelgrischa.ch) felépítéséhez, amely most 93 szobát és lakosztályt kínál, és öt étterem és több konferenciaterem is szolgálja a felsőkategóriás turizmus igényeit.

Integrált irányítástechnika:
a HVAC-tól a helyiségautomatizálásig
A Hotel Grischa két része, amelyeket a projekt keretében összekötöttek, saját hőtermelő, szellőztető és klímavezérlő rendszerrel rendelkezik. A teljes épületautomatizálási rendszert a trieseni (Liechtenstein) székhelyű simconex AG (www.simconex.com) valósította meg. Markus Gimplinger, a simconex vezetője így írta le a kialakítást: „Teljesen új épületautomatizálási koncepciót valósítottunk meg, összhangban a szálloda vezetésének követelményeivel és elvárásaival.
A megoldás a Beckhoff (www.beckhoff.com) páratlanul nyitott és rugalmas épületautomatizálási technológiáján alapul, amely nélkül lehetetlen lett volna a projekt céljainak elérése.” A simconex az épület mindegyik szolgáltatását automatizálta, beleértve a HVAC[1] rendszereket, a helyiségautomatizálást és az épületfelügyeletet is. Összesen 19 beágyazott PC-t használtak fel; 10 db CX9001-es, 5 db CX1010-es és 4 db CX5010-es típusú gépet. Öt CP6902 típusú Beckhoff -vezérlőpanel végzi a folyamatok megjelenítését a vezérlőszekrényekben és az irányítóközpontokban. A földszinten egy további, CP6607 típusú Ethernet Panel vezérlőegységet helyeztek el.

beckhoff1

A négycsillagos Hotel Grischa két meglevő szálloda külső falait alapként felhasználva épült. A két épületet, a  „Caprice”-t és a „Terminus”-t egy új szárny köti össze

 

beckhoff2

 A Hotel Grischa recepciójának területén álló hatalmas „fényszobor”, amely 1400 muranói üveg függődíszből készült, különleges légkört teremt. A 2×7 méteres fényszobor fényeinek és színeinek dinamikus játékát a Beckoff DMX terminálja vezérli egy EL6851-en keresztül


    A Hotel Grischában megvalósított épületautomatizálási megoldás kb. 3000 fizikai és 4600 virtuális adatpontot tartalmaz. Az épület minden részét összekapcsoló hálózat Ethernet TCP/IP-alapú. Az épület kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó rendszereiben különböző terepbusz-rendszereket használtak.
A Beckhoff automatizálási rendszereinek integrált alkalmazása az épület összes szolgáltatásának irányítására és a szobák automatizálására természetesen megkövetelte, hogy a rendszert az egyes szolgáltatások megfelelő szabványaihoz adaptálják. A hőtermelő rendszerek buszterminálokon keresztül, közvetlenül kapcsolódnak a CX9001 és a CX5010 típusú beágyazott számítógépekhez. A szellőztetéshez MP-Bus protokollal vezérelt Belimo-gyártmányú aktuátorokat és terelőlap-meghajtó eszközöket telepítettek gyakorlatilag az összes épületzónában. A Beckhoff KL6771 típusú MP-Bus master terminálja maximálisan 16 terepi eszköz, 8 hajtás és 8 érzékelő kezelésére képes.
    Minden ventilátort frekvenciaváltókon keresztül vezérelnek, amelyek (0...10 VDC-s) analóg kimeneteken keresztül közvetlenül csatlakoznak a Beckhoff beágyazott PC-ihez. Minden szabályozási folyamatot (a beállított értékeket és a tényleges sebességértékeket is) a vezérlőberendezések számítják ki. „Ez a szabályozási technológia lehetővé teszi számunkra az épületszolgáltatások összes területének integrálását még akkor is, ha egy későbbi időpontban speciális követelmények merülnek fel” – magyarázta Markus Gimplinger.
    A Hotel Grischában működő épületautomatikai rendszerek további fontos alkatrészei a víz és villamosenergia fogyasztásmérési pontjai. Bár az energiagazdálkodási rendszert még nem telepítették, Markus Gimplinger rámutatott, hogy nagyon is valószínű, hogy ez a jövőben megtörténik. A Hotel Grischa egy 266 m² felületű napelemrendszerrel rendelkezik, amely egy hőszivattyúval és egy hővisszanyerő rendszerrel együtt a teljes energiaigény 50…60%-ának a fedezésére képes. A fogyasztási adatok mérési pontjai is a busz terminálhoz kapcsolódnak az M-Bus rendszeren keresztül.
A fő fogyasztásmérő adatait az épületirányítási rendszer olvassa le a Modbus TCP/IP-buszrendszeren keresztül.

A hőmérséklet és a világítás központi irányítása
Első pillantásra a szálloda szobáinak automatizálása eléggé szerénynek tűnik. Az informatikai rendszerek mellett a vendégek a szokásos módon fel- és lekapcsolhatják a világítást, nincs külön kezelőpanel az egyes szobák vezérléséhez.
    A Hotel Grischában alkalmazott filozófia az, hogy az egyes szobák hőmérsékletét központilag, a recepcióból kezelve szabályozzák. Minden szobában vannak hőmérséklet-érzékelők, és a padló alatt elhelyezett fűtő- és szellőzőberendezések amelyek egyedileg vezérelhetők a központi irányítórendszerrel.   A napárnyékoló-rendszerek helyileg is vezérelhetők a főépületben elhelyezett időjárás-érzékelő szenzorok adatai alapján.
    A lakosztályokban ettől eltérő automatizálási koncepciót valósítottak meg. Itt EIB/KNX irányítóegységeket használnak az egyedi szobavezérlésre, és lehetőség van különböző világításképek alkalmazására is. Minden lakosztálynak saját vezérlőszekrénye van, amit az előtér egyik oldalpaneljében helyeztek el.

Rugalmas helyiségkonfigurációk – testre szabható helyiség irányítórendszer
A konferenciatermekben és az éttermekben, amelyek nagyobb terek kialakításához egybenyithatók, a világítás az EIB/KNX szoba­vezérlő rendszerekkel és a DALI-technológia alkalmazásával szabályozható. Markus Gimplinger elmagyarázta, hogy a testre szabható helyiségkonfiguráció lehetővé teszi, hogy a Hotel Grischa számos, különböző méretű megbeszélés és konferencia helyszíne legyen. „A külön­leges jellemzők itt is a részletekben rejlenek: pl. az el­mozdítható falak helye megjelenik az érintőpanelen. Egy ujjmoz­du­lattal megjeleníthető, hogy az elválasztófalak nyitott vagy zárt állapot­ban vannak-e, és
ennek ismeretében az egyes helyiségirá­nyító rendszerek alkalmazkodni tudnak az egyes térelválasztási szituációkhoz.”
A DMX-technológiát nemcsak a szállodai recepcióban levő lenyű­göző „fényszobor” létrehozására, hanem az összes lift világításának szabályozására is használják. Az EL6851 DMX-terminál lehetővé teszi a fények és színek dinamikus játékát.

A vezérlőrendszer vázlata

A vezérlőrendszer vázlata

 

A bővíthető irányítórendszer készen áll a jövőre
A központi irányítórendszer egy hagyományos PC-n fut és lefedi a teljes épületautomatizálási koncepcióhoz tartozó összes rendszer-konfigurációt. Csak néhányan férnek hozzá a jelszóval védett rendszerhez. „Minden dolgozó láthatja a rendszer megjelenített képét, de változásokat csak engedéllyel lehet megtenni” – közölte Markus Gimplinger.
    Az irányítórendszeren keresztül az összes irányítási feladat megjeleníthető és elindítható. Listák segítségével az összes ajtó, szoba és világítóberendezés lehívható egyedi szobairányítás céljából. Mondani sem kell, hogy a szellőzőrendszerek képe is teljes egészében megjeleníthető. „A rendszerképernyőkön a kezelő előhívhatja az egyes irányítási feladatokat.” – magyarázta Markus Gimplinger. „Például a világítási zónák megjelenítéskor eltérő színekkel megjelenő státusüzenetek jelzik a különböző alkotóelemek állapotát.”
    A fejlesztő – a Goodfast BV Davos – és a szálloda vezetősége is nagyon elégedett az eredményekkel. Maurice Parrée, a szálloda vezetője és az igazgatótanács elnöke Markus Gimplingerrel, a simconex vezetőjével együtt tisztában van azzal, hogy az épületautomatizá­lási „kívánságlista” nyitott marad, ezért további módosítások és bővítések is rugalmasan megvalósíthatók a jövőben felmerülő igények kielégítéséhez.

 

Az ábrákat a Hotel Grischa (Parée), Svájc, hozzájárulásával közöljük.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: info@beckhoff.hu
www.beckhoff.hu[1]HVAC: Heating, Ventilation and Air Contitioning (az épületgépészet három fontos ága: a fűtés, szellőztetés és légkondicionálás szokásos rövidítése.