magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

Detlef Holfelder – WAGO

wago 2A kis energiafogyasztás volt a fő cél, amelynek elérésén egy új épület tervezése során Günther Heumann fáradozott. A munka ereményeképpen korszerű épületautomatizálási megoldást mutathatott be ügyfeleinek. Az épületautomatizálás alapját egy WAGO Ethernet-vezérlő és egy iPad-alkalmazás képezi.

.

 

Épületautomatizálás tablet számítógép használatával

Az Elektro-Service Heumann GmbH új épülete 400 m2-es irodai és raktárterületet bocsát Günther Heumann és 10 munkatársa rendelkezésére. A tervezés során nagy súlyt fektettek a helyiségek számára optimális klíma biztosítására és egyidejűleg az energiaköltségek alacsony szinten tartására. Ennek érdekében például a déli fekvésű homlokzatot teljes egészében beüvegezték, és ezzel lehetővé tették, hogy a hideg évszakokban a nap – a más összefüggésben sokat szidott „üvegházhatás” hasznos alkalmazásaként – melegítse a helyiségeket. Állítható zsaluk gondoskodnak arról, hogy a napsütés ne emelje meg túlzottan a helyiségek hőmérsékletét.
    Ha viszont a napsugárzás önmagában nem elegendő, akkor egy 14,5 kW teljesítményű, fával fűtött, szilárd tüzelésű kazán segít rá hőlégfűtés útján az épület fűtésére. Hideg időben a bevezetett levegőt egy keresztáramú hőcserélőn keresztül a távozó levegő hőjével melegítik, ezért nagyon alacsony a fűtés energiaigénye. A bevezetett levegővel a helyiségek hűtése is lehetséges. Ebből a célból kollektorok vannak a parkoló alatt elhelyezve, melyek segítségével egy földbe fektetett vezeték és egy hőcserélő segítségével lehet hűteni a bevezetett levegőt.

 

wago 1

Az Elektro-Service Heumann GmbH cég saját irodaépületének segítségével mutatja be, hogy milyen sokoldalú épületautomatizálás valósítható meg

A klimatizálás központi vezérlése

Günther Heumann a klimatizálás automatizálására 750-881 típusú, Ethernet-vezérlővel működő, WAGO-I/O-SYSTEM automatizálási elemeket alkalmaz. Az Ethernet-vezérlő irányítja az egyes helyiségekben a be- és elvezetett levegő áramlását vezérlő szelepeket, a keresztáramú hőcserélőt, a szellőzőmotorokat, a fűtést, a hűtés szivattyúit és az SMI[1]-vezérlésű zsalumozgatást. A helyiségek hőérzékelői szolgáltatják a tényleges értékeket, amelyet a vezérlő a használó által beállított előírt értékkel hasonlít össze, és ennek megfelelően állítja be a szellőzés szelepeit. A WAGO-I/O-SYSTEM automatizálási építőelemek automatikusan vezérlik és szabályozzák az egész klimatizálást. Günther Heumann és csapata maga végezte el az IEC 61131-3 szabvány szerinti programozást a CODESYS programozási rendszer segítségével.

 

wago 2

Az Ethernet-vezérlővel működő WAGO-I/O-SYSTEM automatizálási elemek és a számos különböző interfész az épületautomatizálás összes alkotóelemével kommunikál

 

Fény-, hang és videofelügyelet

Az Elektro-Service Heumann cégnél telepített épületautomatizálásnak egy további fontos feladatot kell teljesítenie: ezen keresztül szeretné a cég bemutatni ügyfeleinek, hogy mi mindenre használható egy ilyen megoldás. Ennek érdekében lehetőleg minden szakterület készülékeit be kell kapcsolni a központi automatizálásba.
A WAGO-vezérlő ezért a helyiségklimatizálás vezérlésén kívül DMX-buszon keresztül a világítást, egy videofelügyeletet, valamint egy Bose-gyártmányú multihangrendszert is felügyeli. Az érintőpaneles helyiség-kezelőegységekbe beírt felhasználói adatokat EnOcean-rádiótechnológiával továbbítják az automatizálási rendszerhez. Szintén az EnOcean-buszrendszeren keresztül kommunikálnak az ablakkilincsekbe épített speciális érzékelők, amelyek jelzik a vezérlőnek, hogy az illető ablak nyitva, billentve vagy zárva van.

Vezérlés iPad-tableten keresztül

A teljes automatizálási rendszer leglátványosabb meghatározó jellemzője azonban egy Apple iPad felhasználói interfész. A felhasználó központilag programozhatja az összes automatizálási beállítást, de az egyes funkciók aktiválása egyedileg is megtörténhet. A Günther Heumann által készített „AmbientRC” alkalmazás egyidejűleg ad áttekintést az épületautomatizálás aktuális állapotáról – többek között megjeleníti az egész épület aktuális elektromosenergia-felhasználását. Az iPad táblaszámítógépen jelennek meg az épületautomatizálási információk, a vezérlő állítja elő a megfelelő XML-fájlokat, és azokat a belső webkiszolgálón helyezi el. Ez az alkalmazás végzi az iPad készüléken az információk képi megjelenítését.

A cégtulajdonos GüntherHeumann teljes mértékben elégedett:
„A világítástól a zsaluvezérlésen keresztül a hangrendszerek bekötéséig nagyon sok lehetőséget kínál a WAGO Ethernet-vezérlő, amelyeket itt a saját épületünkben is használunk.”  

 

Az iPad táblaszámítógéppel kényelmesen  paraméterezhető és kezelhető valamennyi  épületautomatizálási funkció

Az iPad táblaszámítógéppel kényelmesen paraméterezhető és kezelhető valamennyi épületautomatizálási funkció

 

A fényképek forrása: Elektro-Service Heumann, WAGO

 

WAGO Hungária Kft.
2040 Budaörs, Ipari Park, Gyár u. 2.
Tel.: +36 23 502 170, fax: +36 23 502 166
E-mail: info.hu@wago.com
www.wago.com[1]Standard Motor Interface: helyi hajtásvezérléssel ellátott motorok digitális hálózaton keresztül megvalósuló intelligens vezérlése. – A szerk. megj.