magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

graphIT-Medve-irodaEzek a jellemzők egyaránt vonatkoznak a graphIT Kft. új székházára, és a cég filozófiáját is megközelíthetjük ebből a nézőpontból.

.

 

 

 

 

 

Június közepén tartotta sajtótájékoztatóját a graphIT Kft., melynek egyik apropóját az adta, hogy a cég új épületbe költözött. A II. kerületi – építészeti értékeit tekintve is elismert és figyelemreméltó – épület rendkívül modern, tágas terei híven tükrözik a vállalat folytonos fejlődésre törekvését, és – ami a legfontosabb – ideális munkafeltételeket teremt a számítógéppel támogatott tervezéssel-gyártással és termékmenedzsmenttel foglalkozó vállalkozás mindennapjaihoz.
    A barátságos hangulatú sajtótájékoztatón a cég munkatársai ismertették a legutóbbi változásokat és a közeljövőben várható eseményeket. A legfontosabb alapinformációkat Sallay Péter ügyvezető igazgató foglalta össze.

 graphIT-sajtotaj

„A” PLM-cég

A termék életciklusának gyakorlatilag minden állomásán hasznosíthatók az informatika módszerei. A kezdeteket a tervezés és a gyártási logisztika támogatása jellemezte, amely később kiterjedt a gyártás közvetlen informatikai felügyeletére és irányításra is. Ma már a támogatás nem a termék létrehozásának egyik-másik állomását, hanem a teljes életciklusát „veszi célba” informatikai megoldásaival a termék koncepciójának kidolgozásától az értékesítés utáni „utógondozásig” terjedő, egymáshoz szorosan kapcsolódó tevékenységek egységes kezelésével.
    A graphIT ma Magyarország egyetlen vállalata, amelynél a PLM-megoldások teljes spektruma elérhető. Egységes PLM-profilt képvisel, és a PLM-szemlélet terjedése következtében – amelynek természetesen maga a cég is aktív szereplője – dinamikusan fejlődik, tavalyi éves árbevétele elérte a 850 MFt-ot. Eredményeik mögött 15 év szakmai tapasztalat áll. Napjainkig 2000-nél több ipari licencet értékesítettek, és több mint 1000 ipari felhasználó élvezi az átfogó PLM-támogatás előnyeit.
    A cég a 2012-es évet a „legek” évének minősíti: a piac egyetlen másik üzleti évük alatt sem változott a tavalyihoz hasonlítható mértékben. A változásokra reagálva a graphIT minden eddiginél mélyrehatóbb szervezeti változásokat vezetett be – és végül a „hozam”: a cég fennállása óta a legnagyobb árbevételt könyvelhette el. Az idei év a stabilizáció és a fejlesztés éve, amely erőforrásaikra, a termékekre és az infrastruktúrára és a cég által nyújtott szolgáltatásokra egyaránt kiterjed.

Disztribútori tevékenység

A graphIT a Siemens PLM-megoldásainak Gold Partner címmel elismert disztribútora. Ennek keretén belül az NX (integrált termékfejlesztés), a Tecnomatix (digitális gyártás), a teljes termékfejlesztési folyamatot átfogó Teamcenter, valamint a Velocity-termékcsalád (a Solid Edge, a Femap, a Teamcenter Express és a CAM Express) szállítására és támogatására képesek. Érdekes helyzetet teremtett, hogy a Siemens közvetlenül, az Enterprise Group néven ismert csatornán keresztül is értékesíti PLM-választékának egy részét. Nehéz volna azonban egyetlen szóval „konkurenciának” minősíteni a helyzetet, mivel az Enterprise Group egyben vásárlója is a graphIT-nak. Ugyanis a graphIT képviseli aVero Software termékeit (pl. Edgecam, Radan, Alphacam, Peps) is, amelyeket a disztribúciós csatorna többi tagja  saját rendszermegoldásaiba integrálva értékesíti a végfelhasználóknak. A Vero-termékválaszték jó példa arra, hogy az átfogó PLM-megoldás nem nélkülözhet bizonyos tevékenységspecifikus szoftvereszközöket. A Vero megoldásai a forgácsolás és a lemeztechnológia gyártástámogatásában használhatók, a Moldex3D (az NX-be integrált, de külön szoftverként is értékesített fröccsöntés-szimuláció), a Smap3D, a Solid Edge integrált csőtervezési modulja és a 3D pozicionálására is léteznek specifikus megoldások (3Dconnexion és SpaceControl)

Aktuális termékújdonságok

Fehér Tamás kereskedelmi vezető beszámolt arról, hogy a 2013. év júniusi eseménye a Solid Edge ST6 bejelentése, amelyhez egy egyetemi roadshow is csatlakozott. Az NX-9 bejelentése a nyár végére várható. A Teamcenter 10 is az új bejelentések egyike, amelyhez csatlakozik az a – végfelhasználói bizalmat nagyban fokozó – tény, hogy a graphIT a Teamcenter támogatását már tanúsítványt szerzett támogatómérnökökkel látja el. Ezenkívül bejelentés előtt áll a Tecnomatix 11-es verziója is. A cég több fórumon is igyekszik megismertetni a felhasználókat a termékújdonságokkal: a közelmúlt eseményei közül a graphIT felhasználói konferenciáját és a MachTech-kiállítás során tartott termékismertető előadásokat említették, de a közösségi médiát (Facebook) is igénybe veszik az információk terjesztéséhez a felhasználói közösség tagjai számára.
    Az előadó az NX fontos referenciájaként említette, hogy a Curiosity Mars-járót is az NX támogatásával fejlesztették. A Teamcenter-termékcsalád hasznos újdonsága a Teamcenter Rapid Start, amely egyszerű telepítésével és előkonfigurált szállításával – végső soron a gyors használatba vétel lehetőségével – tűnik ki, támogatja a többféle CAD-rendszert használó tervezői környezetet, és beépített, előkonfigurált „automatizmusaival” egyszerűsíti a munkafolyamatok, a dokumentáció kezelését, a projektmenedzsmentet és a vizualizációt.   

Képzés és minőségirányítás

Molnár Zsolt minőségirányítási és felnőttképzési vezető előadását a japán eredetű Kaizen-fogalomra „fűzte fel”, amelynek lényege, hogy minden változtatásnak a működést, a minőséget „jó irányba” kell befolyásolnia. A PLM-termékek bevezetésének fontos előfeltétele a megfelelő szemlélet kialakítása – a szoftvereszközök használatának technikai részleteit ez a „motiváció” segít elsajátítani. Ezért az oktatás elsődleges fontosságú a cég tevékenységében. A Kaizen-gondolkodás pozitív hatásának tulajdonítják, hogy a 2011-től 2013-ig terjedő időszakot felölelő vevői elégedettség-vizsgálatban az oktatási környezet, az oktatói és terméktámogatói felkészültség és az ismeretek használhatóságának minősítése ugrásszerű fejlődést mutatott. Ez annak a folyamatnak az eredménye, amelyben felülvizsgálták és hatékonyabbá tették a fő folyamatokat, a képzési anyagokat, sikeresen vonták be a közösségi média eszközeit a tájékoztatásba. Az oktatás „tudásbázisát” pedig a graphIT a Siemens minden képzési lehetőségének maximális kihasználásával építette fel. Az előadó ismertette azt a technológiai folyamatot, amely a felhasználói probléma megismerésétől a megoldás megtalálásáig vezet, és amelynek eredménye, hogy az évente nagyjából 1000 támogatási esetben 100% a megoldott esetek aránya.

Találkozás a felhasználókkal (és felhasználójelöltekkel)

A termékek megismertetésére a graphIT számos rendezvényt szervez – erről számolt be Szanda Judit marketingmenedzser. Az év fő rendezvénye a PLM Felhasználói Konferencia volt, amelyről lapunk júniusi számában már beszámoltunk. A másik fontos esemény a MachTech, ahol a graphIT Kft. mint a kiállítás egyetlen, teljes PLM-portfóliót képviselő disztribútora mutatkozott be, az előző évhez hasonlóan a Siemens mellett. Az érdeklődés fokozódása jól mérhető: 9-szer több helyszíni regisztrált látogató, és 17-szer több helyszíni érdeklődő az IndustriAutomation 2011 kiállításhoz képest. Az University Roadshow pedig a BME, a Kecskeméti Főiskola, a Miskolci Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem (Zalaegerszeg) és a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kara állomásain mutatta be a PLM-technológia ma elérhető eszközrendszere mellett, az amerikai bejelentéssel egyidőben a Solid Edge szoftver legújabb verzióját, az ST6-ot.

 graphIT-Focus ST6 Team 2

 

Az a benyomásunk, hogy az új székház nyitott kialakítása is a graphIT Kft. ember- és felhasználóközeli attitűdjének megjelenítése a mindennapi munka és az oktatás környezetében. Nem kétséges, hogy a cég által értékesített szoftvereszközök felhasználói „a legjobb kezekben vannak”.


Komjáthi Krisztina, Tóth Ferenc