magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

ni_innovation_lab_2012_7-8A National Instruments (NI) 2012. május 22-én „NI Innovation Lab”-néven megnyitotta első európai innovációs laboratóriumát a Kolozsvári Műszaki Egyetemen (Technical University of Cluj-Napoca, TUCN), amely a második NI Lab a Berkeley- egyetemen (USA) működő NI Embedded Systems Lab után. A romániai laboratórium a vezető műszaki egyetem és a National Instruments szoros partnerségének gyümölcse, amely lehetővé teszi a hallgatóknak és kutatóknak, hogy kollaboratív – a legmodernebb technológiával felszerelt – környezetben végezzenek fejlesztőmunkát.

.

 

A kutatás és fejlesztés az NI alappillérei, amelyeknek a vállalat elkötelezett támogatója világszerte. Az NI egyik R&D- (kutató és fejlesztő) -központja a romániai Kolozsváron található. Az itteni R&D-központ az élvonalbeli beágyazott technológiák példaértékű fejlesztőközpontjává nőtte ki magát, miután 2005-ben Horia Hedeşiunak, a TUCN professzorának vezetésével megkezdte működését. A TUCN egyike a legrégebbi és legrangosabb műszaki felsőoktatási intézményeknek Romániában, ahol a tudományos kutatás a figyelem középpontjában található. Az egyetem és az NI kapcsolata közel 20 évre nyúlik vissza, amikor is az egyetem a vállalat egyik első romániai vevője és a virtuális műszerezés egyik első helyi felhasználója lett. A mérnökképzés magas színvonala, a mérnökhallgatók tehetsége és a bennük rejlő potenciál, valamint az egyetem innováció iránti elkötelezettsége tökéletes összhangban van az NI küldetésével. A nemrég átadott NI Innovation Lab a következő állomás az egyetem és az NI történetében. A két szervezet között létrejött partneri kapcsolat az, ami lehetővé teszi, hogy a hallgatók és kutatók kollaboratív – a legmodernebb technológiával felszerelt – környezetben végezzenek fejlesztőmunkát. Mind az egyetem, mind az NI egyedülálló értékeket kapnak ennek az együttműködésnek a keretében:

 

Értékek az NI számára:

 • nagyobb spektrum és mélység a közös kutatásban,

 • toborzási csatorna élvonalbeli beágyazott rendszerekkel tapasztalatot szerzett hallgatók felé,

 • szövetség egy vezető műszaki egyetemmel,

 • a legkorszerűbb tananyagok megosztása világszerte.

 

Értékek a TUCN számára:

 • tanulmányok alkalmazása, illetve karrierlehetőségek,

 • kutatási publikációk és konferenciaanyagok megjelentetése,

 • beágyazott tananyagok globális fejlesztése.

 

Az NI elkötelezett aziránt, hogy segítse a TUCN-t a legfejlettebb technológiákhoz való hozzáférésben.

 

Az NI támogatása a következő adományokból áll:

 • Campus License 2010,

 • Teljes hardver- és szoftver-eszközpark a laboratóriumnak,

 • Teljes támogatás és mentorálás a kutatóknak, tanároknak, hallgatóknak.

 

Az NI-technológiákkal való munka segíti a hallgatókat, hogy tanulmányaik befejezése után jól felkészülten kezdhessék pályafutásukat.

Az NI Innovation Lab nagyszabású megnyitójára 2012. május 22-én került sor a TUCN-en. Ezen a napon a megnyitóünnepségre akadémikusok figyelemre méltó csoportja gyűlt össze Románia minden részéből. A National Instrumentset kollégáinak egy olyan csoportja képviselte, akik szorosan együttműködnek az egyetemmel ebben a projektben, köztük:

 • Jeffrey Kodosky, a LabVIEW „atyja”, az NI társalapítója és szakmai munkatársa,

 • David Fuller, az alkalmazásokért és beágyazott szoftverekért felelős alelnök,

 • Shelley Gretlein, szoftver marketingigazgató,

 • Jeff C. Jensen, a beágyazott rendszerek kiemelt ügyfélmenedzsere,

 • Steve Johnson, akadémiai programmenedzser,

 • Omid Sojoodi, LabVIEW FPGA és Real-Time igazgató és

 • Horia Hedeşiu, az NI Románia területi vezetője.

 

Az esemény közel 100 vendégének lehetősége volt meghallgatni az NI és a TUCN oldaláról egyaránt megjelent projektvezetőket az NI Innovation Lab történetéről és jelentőségéről, megtekintették a hivatalos szalagátvágást és meglátogatták a laboratóriumot. A következő napon Jeffrey Kodosky – munkája elismerésének jeleként – tiszteletbeli doktori címet kapott az egyetemtől. „Napjaink kihívásainak megértése és kezelése lehetővé teszi számunkra, hogy kutatók és mérnökök által használt eszközöket dolgozzunk ki a „holnap” fejlesztéseihez.” Ez az a gondolat, amiben az NI hisz és ami iránt elkötelezett, ezért dolgozik világszerte. A romániai NI Innovation Lab a legújabb nagyszerű példa a komplex mérnöki kihívásokkal szembenéző hallgatók, oktatók, kutatók és az NI közötti partnerségre, amelynek eredményeképpen a legfejlettebb technológia használható fel ezekhez az innovatív megoldásokhoz.

http://hungary.ni.com