magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

vipa_2012_4_abra_1A VIPA – a közismert, irányítástechnikai berendezéseket gyártó cég – megduplázza központi egységeinek RAM-tárhelyét, és a nagyteljesítményű és minőségi SLIO-rendszerrel folyamatosan bővíti kínálatát az ipari Ethernet területén.

 

.

 

Nagysebességű cpu-k megduplázott RAM-tárhellyel

Az idei évben is lesz olyan műszaki újítás a VIPA Elektronik-Systeme GmbH tarsolyában, ami magára vonja majd az automatizálási szakma figyelmét. A cég nemcsak teljes körű automatizálástechnikai termékpalettát kínál, hanem ezúttal a már gyorsaságáról ismert Vipa 312-es, 313-as és 314-es cpu-kat megduplázott RAM-tárhellyel forgalmazza. A SPEED7-tech­nológiát képviselő központi egységek nagy alkalmazási területet fednek le. Előnyös tulajdonságuk a Siemens STEP7®-technológiával való százszázalékos kompatibilitás mind felépítésben, mind pedig a programozási oldalon. Az iparban sok helyen ez a technológia jelenti már az első számú alternatívát, különösen az árérzé­keny alkalmazásokban.

A nagyteljesítményű vezérlők előnyei

A SPEED7-es központi egységekbe eleve be van építve a bővíthető munkamemória. Amennyiben az aktuálisan rendelkezésre álló memória a programbővítések során egyre szűkebbnek bizonyulna, lehetőség van egy kártyaformátumú hardver licenckulcs (Memory Configuration Card, azaz MCC) segítségével a nagyobb tárterület megnyitására. Ez a kártyaformátumú hardverkulcs ugyanakkor használható még a projekt biztonsági háttérmentésére is. A CPU-k 50 000 utasítást képesek egyszerre feldolgozni, hiszen ez a feldolgozás közvetlenül a SPEED7 PLC 7100 csipen történik, amivel hozzájárulnak minden gép és berendezés termelőképességének növeléséhez. A kifejezetten gyors alkalmazásokhoz pedig a VIPA SPEED BUS-modulok választhatók.

Az alapkivitelezésű VIPA 312-5BE13-típusú CPU-variánson kívül a 313-as CPU-modell további két variációban létezik (VIPA 313-5BF13 és VIPA 313-6CF13), illetve ezeket egészíti ki a nagyteljesítményű változat, a VIPA 314-6CG13. Ezek a típusok most már megduplázott RAM-mal rendelkeznek (alapból akár 256 kB, amely 1 MB-ig bővíthető).

A modulok a következő funkciókkal rendelkeznek: MPI-interfész, valósidejű óra, számláló, max. 24 db digitális bemenet (riasztással), 8…16 db digitális kimenet, beépített Ethernet-interfész (felár nélkül) CP 343 kompatibilis funkcióval a PG/OP-kommunikációhoz, RS485, Modbus master és Profibus DP master, ill. slave protokollok (12 MB/s, 125 slave-ig). A profibus DP gyors és megbízható bővítéséhez kiválóan illeszthetők a VIPA SLIO elosztott I/O-kártyák, amelyek ETS- (Edge Time Stamp) -variánsai mikroszekundumos pontossággal menedzselik az elosztott be- és kimeneteket.

A szabványos buszrendszerben a VIPA és a Siemens be- és kimeneti modulok egy rendszeren belül, problémamentesen, akár keverve is üzemeltethetők. Sőt, ezenkívül összeépíthetők még Siemens CP, CP343, CP 342-5, valamint FM- és Siwarex-modulokkal is. A PG/OP-kommunikáció megengedi a STEP7®-es programozást, valamint a WinCCflexible, Zenon és még sok más rendszerrel történő hálózati interakciót. Ebből adódóan távkarbantartás is lehetséges. Szintén a Vipa mellett szól, hogy nincsen szükség nagy pótalkatrész raktárkészletre, és alacsony áron hozzáférhető. Minden modul rendelkezik CE- és UL-tanúsítvánnyal. A VIPA mint gyártó pedig DIN EN ISO 9001 tanúsított, és megfelel a legmagasabb minőségi követelményeknek.

Ipari Ethernet VIPA-gyártmányú, elosztott I/O-val

A VIPA már a nürnbergi SPS/IPC/Drives szakkiállításon is – mint a leginnova­tívabb cégek egyike – bizonyította hálózattechnológiai kompetenciáját. Az új, elosztott I/O-rendszer, a SLIO, további kibővítésével a felhasználónak lehetősége nyílik arra, hogy egy kézből származó kommunikációs és nagyteljesítményű ipvipa_2012_4_abra_2ari ether­netes rendszereket hatékonyan alakíthasson ki. A moduláris rendszerű és kompakt felépítésű SLIO-rendszer egyszerre tesz eleget a funkcionalitás és a jól megtervezett mechanikai felépítés követelményének. Ez a rendszer bármelyik – már jól bevált – VIPA-rendszerrel (100V, 200V, 300S, 500S) kombinálható, és használható természetesen más gyártók rendszereivel is. A modulok palettáját állandóan bővítik, és azok kiválóan alkalmasak a folya­matszint, valamint a fölérendelt buszrendszerek közötti összeköttetés megteremtésére. A SLIO-val történő hálózati rendszerkiépítésnek gyakorlatilag nincsen határa, legyen az a hálózat Profinet-, EtherCAT-, Modbus TCP-, CANopen-, DeviceNet- vagy Profibus-DP-alapú. A SLIO-modulok azonban nemcsak a külső, hanem a belső kommunikáció bajnokai is: A jelek 48 MBit/s-os adatátviteli rátával áramlanak az elektronikai modulok belső hátlapi buszán, és ez a tulajdonság már valósidejű alkalmazásokat is megenged. Az elektronikai modulok beszerelése és cseréje a különleges mechanikai kialakításnak köszönhetően gyorsan elvégezhető.

Minden interfészmodul (IM) tartalmaz egy buszinterfészt és egy beépített tápegységet (PM) is. Egy interfészmodul akár 64 modullal is üzemeltethető.

A Vipa tagja a Profibus Felhasználói Szervezetnek (PROFIBUS Nutzerorgani­sation), valamint az EtherCAT Technológiai Csoportnak (EtherCAT Technology Group). Szakmai hátterével és fejleszté­seivel mérvadóan hozzájárul a termék- és hálózatfejlesztéshez.martinzchling

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at
 allwinger_judit

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

 

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at