Skip to main content

A TRX forradalmasítja a 3D-s mozgást

Megjelent: 2021. június 09.

Teleszkópos triflex® TRX – helytakarékos telepítéssel és akár 40%-os visszahúzási hosszúsággal

igus lidA teleszkópos triflex® R TRX a triflex® R energialáncot és a visszahúzó rendszert egyesíti. A kombináció helytakarékos telepítést tesz lehetővé, az e-lánc hossza pedig akár 40%-kal megnőhet. A hosszkorrekció megakadályozza a hurok kialakulását a robotnál. A „könnyű” és kerek kialakítás rendkívül ellenálló, és lehetővé teszi a kábelkötegek egyszerű behelyezését és eltávolítását.

 

Annak érdekében, hogy az ipari robotok kábeleit biztonságosan, egyszerűen és kompakt módon lehessen mozgásban vezetni, az igus most kifejlesztette a négydimenziós triflex® TRX energialáncot. Az új konstrukciós tanulmány a klasszikus robottömlőcsomagokat és behúzórendszereket váltja fel. Különlegesség: 40 százalékos visszahúzási hossz, amelyet a lánc belsejében található egyedülálló teleszkópos mechanizmus biztosít. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy helyet takarítsanak meg robotjuk harmadik tengelyén, akár 83 százalékos súlyt és a visszahúzó rendszerek magas költségeit.
A harmadik tengelyen eddig visszahúzó rendszereket használtak annak biztosítására, hogy az energialánc-rendszer mozgása során ne keletkezzen olyan hurok, amely akadályozhatja a robot működését. „A robotok tengelyei azonban egyre kevesebb helyet kínálnak, ezért új megoldásra volt szükség” – mondja Jörg Ottersbach, az igus GmbH e-lánc üzletágának vezetője. A triflex® TRX rendszert a triflex® R energialánc alapján fejlesztették ki. Ez egy négydimenziós energialánc, amelybe a visszahúzórendszer már be van építve.
„A TRX-szel olyan helytakarékos láncot hoztunk létre, amely közvetlenül és kompakt módon rögzíthető a harmadik tengelyre. Az energiaellátás önmagába csavarodik, spirálisan hosszabbodik és rövidül, mint egy teleszkópos kihúzásnál, akár 40 százalékkal” – mondja Ottersbach. Ehhez az igus az egyedi mechanizmusban egy csavaros csatlakozórendszerre, valamint egy integrált visszaállító szalagra támaszkodik. A szalag újra és újra visszahozza a láncszemeket a kiindulási pontra, és ezáltal a behúzási erő beállítható. A kábelek spirál alakban kerülnek a láncba, és a lánc segítségével biztonságosan vezethetők a mozgásban. Ezenkívül a kábelek és a tömlők a TRX közepén vannak rögzítve, hogy a lánc húzásakor ne hagyják el a helyüket.

 

igus x

 

83 százalékos súlymegtakarítás

A többi visszahúzó rendszerrel összehasonlítva a felhasználó akár 83 százalékos súlymegtakarítást is elérhet, és kevesebb, mint a hely felét igényli. Ily módon a robot teljesítménye tovább javulhat, és a költségek jelentősen csökkenthetők egy további visszahúzó rendszerrel történő adagolással. A TRX könnyen csatlakoztatható a meglévő TRE sorozatú triflex® R láncokhoz. A triflex R-hez hasonlóan a kábeleket kívülről gyorsan be lehet tölteni az energialáncba. Az igus 2021. május 5-től mutatja be az új TRX-et az újonnan indított valós-virtuális szakkiállításon. (https://www.igus.eu/info/triflex-r-trx)

 

Kábelvezetés a TRX-ben

Mivel a kábeleket vagy tömlőket nem lehet meghosszabbítani ugyanolyan mértékben, mint az e-láncot, egy meghatározott elv szerint helyezik őket a TRX-be. (1. ábra) Ezenkívül a kábeleket és tömlőket a TRX közepén rögzíteni kell, hogy a lánc meghúzásakor ne hagyják el a helyzetüket.

 

igus 1

1. ábra • Felső lánc: a lehető legnagyobb mértékben felhurkolt kábelek / tömlő

• Középső lánc: a felhurkolásról félig letekert kábelek / tömlők

• Alsó lánc: a kábelek / tömlők teljesen kinyúltak a TRX-ben

 

A kábelek / tömlők speciális elrendezésének köszönhetően a TRX közepén található kiegészítő feszültségcsökkentő rendszerként a kábelek / tömlők problémamentesen képesek megbirkózni az e-lánc hosszkorrekciójával.  

 

Teleszkópos és csavarható egyetlen e-láncban

  • A TRX kiegészíti a triflex® R sorozat funkcióit, és most teleszkóppá is teszi őket.
  • Szabadalmaztatott kialakításuknak köszönhetően a TRX láncszemei akár 40% hosszúsági kompenzációt tesznek lehetővé anélkül, hogy a kapcsolat a láncszemek között vagy a csavarodási képesség gyengülne.
  • A TRX belsejében található gumiszalag mindig visszahúzza a láncszemeket a kiindulási pontba, a visszahúzási erő pedig a gumiszalag segítségével állítható.
  • A TRX teljesen kompatibilis a TRE sorozattal, tehát csatlakoztatható további láncszemekhez.

 

Korszerűbb technológia

  • Hosszúságkompenzáció akár 40%
  • A hurokképződés lehetőségének minimalizálása
  • Helytakarékos megoldás
  • Kompatibilis a TRE triflex® R portfóliójával
  • Utólag is könnyen felszerelhető

 

Alacsonyabb költségek

  • Az alkatrészek minimalizálása
  • Rövidebb kábelhosszak
  • Minden alkatrész külön cserélhető
  • A telepítési idők minimalizálása a „könnyű” kialakításnak köszönhetően

 

Fenntarthatóság

  • Lényegesen kevesebb anyagra és kevesebb alkatrészre van szükség a hagyományos visszahúzó rendszerekhez képest, aminek következtében az erőforrások megmaradnak.
  • Az energialáncot az életciklusa végén újrahasznosíthatja az „igus chainge“ újrahasznosító programban. A gyártótól függetlenül. Kérheti az újrahasznosító program utalványát.
  • Az igus támogatja a műanyagok körkörös gazdaságba való integrálását, sokat fektet az újrahasznosításba.

 

Az univerzális szerelőkészlet ideális a TRX rögzítéséhez. A TRX a mellékelt rögzítőkeretekkel különböző helyeken rögzíthető, és kiegészíthető a megfelelő triflex® R lánccal a 6. tengelyig. (2. ábra)

igus 2

2. ábra Változatosan telepíthető szerelőlappal, közvetlenül a robotra történő felszereléshez (A, B, C méret)

 

 

Több mint öt évtizednyi tapasztalat a motion plastics® termékek terén

A világ a kezdetektől fogva mozgásban van. A technikai fejlődés nyomán az általunk használt gépek egyre gyorsabbá válnak, az általuk végzett mozgások pedig sokkal precízebbek lesznek. Mindez jelentős kihívásokat támaszt a gépek alkatrészeivel szemben. Günter Blase úrnak, az igus alapítójának, már 1964-ben támadt egy olyan korszakalkotó ötlete, hogy a mozgó alkatrészeket alacsony súrlódási együtthatójú, kiváló minőségű polimerekből lenne érdemes előállítani. Ezeket a műanyagokat ma a „motion plastics” márkanévvel illetjük. A motion plastics termékek alkalmazása környezetvédelmi szempontból is többféle előnnyel kecsegtet. A műanyag termékek életciklusuk során rendkívül mérsékelt hatást gyakorolnak környezetünkre. A gyártás során 50%-kal kevesebb ásványi olajat használnak fel, mint az acélból készült hasonló termékekhez, és 70%-kal kevesebbet, mintha alumíniumból készülne ugyanaz a termék. Tudván, hogy évente mintegy 54,4 milliárd tonna kenőanyag kerül a környezetbe, az igus kenésmentes polimerjei jelentős mértékben hozzájárulnak a környezet védelméhez. Az energiaellátás, a nagy rugalmasságú kábelek, a sikló- és lineáris csapágyak, valamint a tribopolimerekből készült vezérsiklótechnika terén az igus világszerte piacvezető. A németországi Kölnben működő családi vállalkozás 35 országban van jelen, és világszerte 3800 embert foglalkoztat. Az igus 2019-ben 764 millió eurós forgalmat bonyolított le. Az iparág legnagyobb tesztlaboratóriumaiban végzett kutatások folyamatosan innovációkat és nagyobb biztonságot nyújtanak a felhasználók számára. Az elmúlt években a vállalat belső startupok létrehozásával bővült, például a golyóscsapágyak, a robothajtások, a 3D nyomtatás, a Lean Robotics RBTX platformja és az „intelligens műanyagok” az Ipar 4.0 számára. A legfontosabb környezetvédelmi beruházások közé tartozik a „chainge” program – a használt e-láncok újrahasznosítása – és a részvétel egy olyan vállalkozásban, amely műanyaghulladékból olajat állít elő.

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu