Skip to main content

Nyomdai ívvágó gépek költségeinek és bonyolultságának csökkentése PC-alapú vezérléssel

Megjelent: 2020. szeptember 09.

BeckhoffA felhasználóbarát nyomdai és csomagolóipari vágórendszer

A papír- és kartontekercsek különféle formátumú ívekké történő feldolgozása komoly elvárásokat támaszt a lapok és kötegek minőségével szemben. A BW Papersystems nevű vállalat PC-alapú vezérlést alkalmazott az eCon típusú ívvágó gépének kifejlesztésénél. Ezzel a korábbi típushoz képest jelentősen sikerült mérsékelni a költségeket, ráadásul egyszerűbb is lett a rendszer telepítése és üzemeltetése, megfelelve a kisebb nyomda- és csomagolóipari cégek lehetőségeinek.

 

A papír-, papírlemez- és kartongyártás, valamint a vágó- és csomagológépek terén több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező BW Papersystems vállalat központja az egyesült államokbeli Wisconsin államban, Phillips városában van. A Németországban, Olaszországban, Magyarországon és Kínában is gyártóüzemeket működtető cég ívvágó rendszerei a hatalmas papír- és kartontekercseket nagy sebességgel dolgozzák fel ívrét (fólió) méretűre. A nyomdai és csomagolórendszerek a további feldolgozáshoz megkövetelik különféle előfeltételek teljesülését. „Termékeink egyik figyelemreméltó tulajdonsága a lapok és kötegek kiváló minősége” – nyilatkozta Jeff Gafner, a BW Papersystems műszaki és szolgáltatási elnökhelyettese. – „Ebbe tartozik a megfelelő élminőség, valamint a lehető legnagyobb fokú por- és szálmentesség, hogy minél kevesebbszer kelljen a nyomdagépet leállítani és megtisztítani. A méretállandóságnak és a kiváló kötegminőségnek köszönhetően a lehető leggyorsabban lehet adagolni, minimális papírtorlódás mellett.”

 

Beckhoff 1

Dennis Veldboom villanyszerelő és Kelly Kalk, a BW Papersystems műszaki kiadványokért felelős szakembere Don Seichternek, a Beckhoff vállalat Wisconsin térségéért felelős értékesítési vezetőjének társaságában


Ezenfelül a BW Papersystems az eCon fejlesztésénél további ambiciózus célt tűzött ki maga elé: az új gép költségének megfelezését az elődtípuséhoz képest, annak érdekében, hogy a papír- és nyomdaipar rendkívül éles versenykörnyezetében a kevésbé tőkeerős vállalatok is vonzónak találják a terméket. „Ennél az Amerikai Egyesült Államokban gyártott gépnél az volt a cél, hogy az importált berendezésekével versenyképes áron tudjunk élvonalbeli lap- és kötegminőséget biztosítani” – tette hozzá Gafner.
Az eCon kétféle változatban rendelhető: a kéttekercses állványú változat összesen 19,24 méter, a négytekercses pedig összesen 28,1 méter papírt képes befogadni. A gép lecsévéli a papírt a tekercsekről és átvezeti egy simítón. Ezt követően egy két vágáspozícióval rendelkező rendszer ívekre vágja a papírt, amelyet ezután a gép pontos kötegekbe rendez, miközben oldalirányú rázással biztosítja a megfelelő kötegminőséget. A gép akár 165 cm széles és 3400 kg tömegű papírtekercseket is képes feldolgozni.

 

Beckhoff 2

A nyomdai ívvágó egy CP2907 típusú többérintéses kezelőpanelről kezelhető, amely nagyfelbontású, 7 hüvelykes kijelzővel rendelkezik

 

Egyszerű használhatóság és támogatás

A vállalat a Beckhoff technológiájával kifejlesztett új ívvágónál a költségcsökkentésen kívül célul tűzte ki azt is, hogy innovációt és egyszerűséget tükröző elrendezést alkosson – részletezte Erik Paulson, a BW Papersystems projektmérnöke. „Az elektromos kialakításnál az egyszerűség többek között azt jelenti, hogy a különféle rendszerelemek összekapcsolhatók és szükség esetén a helyszínen lecserélhetők. Ide tartozik emellett az is, hogy a hajtás paramétereinek letöltése után a gép könnyen elindítható, akár új telepítéskor, akár a hajtások cseréje után” – fejtette ki Erik Paulson.
Az egyszerűségre való törekvést tükrözi a kezelőfelület kialakítása is. Ezt a Beckhoff intuitív módon kezelhető, CP2907 típusú többérintéses kezelőpaneljével valósították meg. A HTML5 képességekkel felvértezett kezelőfelületről az eCon ívvágó TwinCAT-alapú vezérlőrendszere távolról is elérhető; ennek köszönhetően akár a kisebb vállalatok is a helyszínen végezhetnek hibakeresést és -elhárítást, elkerülve a költséges leállásokat és a szervizmérnökök helyszínre történő utaztatását. A TwinCAT 3 automatizálási szoftver nemcsak távoli elérést tesz lehetővé, hanem nélkülözhetetlen diagnosztikai eszközöket is biztosít, ilyen például a Scope View. „Igen sok, akár 250 µs nagyságrendjébe eső jelet tudunk monitorozni és a TwinCAT Scope View segítségével megjeleníteni” – részletezte Paulson. – „Gyakran használjuk a Scope View eszközt hibakeresésre vagy egyszerűen a rendszer optimalizálására, és szerintem ez a TwinCAT szoftverplatform egyik egyedi erőssége.”

 

Beckhoff 3

A BW Papersystems eCon típusú, mindössze 19 méter hosszú ívvágója új generációt képvisel a papír- és kartonsimítás, illetve vágás és kötegelés terén

 

A teljes gépet egyetlen CX2020 típusú beágyazott PC automatizálja, a PLC-funkciók futtatásától a mozgásvezérlésig és a kezelőfelületig. A BW Papersystems szerint ez óriási előrelépés az eddigi gépekhez képest, amelyek minden egyes funkcióhoz hardverben megvalósított PLC-vezérlőt igényeltek.
A Beckhoff vállalat EtherCAT terminálrendszere rendkívül helytakarékosnak bizonyult, emellett valósidejű kommunikációt és a hajtások számára gyors vezérlőhurkok kialakítását teszi lehetővé. A rendszer teljes architektúrájába beépített, az összes veszélyes pontot figyelő TwinSAFE terminálok révén biztonságosan üzemeltethető a nagy görgőket és gyorsvágókat tartalmazó eCon gép.
„További, fontos tényező volt a Beckhoff nyújtotta műszaki támogatás, valamint az, hogy előre összeszerelt vezérlőszekrényeket bocsátott rendelkezésre” – jelentette ki Peter Forster, a BW Papersystems szoftverekért és vezérlésekért felelős termékmenedzsere. „Nemcsak az eszközök kiválasztása, hanem a vezérlőszekrények elrendezése és a kábelezésnél bevált megoldások terén is vártunk támogatást. További elvárásunk volt, hogy a vezérlést gyártó cég – jelen esetben a Beckhoff – a helyszínen támogassa az első gépek elindítását és tesztelését” – nyilatkozta Forster.

 

Beckhoff 4

A Beckhoff beágyazott PC-ből, EtherCAT-terminálokból és szervohajtásokból álló kompakt rendszerének alkalmazásával a BW Papersystems felére tudta csökkenteni a vezérlőszekrény méretét. A teljes gépet egyetlen CX2020 típusú beágyazott PC vezérli, amely kiváltja a korábban szükséges több, hagyományos PLC vezérlőt

 

50%-kal kisebb költségű és méretű vezérlőszekrények

A kompakt EtherCAT be/kimeneti rendszer egyes vezérlőszekrényeknél 50%-os, másoknál csaknem 70%-os méretcsökkenést eredményezett. A helytakarékos, CX2020 típusú beágyazott PC-n a gép egy 30 000 soros kódolót futtat, ami funkcionális továbblépést jelent az előző géphez képest. A nagy teljesítőképességű EtherCAT szervohajtások, a TwinSAFE technológia és az intuitív többérintéses kezelőfelület együttes alkalmazásával sikerült egyszerűsíteni a rendszeren anélkül, hogy mindez az innováció rovására ment volna. Mindezeken felül az eCon ívvágó esetében az elődjéhez képest 65%‑kal rövidebb a telepítési idő, egyszerűbbé téve az üzembe helyezést.

 

 

A BW PAPERSYSTEMS

 

A BW Papersystems Budapest Zrt. a BW Papersystems-hez (www.bwpapersystems.com) tartozik, amely része a Barry-Wehmiller Companies Inc. (www.barrywehmiller.com) cégcsoportnak.

 

A BW Papersystems (BWP) egy nemzetközi telephelyekkel rendelkező amerikai vállalatcsoport, fő tevékenységi köre a papírfeldolgozó-gépek tervezése, gyártása és értékesítése. A BWP a papírfeldolgozó-gépek tervezését, gyártását és értékesítését illetően világviszonylatban a négy legfontosabb gyártó–szolgáltató között van. Termékeivel és szolgáltatásaival jelen van az észak- és dél-amerikai piacokon, valamint az európai piacon, Ázsiában, Ausztráliában és a Közel Keleten. A vezető pozíció az elmúlt 40 év folyamatos fejlesztésének és az új technológiák sikeres alkalmazásának, továbbá a társult magas színvonalú, felhasználóközpontú szolgáltatás és a megfontolt termékbővítés eredménye.
A BW Papersystems Budapest Zrt. a hullámkartongyártó és -feldolgozó gépek gyártására szakosodott BWP részleghez tartozik, és a gépeket MaquipWardUnited márkanév alatt szállítja vevőihez.
A budapesti tervezés és gyártás az USA-beli (Phillips, Wisconsin) kollégákkal együttműködve törtnénik annak érdekében, hogy a tervezői–gyártói telephelytől függetlenül a vevőknél telepített gépek, gépsorok egy rendszerként működjenek.
A tervezői rendszerek, a felhasznált szabványok, a mechanikus és elektromos vezérlés és a hajtástechnikai elemek, a gépek biztonsági rendszereinek, az előírt bizonylatolások, a gyártási és vevői dokumentáció stb. gyártói telephelyek közötti egységesítése elengedhetetlen egy világszerte elismert műszaki színvonal megvalósításához és fenntartásához.
A BW Papersystems budapesti telephelyén gyártott gépek 85–90%-ban exportra kerülnek.
Az új gépek mellett jelentős árbevételt és profitot termel a korábbi évek során gyártott gépekbe történő újabb technológiát alkalmazó műszaki megoldások beépítése.
A BW Papersystems Budapest Zrt. számos, a gyártástechnológiai folyamatokat kedvezően befolyásoló műszaki megoldást fejleszt és telepít. Mivel ezek az alkalmazások függetlenek a telepített gépek gyártóitól, ezért olyan piacokon is vannak a cégnek érdekeltségei, ahol nem a saját gyártású gépek üzemelnek.

 

Számos végfelhasználói igénynek kell megfelelni

A költséghatékonyság, legrövidebb határidőn belüli teljesítés, az egyre növekvő minőségi követelmények és a folyamatos termékfejlesztés jellemzi leginkább azt a versenyhelyzetet, amiben partnereknek kell lenni az ügyfelekkel. Ebből adódóan a BW Papersystems Budapest Zrt.-nél történő mérnöki feladatok között egyre nagyobb hangsúlyt kap a gépek vezérlésének a fejlesztése. A vezérlésnek az alábbi támogatást kell nyújtani a felhasználónak:

  • állandó, mérhető, megismételhető és dokumentálható minőségű termék gyártása;

  • proaktív gépátállások a termelési program figyelembevételével;

  • a gépek kezelésének, beállításának egyszerűsége, átláthatósága;

    gépdiagnosztika;

  • a gépek távoli elérhetősége szerviz, beállítások, tréning, frissítések letöltése stb. céljából;

  • egyes gépelemek élettartamának követése, karbantartás és gépalkatrészcsere előrejelzése;

  • a gépek „real time” energiafelhasználásának követése, és dokumentálása – többek között – a gyártott termék önköltségszámításához.

Vezérlés terén a BW Papersystems egyik kiemelkedő együttműködő partnere a Beckhoff Automation. A BW Papersystems 2011-ben telepítette az első PC-alapú vezérléssel rendelkező gépet Magyarországon. Annak idején ez az első PC-vezérlésű hullámosítómű volt az iparágon belül. A gép kezelhetőségének az egyszerűsége, a funkciók egyértelmű megjelenítése és a gépdiagnosztika voltak a legkedvezőbb tapasztalok ezzel a vezérléssel.

 

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

 

még több Beckhoff

 

 

 

 



 

keretes: