Skip to main content

Ömlesztett szilárd anyagok radaros szintmérése

Megjelent: 2014. június 16.

VEGAsohegyesTízéves a VEGAPULS 68 radaros szinttávadócsalád, és a radaros szintmérésben világszerte élen járó VEGA cég már több mint egy éve, 2013 februárjában elérkezett ahhoz a „mérföldkőhöz”, hogy 100 ezer főlé emelkedett a típuscsalád világszerte üzembe helyezett példányainak száma.

 

 

 

 

100 000 VEGA radaros szilárdanyag-szintmérő távadó világszerte

A VEGAPULS-radaros szinttávadó családnak egy évtized sem kellett ahhoz, hogy az ömlesztett szilárd anyagok mérésében a legtöbb példányban értékesítettek egyikévé váljon.
„Ez az értékesítési mennyiség fontos mérföldkő a folyamatirányításban használt radaros szintmérési elv sikertörténetében. Napja­inkra ez a távadó-technológia a folyadékok és ömlesztett szilárd anyagok mérésénél egyaránt kiválóan használhatóvá vált” – kommentálta a „kerek gyártási szám” elérését Günter Kech, a VEGA ügyvezető igazgatója. – „A radartechnológia sikere töretlen, és az ömlesztett szilárd anyagok radaros szintmérésének további egyszerűsítésével gondoskodni fogunk arról, hogy a jövőben is az maradjon”.
A százezredik radaros szinttávadó-példány egy VEGAPULS SR68-modell, amelyet a svájci Bühler AG-nél helyeztek üzembe. Az eszköz egy 25 méteres cementtároló silóban méri az anyag mennyiségét.
A VEGA Grieshaber KG VEGAPULS 68-távadó­családja – az első, amelyet kifejezetten szilárd anyagok szintmérésére fejlesztettek – 2004-ben került piacra. Az ömlesztett szilárd anyagok és a folyadékok radaros szintmérés-technológiai nehézségeit összehasonlítva az a különbség, hogy a szilárd anyagok mérése 1000-szer gyengébb visszavert jelek megbízható detektálását igényli; olyan jeleket kell tehát felismerni, amelyek a korábbi műszereknél elvesztek a zajban.
Ezek a kényelmesen használható, kétvezetékes távadók az egyedüli alternatívájává váltak a karbantartás­igényes hang- vagy ultrahang-reflexiós módszereknek, amelyek tökéletesen tiszta „rálátást” igényelnek a mérendő anyagfelületre. A gyakorlati alkalmazások tapasz­­talataiból leszűrt alapbeállítási paramétereken csupán néhány „finomhangolási” lépést kell elvégezni ahhoz, hogy a radaros szintérzékelő optimális beállításait megtalálja a felhasználó. A radaros méréstechnika további „versenyelőnye” az akusztikus módszerekkel szemben, hogy teljesen érzéketlen a porra, a töltéskor keletkező zajhatásokra, az erős légáramlatokra és a magas hőmérsékletre.

 

Datcon VEGA ME 2014 6-2

A több, mint 100 000 példányban értékesített radaros szint­távadó bizonyított: a VEGA rendelkezik mindazzal a mű­szaki és alkalmazástechnikai ismerettel, amely az ömlesztett szilárd anyagok precíziós szintméréséhez szükségesek


Mindössze három különböző típusváltozat szükséges ahhoz, hogy a típuscsalád az alkalmazások teljes körét, a gyakorlatban előforduló méréstartományokat és üzemi hőmérsékleteket le­fedje. A VEGAPULS 68 műszerrel akár 75 m-es távolságig és 450 °C-ig mérhetünk, míg a VEGAPULS 67 és a VEGAPULS SR 68 távadók a normál körülmények közötti mérésekre használhatók. Ezen a módon tehát egyetlen mérési elvvel széles alkalmazási spektrum igényeit lehet kielégíteni az 1500 °C-os üzemi hőmérsékletű cement­gyári klinkerhűtőktől kezdve a szemesterményeket vagy az ércdúsító létesítmények kőzetzúzalékát tároló silókig.

 

A VEGA (www.vega.com) radaros szinttávadóinak és egyéb termékeinek kereskedelmi képviseletét és műszaki támogatását Magyarországon a Datcon Ipari Elektronikai Kft. látja el.

 

 

VEGAPULS = precíz és zavartűrő mérési elv + egyszerű felhasználás

A radartechnológia szintmérési alkalmazásainak számos fizikai előnye van. Nem csoda, hogy ez a módszer egyre inkább felváltja a korábban túlnyomórészt használt ultrahangos mérési eljárásokat. Az akusztikus módszer remekül működik „laboratóriumi körülmények között”, de ezek távol állnak a valóságos ipari környezetben működő szintmérők szokásos működési környezetének tulajdonságaitól. A szilárd anyagok betöltése és ürítése erős porképződéssel és zajjal jár, amely – éppúgy, mint a pneumatikus anyagtovábbítással járó erős, örvénylő légáramlat – magától értetődően erős zavarforrás minden akusztikus mérési elv gyakorlati megvalósításakor. Ezek a jelenségek viszont egyáltalán nem zavarják a mikrohullámok terjedését. Kétségtelen, hogy az ömlesztett szilárd anyagok szintmérése mikrohullámú technológiával sem egyszerű feladat: a szemcsés felületű anyagon jelentős a beeső mikrohullámú jel szóró­dása, és egyes anyagtípusok (például a műanyag porok, a gabonaőrlemények és a száraz fűrészpor) felületén különösen alacsony radarvisszhang keletkezik, ezért ennek érzékeléséhez ‑ a folyadékszint méréséhez viszo­nyítva – sokszorosan érzékenyebb vevőberende­zésre és kifinomult jelfeldolgozásra van szükség.

A jól megválasztott mérési elven túl a használat egyszerűsége is döntő fontosságú

Az érzékelés elvi megoldásán, pontossági para­méterein és alkalmazhatósági körén kívül is számos tulajdonság – egyebek közt a telepítés egyszerűsége és a tartalékeszközök készletezése – létezése vagy hiánya ítélhet sikerre vagy ku­darcra egy ipari mérőműszert. A VEGA radaros szint­távadóinak telepítésénél elegendő a mérendő közeg típusának bevitele, a tartály formáját jellemző adatok megadása a folyamatcsatlakozás típusával együtt. Ezenkívül már csak be kell állítani a kívánt mérési tartományt – és az eszköz működésre kész. A  szoftver a felhasználó számára gyakorlatilag észrevehetetlenül, a háttérben – sok ezer telepítés tapasztalatait hasznosítva – elvégzi a pontos mérésekhez szükséges további beállításokat.
Annak érdekében, hogy az új és régi műszerek egymással kompatibilisek lehessenek, a VEGA gondoskodik az alkatrészek problémamentes cseréjéről és az egyszerű működtetésről. Minden alkatrész összeillik a többiekkel, még a szoftver területén is: az új és régi távadók ugyanazzal a beállítószoftverrel kezelhetők. Az új radarelektronika minden további nélkül kombinálható egy régebbi kiadású műszerházzal vagy antennarendszerrel. Az új technológia bevezetése egyszerű, fokozatos és bármikor végrehajtható – és elegendő azon részegységek cseréjére korlátozni, amelyekkel a műszer használati értéke valóban növelhető. A VEGAPULS-sorozatnak már a tervezésekor is jelentős hangsúlyt helyeztek az öndiagnosztika funkcióira. Ez a termékcsalád az első a piacon, amely az NE107-ajánlással összhangban állapotinformációt közöl önmagáról. Ezáltal az eszköz aktuális állapotát leíró információk folyamatosan az üzemeltető rendelkezésére állnak, amit egy előre megtervezett karbantartási feladatterv ütemezéséhez lehet felhasználni.
Ezekkel a felhasználóbarát megoldásokkal a VEGAPULS-sorozat tagjainak minden korábbi típuscsaládnál egyszerűbb a kezelése, diagnosz­tikája, karbantartása és javítása.

 

 

DATCON Ipari Elektronikai Kft.
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. épület
Tel.: +36 1 460 1000, fax: +36 1 460 1001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.datcon.hu

Még több VEGA

 

Címkék: radaros szintmérés | ömlesztett szilárd anyagok