Skip to main content

R&S®RTE-sorozatú oszcilloszkópok

Megjelent: 2014. november 14.

RohdeSchwarz 1Az új R&S®RTE-sorozatú digitális oszcilloszkópokkal gyorsan és megbízhatóan végezhetők el az olyan „mindennapi” vizsgálati és mérési feladatok, mint az általános hibaelhárítás, a beágyazott rendszerek fejlesztése és a teljesítményelektronikai fejlesztés során szükséges mérések. Ezek a műszerek ebben az árkategóriában ritkán megtalálható funkciókkal is rendelkeznek, ilyen – többek között – a csatornánként 5 Gminta/s mintavételezési sebesség és az egymillió jelszakaszos adatgyűjtési gyakoriság.

 

Könnyen kezelhető, hatékony elemzőeszközök

Megbízhatóbb mérési eredmények

A digitális oszcilloszkópok számos területen alkalmazhatók az egy­szerű vizsgálatoktól – például frekvencia- és fel-/lefutási idők mérésétől – az összetett elemezésekig, mint amilyen például egy kapcsolóüzemű tápegység kapcsolási veszteségének meghatározása. A leg­fontosabb az eredmények megbízhatósága. Ez nem is kérdéses az R&S®RTE-sorozatú oszcilloszkópok (1. és 2. ábra) esetén, amelyek a gyártó precíziós vizsgáló- és mérőberendezések fejlesztésében szerzett sokéves tapasztalatán alapulnak. Az új oszcillosz­kóp-sorozat a Rohde & Schwarz oszcilloszkóp­kíná­latának R&S®RTO-műszercsa­lád­jába tartozik (lásd „A jelen­legi oszcilloszkópkínálat” című keretes írásunkat).
Minél több részletet jelenít meg egy oszcilloszkóp, annál nagyobb valószínűséggel lehet elemezni a jelhibákat és a lényeges eseményeket. Ennek előfeltétele, hogy az oszcilloszkóp nagy időtartománybeli felbontással rendelkezzen, ami a mintavételezési frekvenciából következik. Ezenfelül sok felhasználás esetén szükséges lehet hosszú jelszakaszok tárolása, például soros protokollok adattartalmának elemzése során. A hosszú idejű jelsorozatok nagy mintavételi frekvenciával történő vizsgálata is nagyméretű memóriát igényel. Az R&S®RTE-oszcilloszkóp kivételes módon ötvözi a mintavételi frekvencia és a memóriamélység beállításait: csatornánként 5 Gminta/s a mintavételi sebesség, 10 Mminta (igény esetén 50 Mmintára bővíthető) a memóriamélység.

 

RohdeSchwarz 1

1. ábra A többcélú, R&S®RTE-sorozatú oszcilloszkópok egyetlen készüléken belül nyújtanak időtartománybeli, logikai, protokoll- és frekvenciatartománybeli elemzést. Két- vagy négycsatornás változatban kaphatók, 200 MHz, 350 MHz, 500 MHz és 1 GHz sávszélességgel

 

RohdeSchwarz 2

2. ábra Az R&S®RTE-oszcilloszkóp főbb jellemzői


Minél ritkábban lépnek fel jelhibák, annál több időt igényel az észlelésük, ezért rendkívül fontos a megfelelő adatgyűjtési gyakoriság. Az R&S®RTE „lelke” egy kifejezetten párhuzamos jelfeldolgozásra kifejlesztett ASIC. Ennek köszönhetően az R&S®RTE speciális jelbefogó üzemmód nélkül is másodpercenként egymillió jelszakaszt képes begyűjteni, elemezni és megjeleníteni (3. ábra). Gyors jelbefo­gási képességének köszönhetően a jelhibák gyorsabban és megbízhatóbban fedhetők fel, lerövidítve ezzel a hibaelhárítási időt.

 

RohdeSchwarz 3

3. ábra Az R&S®RTE-oszcilloszkópokkal – gyors, egymillió jelszakasz/s adatgyűjtési gyakoriságuknak köszönhetően – gyorsan megtalálhatók a ritkán fellépő jelhibák is


A precíz eredményeket szolgálja a műszer rendívül pontos digitális indítójel- (trigger-) rendszere is. Ez az egyedülálló rendszer az aktuális mintavételezési frekvenciától függetlenül a digitalizált jel 500 fs felbontású elemzésével állapítja meg, hogy mikor teljesül egy indítási (trigger-) feltétel. Ez rendkívül kicsi (<1 pseff.) szinkronizálási jelbizonytalanságot (jittert) és nagy mérési pontosságot eredményez. A digitális indítási rendszernek köszönhetően a triggerjel hiszterézise a jel minőségéhez igazítható, ami – például rendkívül zajos jeleknél is – lehetővé teszi a stabil szinkronizálást.
A berendezés több, mint hét effektív bit (ENOB) felbontású, egymagos, analóg–digitális átalakítója szinte teljesen kiküszöböli a jeltorzítást. A sávszélesség-korlátozások nélküli 1 mV/osztás bemeneti érzékenységnek köszönhetően a kis amplitúdójú jelek is igen pontosan mérhetők.

Több funkció, gyorsabb eredmények

Az R&S®RTE-oszcilloszkópok a jelek részletes elemzését beépített mérőeszközökkel segítik, az egyszerű kurzorfunkcióktól az amplitúdómaszk-vizsgálatokon át az összetett matematikai műveletekig. Sok mérési funkciót – például hisztogramokat, a spektrumábrázolást és az amplitúdómaszk-vizsgálatokat – céláramkörökkel valósítottak meg. Az oszcilloszkóp ennek köszönhető gyors működése és adatgyűjtési sebessége révén rövid idő alatt állíthatók elő a statisztikailag megbízható vizsgálati eredmények.
A digitális oszcilloszkópoknál szokásos automatizált méréseken kívül az R&S®RTE – ebben a műszerosztályban egyedülálló módon – gyorsmérési funkciókat (QuickMeas) is nyújt. A „QuickMeas” egyidejűleg több, tetszőlegesen kiválasztott mérési funkció eredményeit jeleníti meg (4. ábra). A képernyő tetején található eszköztárból gyorsan kiválasztható az R&S®RTE bármely mérési funkciója.

 

RohdeSchwarz 4

4. ábra Az R&S®RTE-sorozatú oszcilloszkópokon akár nyolc egyidejű, automatikus mérést is be lehet állítani és bekapcsolni


Az amplitúdómaszk-vizsgálatokkal felfedhető, hogy egy adott jel a meghatározott tűréstartományon belül van-e, és statisztikai „megfelel / nem felel meg” jellegű minősítéssel értékeli ki a vizsgált eszköz stabilitását. Az R&S®RTE-oszcilloszkópon az amplitúdómaszk egyszerűen, néhány gombnyomással létrehozható. A nagy adatgyűjtési gyakoriságnak köszönhetően a maszksértések gyorsan és megbízhatóan észlelhetők. A jelek rendellenességeit és a váratlan eredményeket könnyű azonosítani a mérés maszksértés esetén történő leállításával.
Honnan származik egy jelben zavarimpulzus? Miért veszett el egy adatbit? A probléma valódi okát gyakran csak egy adott jelsorozat előzményeinek megtekintésével lehet megtalálni. Az R&S®RTE típusú oszcilloszkóp előzményfunkciója révén mindig megtekinthetők a korábban gyűjtött jelalakok, ezért később részletesen elemezni lehet a memóriában tárolt mérési adatokat.
Az R&S®RTE-sorozatú oszcilloszkópok FFT-funkciója spekt­rumelemzést végez. A gyors jelbefogási- és utófeldolgozási sebes­­­­­ség „élő” spektrum érzetét kelti, a használathoz mindössze a középponti frekvenciát, a frekvenciaátfogást és a felbontás sávszélességét kell beállítani. Kitartásos megjelenítésnél könnyen láthatóvá tehetők a gyors jelváltozások, a ritkán fellépő zavarok és a gyenge, hasznos jelre szuperponált összetevők. Az FFT-szakaszok átlapolhatók, amely által az R&S®RTE képes észlelni a ritkán fellépő jeleket, például az impulzuszavarokat is. Igen hatékony FFT-funkciója, nagy dinamikatartománya és akár 1 mV/osztás értékű bemeneti érzékenysége következtében különösen alkalmas – többek között – elektronikus áramkörök elektromágneses zavarjeleinek fejlesztés közbeni vizsgálatára is.

 

A jelenlegi oszcilloszkópkínálat

Teljesítőképesség, műszerkategória

A Rohde & Schwarz széles oszcilloszkópválasztékkal rendelkezik, az oktatást, szervizelést és egyszerű laboratóriumi alkalmazásokat szolgáló, költség­hatékony modellektől a fejlesztési célú, nagy sávszélességgel és teljesítőképességgel rendelkező, csúcskategóriás típusváltozatokig.

Élményszerű használat

A nagy felbontású, 10,4” képátlójú, XGA-felbontású érintőképernyőn keresztül intuitív módon végezhetők a napi vizsgálati és mérési feladatok. Például egyszerűen, kurzorműveletekkel lehet elrendezni a jelalakokat a képernyőn, és igény szerint, a képernyőt több diagramra felosztva rugalmasan lehet kialakítani a megjelenítést. A jeleknek a képernyő szélén megjelenő, valósidejű, kisméretű nézetei mindig tükrözik a pillanatnyi állapotokat. Az R&S®RTE kezelőszerveinek színe változó, mindig az éppen aktív csatornát jelezve, a jelek képernyőn ábrázolt színének megfelelően. A párbeszédablakok áttetszően vetülnek rá az aktív jelalakokra, amelyek így megtartják teljes méretüket. A párbeszédablakok átlátszósága igény szerint beállítható. A navigálást a jelfolyamdiagramok és a párbeszédpaneleken megjelenő, előre-, illetve visszafelé léptető gombok segítségével végezhetjük. A konfigurálható eszköztárból gyorsan elérhetők a gyakran használt funkciók: csak ki kell választani egy eszközt, és rá kell állítani a kívánt jelalakra. A hasonló jellegű funkciók gombjai egy csoportban találhatók. A szokásos eszközkészleten kívül az R&S®RTE számos további funkciót kínál, pél­dául a kézzel történő nagyítást, amellyel gyorsan megnézhetjük a jel részleteit, ha az ujjunkat vagy az egeret mozgatjuk a jel mentén. Másik példa a műszerbeállítások mentésére szolgáló „SaveSet” eszköz, amellyel különböző konfigurációk gyorsan be is tölthetők. A kívánt konfiguráció egyszerűen, egy kézmozdulattal kiválasztható.

 

RohdeSchwarz keretes

Az R&S®RTE-típusú oszcilloszkóp FFT-funkcióját nagy pontosság, gyors működés, sokrétű képességek és egyszerű kezelhetőség jellemzi

Célfunkciók széles választéka

A szokásos képességeken felül az R&S®RTE-sorozatú oszcilloszkópok számos, kiegészítésként beépíthető célfunkcióval – többek között soros (például I2C-, SPI- és CAN-) buszokhoz használható indítójel és dekódoló opciókkal, valamint egy teljesítményelemző opcióval is – rendelkeznek. Az R&S®RTE nyújtotta logikai analizálási képesség a beágyazott rendszerek digitális alkatrészeinek elemzéséhez szükséges. Bármelyik alapkiépítésű műszer kiegészíthető az R&S®RTE-B1 típusú, vegyes jelű opcióval, amelyben további 16db, 5 Gminta/s mintavételi frekvenciájú és egyenként 100 Mminta memóriaméretű digitális csatorna tárolható. Egyidejűleg akár négy darab soros vagy párhuzamos busz is dekódolható.
Az R&S®RTE-sorozatú oszcilloszkópokhoz kínált csúcsminőségű aktív és passzív szondák átfogó választékával feszültség- és árammérések végezhetők a szokásos tartományokban. A Rohde & Schwarz aktív szondáinak egyik egyedi jellegzetessége a szonda csúcsán lévő mikrokapcsoló. Ezzel a gombbal számos funkció kezelhető, például a jelgörbe megjelenítésének leállítása/elindítása, a készülékparaméterek automatikus beállítása vagy a jelszint-eltolás az oszcilloszkópon. Az aktív szondába beépített, rendkívül pontos (±0,1 % pontosságú), R&S®ProbeMeter nevű egyenfeszültség-mérővel könnyedén ellenőrizhetők a tápfeszültségek, továbbá a jelek egyenáramú összetevőinek szintje.

 

RohdeSchwarz keretes family

A Rohde & Schwarz oszcilloszkóp-választéka a költséghatékony oktatási, szerviz és egyszerű laboratóriumi alkalmazásoktól a fejkesztési alkalmazás legmagasabb igényeit is kielégítő típusokig lefedi a sávszélesség és teljesítőképesség teljes tartományát

 


Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460, fax: +36 1 412 4461
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

Még több Rohde & Schwarz

 

Címkék: oszcilloszkóp