Skip to main content

Három típussal minden nyomásmérési feladat megoldható

Megjelent: 2014. november 13.

VEGABAR80 leadA nyomásmérési feladatok rendkívül változatosak – akár egyetlen technológiai folyamaton belül is. A gyártók hajlamosak lehetnek a sokféle kihívásra sokféle „céltípus” kidolgozásával válaszolni. A VEGA cég azonban más utat jár: mindössze háromféle érzékelőt használ az a termékcsalád, amel­­lyel minden ipari nyomásmérési feladat „lefedhető”. Ennyiből pedig nem csak választani könnyebb; a készletezés is egyszerűbb és gazdaságosabb.

 

Gyors választás bármilyen esethez
– a VEGABAR 80-sorozatból

A német ipari méréstechnikai fejlesztő és gyártó vállalat, a VEGA Grieshaber KG teljesen újratervezte a VEGABAR nyomástávadó-sorozatát. Ennek eredményeképpen mindössze háromféle nyomásszenzort alkalmazó modellcsaládra redukálta a korábbi termékválasztékát. Ez azt jelenti, hogy mostantól sokkal egyszerűbbé vált a felhasználóknak az a feladata, hogy az adott technológiai környezethez tökéletesen illeszkedő műszert válasszanak a nyomásmérési problémák teljes spektrumára megoldást kínáló vállalat termékei közül. Ezen három alapváltozat valamelyikével gyakorlatilag bármilyen folyamattechnológiai nyomásmérési probléma megoldható. Megj­egyezzük, hogy az említett három változatot a mérőcella megoldása különbözteti meg egymástól. A technológiai csatlakozás, a táv­adóinterfész vagy terepbusz­protokoll és a pontossági osztály ettől függetlenül, széles választékból – a felhasználó igényei szerint – választható.

 

VEGA1

Az új VEGABAR 80-as sorozat a VEGA cég innovatív erejének bizonyítéka: mindössze három érzékelőváltozat fedi le a teljes nyomástartományt 25 mbar-tól 1000 barig, ‑90…+400 °C-os közeghőmérsékleten.

A három modellcsalád

A választást nem csak a jól áttekinthető portfólió könnyíti meg; a szempontok is rendkívül egyszerűen megfogalmazhatók.

  • VEGABAR 81 – ezt a típust célszerű választani, ha a nyomásérzékelőnek egyszerre kell magas közeg-hőmérsékletet és agresszív kémiai környezetet elviselnie.

  • VEGABAR 82 – a portfólió „mindenese”. Kerámia mérőcellájával az összes alkalmazás 60…70%-ánál jelent megoldást.

  • VEGABAR 83 – ezt a modellt fém mérőcella jellemzi. A típust akkor célszerű választani, ha különösen nagy nyomásértékeket kell mérni.

 

vega2

 

A sokoldalú VEGABAR 82 a folyamatirányítási alkalmazások többségét képes lefedni. Fő jellemzője az egyedi tervezésű, olajmentes, nagy kopásállóságú és nagymértékben túlterhelhető, kerámia alapanyagú, kapacitív elven működő CERTEC® mérőcella, amely néhány újszerű és különleges innovációt is tartalmaz. Ezek egyike, hogy a kondenzációra való érzékenységét teljesen kiküszöbölték. Ezenkívül ismeretes, hogy a hirtelen hőmérséklet-változások is a kerámia alapanyagú mérőcellák érzékeny pontjai voltak. A VEGA CERTEC® mérőcellája az egyetlen kivétel, amely majdnem tökéletesen érzéketlen a hősokk-terhelésre. A cég műszertechnikai specialistái különlegesen innovatív megoldásaikkal úrrá lettek ezen a tipikus nehézségen, és a megoldásra világszabadalmat is bejegyeztettek. A kerámiaalapú szenzor rendkívüli ellenálló-képessége a túlterheléssel, a vákuummal és a kopással szemben jelentősen csökkenti a távadó karbantartásigényét és a meghibásodások miatti, előre nem tervezett állásidőt.
A cikk elején minden nyomásmérési problémára megoldást jelentő termékcsaládról beszéltünk, amely azonban nem tartalmaz a nyomáskülönbség mérésére kidolgozott modellt. A látszólagos ellentmondást az oldja fel, hogy a VEGABAR 80-család modelljeiből könnyen és gyorsan lehet elektronikus különbségképzéssel működő differenciális nyomásmérő rendszert is összeállítani. Ez a megoldás gyakran olcsóbb és sokkal könnyebben kezelhető a kifejezetten differenciális mérésre kifejlesztett távadóknál. Előnyei közé tartozik, hogy a két technológiai csatlakozás tetszőlegesen választható, a különbségképzésről sem az irányítástechnikai informatikai rendszernek kell gondoskodnia – azt a két „felfűzött”, együttműködő távadó végzi el, és csak a különbségi információt továbbítja az irányítástechnikai rendszer felé. A VEGA ma az egyetlen nyomástávadó-gyártó cég, amely ezt a megoldást kerámia alapanyagú mérőcellákkal tudja ajánlani.

 

Manuel Harter – termékmenedzser, nyomástávadók – VEGA Grieshaber KG

 

 

További információ:
http://www.vega.com/en/Pressure_Process_Pressure_Pressure-sensor_VEGABAR82.htm

 

A VEGABAR 80-sorozatot és a VEGA többi automatizálási termékét Magyarországon a Datcon Ipari Elektronikai Kft. forgalmazza.

 

Datcon Ipari Elektronikai Kft.
1148 Budapest, Fogarasi út 5.
Tel:: +36 1 460 1000, fax: +36 1 460 1001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.datcon.hu
www.vega.com

Még több VEGA

 

Címkék: Datcon | nyomástávadó