Skip to main content

A Schneider Electric magyarországi „Ipar üzletágának” új vezetőjével beszélgettünk

Megjelent: 2014. augusztus 13.

Schneider BakosMiklosA vezetőváltás mindig „munkaigényes” feladat, különösen annak, aki új vezetőként lép a régi helyébe. Ez történt Bakos Mikóssal is, aki ez év április 1-én Balasa Leventét váltotta a Schneider Electric magyarországi Ipar üzletágának vezető posztján. A változás hullámainak elültével lehető­séget kerestünk arra, hogy a Schneider Electric magyarországi piaci helyzetéről informális beszélgetést folytathassunk az új vezetővel.

 

 

 

Magyar Elektronika: Milyen célokat tűzött ki magának az üzletágvezetés kapcsán?

 

Bakos Mikós: Számokról itt nem akarok beszélni, de megpróbálom egy hasonlattal érzékeltetni, mi az a kép, amit el szeretnék érni. Az üzletágat egy motornak tekintve egy Hondához hasonló sportos és dinamikus gépezet az elképzelésem, szép és egyenletes járású, melyben minden elem összhangban van, szinte örülnek annak, hogy a motor alkatrészei lehetnek. Ha pedig gázt adunk újabb és újabb körrekordot tudunk felállítani.


Vezetői megbízásának átvételekor vezetői nyilván megfogalmazták az Önnel szembeni elvárásokat. Melyek ezek?

 

BM: Röviden megfogalmazható: a cégnek a vezetésem alatt is követnie kell az eddigi sikeres növekedési pályát, és természetesen minden erővel annak fejlesztésére kell törekednem. A feladatok azért ilyen könnyen megfogalmazhatók, mert elődömet, Balasa Leventét nem „leváltották”, hanem jelentősebb munkakörbe, az itthoni feladatkörének megfelelőjébe, a hazainál sokkal jelentősebb osztrák Ipar üzletágba léptették elő. Ez egyben az eddigi itthoni tevékenységének elismerése is, amely számomra azt jelenti, hogy a céget lényegében az általa megkezdett úton kell továbbvezetni – természetesen az időközben érzékelt változásokhoz való megfelelően hatékony alkalmazkodással.

 

Milyen felelősségi és feladatkörrel bővült az eddigi tevékenysége?

 

BM: A cég létszáma lényegében változatlan. Jelenleg csupán kétfőnyi új munkaerő bevonásáról van szó, a cégen belüli személyzeti igényeket most leginkább a belső munkakörök közötti „átrendeződéssel” elégítjük ki. Az eddigi munkakörömhöz képest lényegesen többet kell kommunikálnom. De az eddigi munkakörömben szerzett tapasztalataimnak továbbra is nagy hasznát veszem.

 

Melyek ezek a tapasztalatok?

 

BM: A Schneider Electric kultúrájában a termékmenedzsment egyfajta üzleti motor szerepét tölti be, amely komoly hatással van a növekedés mértékére. A termékmenedzserként megszerzett piac- és termékismeret jó alapot jelent. Az elmúlt évben felállítottam egy – az üzletágakat átölelő – ajánlatkészítési csapatot is, de közben a vezetői gyakorlatom is sokat fejlődött.


Milyen kihívásokra számít az Ipar üzletág területén?

 

BM: Egy erőteljes növekedésben lévő cégnek folyamatosan követnie kell a fejlődést az erőforrásaival, melyek közül a legfontosabb az itt dolgozók tudása, tapasztalata, elkötelezettsége. A növekedésnek mind létszámban, mind egyéni teljesítményben meg kell mutatkoznia. Ha ez adott, akkor sokáig menetelünk még felfelé.

 

Milyen számokkal jellemezné ezt a növekedést?

 

BM: Az általam ma menedzselt Ipar üzletág 20% feletti növekedéssel zárta az elmúlt pénzügyi évet. Az idei első félév ennél is jobban indult, de véleményem szerint ez a plusz növekedés a piaci megugrásnak köszönhető.

 

Milyen típusú beszerzések állnak a valóban figyelemreméltó mutatók mögött?

 

BM: Mindenképpen ide kell sorolnunk az EU-forrásokból finanszírozott beruházásokat, de nagy a szerepe a szolgáltatók sokáig halasztott, de tovább nem halasztható beruházásainak is.

 

Ki határozza meg a magyarországi leánycég által teljesítendő célszámokat?

 

BM: A piacot mi ismerjük a legjobban, és ennek alapján magunk tűzzük ki elérendő céljainkat is, amelyeket természetesen az anyacég fog jóváhagyni. A cégcsoport jelentős akvizíciókat hajtott végre a közelmúltban is. A saját eszközeinkkel kell hozzájárulnunk ahhoz, hogy a befektetések mihamarabb visszahozzák a rájuk fordított erőforrásokat. Ezek között mindenképpen az Invensys-akvizíciót kell kiemelnünk: a céget a legnagyobb DCS-gyártókkal emlegetik egy sorban.

 

Az Ipar üzletágon belüli ágazatoknál milyen dinamikai lehetőséget lát?

 

BM: A Schneider Electric neve az energiahatékonyság mellett legtöbbször a kis- és középfeszültségű energiaelosztási projektekben fordul elő. Az ipari automatizálási pozíciónk ehhez képest inkább „challenger”-nek mondható: ez az a terület tehát, ahol egy véges piacon „van hová fejlődni”, e téren várjuk tehát a legdinamikusabb fejlődést, amihez a most megszerzett Invensys cég adja a szakmai potenciált.

 

Milyen újdonságok megjelenése várható?

 

BM: Hatféle termékcsalád bevezetése áll a küszöbön. Ezek között elsőként említeném a gépgyártói piacra szánt komplex megoldást kínáló SoMachine-szoftvert, amelynek koncepciója az egyszerű programozhatóságot (fejlesztést, konfigurálást és anyagigény-kezelést) állítja a középpontba; egyetlen szoftverkörnyezetben kezel­hető tehát a teljes Schneider Electric PLC-választék.

Hardverterületen a Modicon PLC-sorozatunk bővül négy új PLC-családdal. És egyben ösztönözni szeretnénk partnereinket arra, hogy a régi, sok szempontból túlhaladott Schneider Electric PLC-it cserélje le az új modellek valamelyikére. A Modicon név egyébként „történelminek” számít a szakmában: ez a cég gyártotta az első – mai fogalmaink szerint is – PLC-nek nevezhető termékeket, és a „történelmi” név megőrzése is a kompetencia, a folytonosság üzenetét kapcsolja össze a korszerű termékekkel.

 

Az interjút megköszönve kívánjuk, hogy a cég az Ön vezetése alatt is folytassa sikeres működését – a magyar gazdaságnak pedig azt, hogy a piac folyamatos bővülése is hozzájáruljon cégük növekedési potenciáljához.

 

Tóth Ferenc – Magyar Elektronika

 

 

Keretes írásunkban összefoglaljuk azt a rövid pályaívet, amely a Bakos Miklós vezetői kinevezése alkalmából kibocsátott hivatalos sajtóközleményben jelent meg.

 

 

Bakos Miklós 2004-ben szerzett okleveles gépészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Karán, majd közgazdász szakmérnök tanulmányait a Budapesti Gazdasági Főiskolán folytatta. Tanulmányait követően két évet dolgozott szerparancsnokként a Fővárosi Tűzoltóságnál, majd értékesítőmérnöki pozí­ciót töltött be a Brammer Hungary Kft.-nél. Karrierjét a Schneider Electricnél 2007-ben kezdte termékmenedzserként, kinevezéséig pedig a vállalat ajánlatadási csapatának vezetőjeként dolgozott.

A közel egy évtizedes, a termékmenedzsmentben és az értékesítésben szerzett tapasztalattal, piacismerettel és vezetői gyakorlattal rendelkező szakember elődje, Balasa Levente a cégcsoporton belül, az osztrák Ipar üzletág vezetőjeként folytatja a vállalatnál 4 éve megkezdett karrierjét. 
A felkérést a szakember, akinek felelőssége és munkaköre az előléptetéssel tovább bővül, Magyarországon elért kiemelkedő sikerei elismeréseként kapta.

„Az üzletág irányítása komoly felelősséget és ugyanakkor lehetőséget is jelent számomra. Célom, hogy az elmúlt években helyesnek bizonyult stratégiai irányokat követve és fejlesztve még több sikert érjünk el az ipar területén, és ezzel hozzájáruljunk a csoport eredményességéhez. Az üzletág elmúlt években mutatott kétszámjegyű növekedésének fenntartása érdekében továbbra is a partnerekkel való hatékony együttműködésre, ezáltal pedig az ügyfélkör, valamint a kínálat bővítésére helyezzük a hangsúlyt. Ennek megfelelően a növekedés egyik meghatározója a felvásárlások kapcsán megszerzett technológia és tudás alkalmazása lesz, melyek közül is kiemelném az idén januárban lezárult Ivensys-akvizíciót” – nyilatkozta a Schneider Electric magyarországi Ipar üzletágának új vezetője.

 

 

Még több Schneider Electric

 

Címkék: Ipar üzletág | SoMachine | Modicon