Skip to main content

Egy komplexum – közös nyelv

Megjelent: 2014. augusztus 06.

WAGO kezdokepAz épületek kényelme, biztonsága, ugyanakkor energiahatékonysága iránt egyszerre növekszik az igény. Az épületautomatizálás egyik alapfeladata ezeknek a – sokszor ellentmondásosnak tűnő – követelményeknek az egyidejű kielégítése, amelyhez néha zavarba ejtően bőséges eszközválaszték kínálkozik. Ezek egyike a BACnet terepi protokoll, amely a különféle más protokollok egységesítésére is megoldást ajánl.

 

A WAGO új BACnet-kontrollere egyszerűsíti az épületautomatizálási rendszerek kiépítését

Az épületautomatizálás technológiájának problémáira jelentős számú, különféle protokoll áll rendelkezésre. A nagy projekteknél bevett gyakorlat, hogy az épületek automatizálási megoldásai közül az egyes épületek tervezésekor, egymástól függetlenül döntenek a tervezők. Ezért a különböző épületekben eltérő protokollokat használhatnak, ami jelentős karbantartási problémákhoz vezet. A WAGO 750-831 BACnet vezérlője (1. ábra) egy egyedülállóan intelligens és átfogó megoldást kínál az olyan eltérő protokollok egyetlen rendszerbe integrálására, mint a LON vagy a DALI. Ezáltal úgy növelhető az épület komplexitása, hogy közben csökken a karbantartás költsége.

 

WAGO 1 abra

1. ábra WAGO 750-831 BACnet-vezérlő


Az épületek automatizálása több elemből áll össze – a természetes világításhoz és a felhasználói igényekhez egyszerre alkalmazkodó, adaptív világítási vezérléstől az időjárásfüggő árnyékolástechnikán át a fűtés, a hűtés és a légcsere (HVAC) folyamatáig. Az eltérő részeket egy szabványos kommunikációs protokoll köti össze, amely egy modern épület automatizálási rendszerének a gerincét képezi. Ez a gerincvezeték – egységes rendszert alkotva – átfut az egész épületen, megkönnyítve ezzel a későbbi karbantartást, és lehetőséget adva kiegészítő technológiák illesztésére. A WAGO BACnet vezérlője szabadon programozható az IEC61131-3-szabvány szerint, ezáltal hatékony és rugalmas megoldást kínál szinte minden alkalmazáshoz. A vezérlő megfelel egy BACnet-épületvezérlő iránt elvárt szabványos követelménysornak a BIBB (BACnet Interoperability) előírásai szerint.

Hatékony és felhasználóbarát

A 750-831 BACnet-vezérlő a korábbi verziókon alapszik, de mint minden új generációs WAGO ETHERNET-vezérlő, már új, nagyteljesítményű processzort tartalmaz. A rendelkezésre álló programmemóriát a kétszeresére, az adatmemóriát a négyszeresére növelték. Ezenkívül a vezérlő támogatja az SD-kártyát is, amellyel a fontos trendadatok archiválása is lehetővé válik. Mindezeken túl több hely áll rendelkezésére a webes vizualizációnak: az SD-kártyán háttérképeket és épület alaprajzokat lehet tárolni, és a folyamatok technológiai diagramjai grafikusan is megjeleníthetők. Az integrált switch segítségével Ethernet-busztopológiát is ki lehet építeni.

 

WAGO 2 abra

2. ábra A csatlakoztatás kényelmesen megoldható a 750-831 által vezérelt csomópont segítségével


A BACnet-vezérlő úgynevezett „natív” működése rendkívüli előnyökkel jár. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó az eszközbe csatlakoztatja az analóg és/vagy digitális I/O-pontokat, a vezérlő megkeresi a rendelkezésre álló I/O-modulokat, és automatikusan generálja a BACnet-objektumokat. Végeredményben a vezérlő – egyszeri IP-címállítás után – azonnal üzemképes, ez pedig könnyedén indítható a beépített DIP-kapcsolók segítségével. Ezen tulajdonságok teszik lehetővé egy komplex rendszerbe történő illesztését. További BACnet-objektumokat lehet hozzáadni a BACnet-konfigurátor segítségével és/vagy a WAGO I/O PROszoftverrel (CODESYS 2.3).

Rugalmas BACnet a gyakorlatban

A „Lido di Locarno” egy modern külső/belső medencével rendelkező aquapark Svájcban, Tessinben, amely tökéletes helyszínt bocsát a pihenni és sportolni vágyók rendelkezésére. A modernizáció során az energiahatékonyságot, a megújuló energiákat és az alacsony működési költséget is figyelembe kellett venni. Nagyon sok eltérő épület automatizálási rendszerét kellett összekapcsolni: a beléptetőrendszert, a video megfigyelő rendszert, a biztonsági rendszert (tűzoltás, vészvilágítás), a medencék állapotának monitorozását, a riasztások kezelését és a világítástechnikát. A kivitelező számára a legnagyobb kihívást a eltérő világítási rendszerek szinkronizálása jelentette. Egyetlen rendszerrel nem is lehetett átfogó megoldást adni az igények kielégítéséhez, mert az túl komplex és rugalmatlan lett volna. Ezért választottak egy decentralizált, Ethernet-típusú hálózatot, amellyel a nagyszámú eltérő protokollt össze lehetett kapcsolni. Központvezérlőként egy Sauter PLC-t használtak, amely számos BACnet-rendszerrel kommunikálni képes. Eredetileg LON-rendszerű világítást terveztek, de később mégis a DALI mellett döntöttek. A WAGO vezérlője képes volt hidat képezni a LON-os és a DALI-s rendszer között, valamint a BACnet-hálózathoz is tudott csatlakozni. A HVAC-vezérléseket szintén öt WAGO BACnet-vezérlő látja el, és megközelítőleg egy tucat Sauter-vezérlő, amelyek együtt több mint 600 adatpontot vezérelnek és monitoroznak.

 

WAGO Hungária Kft.
2040 Budaörs, Ipari Park, Gyár u. 2.
Tel.: +36 23 502 170, fax: +36 23 502 166
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.wago.com

 

Még több WAGO

 

Címkék: BACnet  |  DALI