Skip to main content

Átadták a National Instruments Science Parkját Debrecenben

Megjelent: 2014. október 14.

Szalagátvágás NIA National Instruments nem elégszik meg azzal, hogy „hátradőlve” várja a „kiművelt emberfőket”  magyarországi érdekeltségeinek szívonalas működtetéséhez, hanem ismét bebizonyította, hogy ezért hajlandó áldozatokat is hozni , és felelősséget érez a cég magyarországi egységeinek innovációs és humán  „környezetéért”. Erről számoltak be a debreceni Tudományos Park átadásán rendezett sajtótájékoztatón.


Elkészült Magyarország egyik legmodernebb tudományos parkja Debrecenben. A National Instruments Science Parkjának alapkőletételére 2013. október 1-jén került sor, és a 6000 négyzetméteres létesítmény 11 hónap alatt épült fel. A mintegy négymilliárd forintos beruházással a National Instruments (NI) vállalatcsoport újabb tanúbizonyságát adta a magyar innováció iránti elkötelezettségének. A megvalósításhoz az Új Széchenyi Terv keretében a debreceni leányvállalat közel kétmilliárd forint uniós támogatást nyert az „Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok támogatása” című uniós program keretében elnyert pályázaton.
Az NI Science Park Projektje három fő elemből épül fel: egyrészt infrastrukturális bővülésből, amelynek keretében létrejött a debreceni leányvállalat jelenlegi épületeihez kapcsolódó, háromemeletes, új épület. Ez a modern és magas színvonalú munkakörnyezet háromszáz új munkaállomás kialakítását teszi lehetővé. A projekt második pillére kutatás-fejlesztést (K+F) szolgáló eszközök beszerzése, harmadik összetevő pedig egy jelentős mértékű informatikai fejlesztés.
Az ünnepélyes átadáson Kósa Lajos, Debrecen polgármestere kiemelte, hogy az NI a kezdetektől fogva lehetőséget látott a városban, ezért telepedett meg itt 2001-ben „első fecskeként”. Az azóta eltelt 14 év bebizonyította, hogy jól döntöttek, és a debreceniek szorgalmának, szakképzettségének, újításra való fogékonyságának köszönhetően sikerült Magyarország legkomolyabb innovációs parkját létrehozni.
A nagyvállalat – fejtette ki André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője – azért találhatott otthonra Debrecenben, mert a helyi tehetséges munkavállalók mellett fejlett infrastruktúra és vállalkozásbarát üzleti környezet is rendelkezésre áll a városban. Az NI az innováció serkentésén keresztül mindannyiunk életminőségének javítására is törekszik, hangsúlyozta.
Egy tonna NI-termék értéke mintegy 100 millió forint, ami sokszorosa például a személyautók átlagos „tonnánkénti árának”. Ezzel a példával érzékeltette Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője a magas hozzáadott érték jelentőségét, és azét a tudásét, amelyet az NI munkavállalói képviselnek. Ezért fektet az NI nagy hangsúlyt a tehetséggondozásra és a szakképzés támogatására az általános iskolától kezdve egészen a felsőoktatásig.
A műszaki tudományoknak nem kell száraznak és unalmasnak lenniük – emelte ki Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke. Davern úgy látja: a debreceni vállalat élen jár a mérnöki életpályamodell népszerűsítésében. A Nyitott Laboratórium jó példa arra, hogy hogyan bonthatók le az innovációt akadályozó falak. A National Instruments Hungary Innovációs Program keretében működő kutatólaborban az NI a legmagasabb szintű szakmai és technológiai támogatást nyújtja a kis- és középvállalkozások, startup cégek, illetve egyetemi kutatók és hallgatók ötleteinek megvalósításához.  
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a magyar kormány a következő európai uniós költségvetési ciklusban 2,1 milliárd eurót, a korábbi keret dupláját fordítja kutatás-fejlesztésre. A National Instruments innovációs célkitűzései összhangban vannak a magyar vállalkozások versenyképességét növelő „Befektetés a jövőbe” elnevezésű kormányzati programmal – derült ki szavaiból.
Az ünnepségen Ábrahám László ügyvezető jelképes ajándékot adott át Varga Mihály tárcavezetőnek és Alex Davern ügyvezető alelnöknek,
a kilencmilliomodik debreceni NI-termék elkészülte alkalmából.

 

National Instruments sajtóközleménye alapján

 

NI Hungary Kft.
4031 Debrecen, Határ út 1/A.
Telefon: +36 52 515 400
http://hungary.ni.com/debrecen

Még több National Instruments