Skip to main content

Mean Well LED világítási tápegységek

Megjelent: 2023. január 17.

TME lidMegoldások háztartási, ipari és sok más alkalmazás számára

Az ergonomikus kialakításának, valamint az egyszerű telepítésének és elrendezésének köszönhetően a LED-es világítás tartós népszerűségnek örvend – és úgy tűnik, hogy ez a jövőben is így lesz. Ez észszerűbbé teszi az ilyen típusú fényforrásokba való befektetést. Természetesen továbbra is bárki használhat villanykörtéket és más olyan termékeket, amelyek közvetlenül az elektromos hálózatról táplálhatók.

 

Minden megvásárolt termékben azonban már lesz beépített meghajtó, leggyakrabban transzformátor nélküli, nem cserélhető rendszerrel, amelynek meghibásodása azt jelenti, hogy új LED-es, „fluoreszkáló lámpát” vagy „izzót” kell vásárolnia. A jövőbe tekintve, új elektromos rendszerek kialakítása vagy a régi épületek vezetékeinek korszerűsítése során érdemes a LED-es fényforrások tápellátására és vezérlésére törekedni. Ebben az esetben a tápegységek kulcsfontosságú eszközök a meghajtott alkatrészek minőségének és élettartamának meghatározásában.

 

zasilacze led MW landing 2022 RD

 

Tápegységek LED világítási rendszerekhez

A világító diódákon alapuló megvilágítás típusait és lehetőségeit már tárgyaltuk itt. Ha konkrét megoldásokat keres, javasoljuk, hogy olvassa el az alábbi összefoglalót, ahol a vezető Mean Well megoldásokat mutatjuk be. Ide tartoznak a háztartási használatra tervezett meghajtók, és az ipari célokra szánt termékek, valamint az építészeti és középületek komplex világítási rendszerei.

 

LPV és LPC sorozatú tápegységek

Az LPV és LPC sorozatot olyan fényforrásokhoz tervezték, amelyek állandó feszültséget vagy állandó áramot igényelnek. Ezek rokon termékcsaládok, akár 153,6 W-os teljesítményt is képesek nyújtani, ami lakások belső tereinek alapvilágítására vagy reklámvilágításra elegendő. A meghajtók rövidzárlat-védelemmel, teljesen szigetelt házzal (IP67) és gyárilag telepített bemeneti és kimeneti kábelekkel rendelkeznek. Ezeknek a termékeknek az az előnye, hogy AC (305 V AC) és DC (431 V DC) forrásról egyaránt táplálhatók. Egyes modellek 90 V AC feszültséggel is működhetnek, ami azt jelenti, hogy a világ minden régiójában jellemző elektromos hálózatra csatlakoztathatók. Ennek a sorozatnak az előnye a széles hőtűrése is, -30 °C és 75 °C között.

 

1 LPC 100 500

1. ábra LPC-100-500 – A tápegységek a gyárilag telepített kábeleknek köszönhetően IP67-es besorolásúak

  

XLG és LDC állandó teljesítményű meghajtók

Az állandó teljesítményű tápegységek lehetővé teszik az állandó áramú fényforrások tápellátását és vezérlését, aminek köszönhetően a fényerőt a villogó effektus bevezetése nélkül szabályozhatja és stabilizálja (ami a PWM megoldások esetében fordul elő). Az ilyen típusú tápegységek lehetővé teszik a világítás intenzitásának a felhasználói igényekhez vagy ipari alkalmazásokhoz való igazítását. A Mean Well termékcsaládban két ilyen tápegységsorozat található – az LDC és az XLG. A fő különbség köztük az alkalmazási terület. Az LDC tápegységcsalád elsősorban beltéri világításra van tervezve. Beépített teljesítménytényező-korrekciós áramkörrel, nagyon alacsony készenléti áramerősséggel (kevesebb mint 0,5 W) és állítható kimeneti árammal (625…1000 mA és 1400…2100 mA között, típustól függően) rendelkezik, amely egyetlen, meghatározott értékű ellenállás csatlakoztatásával lehetséges. A felhasználók beállíthatják a megvilágítás intenzitását egy monostabil nyomógomb segítségével (amely ki-/be kapcsolóként működik, és lehetővé teszi a fényerő beállítását) vagy egy DALI interfésszel működő eszközzel (Digital Addressable Lighting Interface segítségével), amelyet az LDC sorozat támogat.

 

2 XLG 100 12 A

2. ábra XLG-100-12-A

  

XLG sorozatú állandó teljesítményű meghajtók ipari alkalmazásokhoz

Az XLG csoport készülékeit nagyobb alkalmazásokhoz, például épületek és közösségi terek (utcák) kültéri világításához, színpadi megvilágításhoz (pl. DMX hálózati tápegységként), kertészetben használt fényforrásokhoz, stb. tervezték. Névleges teljesítményük kb. 240 W, a kimeneti feszültségek széles választéka jellemzi, 110 V és 240 V AC hálózatról táplálhatók, magas hatásfokkal (akár 94%) és IP67 besorolásúak, ami azt jelenti, hogy ezek az eszközök nehéz környezeti körülmények között is használhatók, így kültéren is (a legtöbb modell -40...90 °C közötti hőmérsékleten működik). További információ a TME weboldalán található a termékekhez: XLG-200 és XLG-240.

 

ELG és HLG szigetelt tápegységek

Az ELG és HLG sorozat kiváló minőségű AC és DC LED-meghajtókat tartalmaz. Összességében ez a csoport több száz terméket foglal magában, amelyeket különféle alkalmazásokhoz terveztek. Jellemzőjük a magas behatolás elleni védelem (IP65 vagy IP67) és a funkciók széles skálája. Modelltől függően ezek a következők lehetnek: kiegészítő kimenetkészenléti módhoz (5 V DC), feszültség, rezisztív vagy impulzusszélesség-moduláció (PWM) tompítása, aktív PFC (teljesítménytényező-korrekció), kiegészítő 15 V DC kimenet. Bizonyos modellek távirányíthatók a DALI interfész segítségével, vagy működhetnek a Mean Well programozható Smart Timer meghajtóval. A TME által kínált eszközök névleges teljesítménye 60 W-tól 300 W-ig terjed. A tápegységek alkalmasak olyan világítási szalagok meghajtására, amelyek 12 V és 343 V közötti feszültséget (és max. 22 A áramot) igényelnek. Az ELG és HLG sorozat a legtöbb lakóház, családi háztartás, gazdaság, közterület és munkahely rendszereinek igényeit kielégíti.

 

3 ELG 100 36

3. ábra ELG-100-36 – A fém házak előfúrt konzolokkal vannak ellátva az egyszerű telepítés érdekében

 

4 PWM 120 12BLE

4. ábra Kapcsolóüzemű tápegység LED- szalaghoz: PWM-120-12BLE

  

PWM tápegységek

A LED-es világításintenzitás szabályozásának népszerű és ergonomikus módja az, hogy PWM-jelet kibocsátó tápegységekkel táplálják. Ezt a módszert állandó feszültségű forrásokkal, például LED-szalagokkal és modulokkal használják, ami sokféle elrendezést tesz lehetővé – emellett magas kompatibilitást is biztosít, és lehetővé teszi a különböző típusú alkatrészek egyidejű táplálását. A TME katalógusban kínált tápegységek max. 200 W-os névleges teljesítményt kínálnak. Amennyiben felkeltették az érdeklődését ezek a megoldások, feltétlenül keresse fel el az elérhető termékek weboldalát:
https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/44651/mean-well-led-tapegysegek/

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hungária körút 162.
Tel.: +36 1 220 67 56 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
(https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/45993/mean-well-led-vilagitasi-tapegysegek/)



#0c2e7d