Skip to main content

Az automatizálás forradalma – ReBeL, az intelligens igus kobot

Megjelent: 2022. április 14.

igus lidAz igus forradalmasítja az alacsony költségű automatizálást. A világ első műanyag váltóval és digitális ökoszisztémával rendelkező kobotjával hetente már 20 projektet valósít meg.

 

 

 

 

Az igus kínálatában már megtalálható a ReBeL szervizrobot – intelligens változatban is. A 4970 eurós és mindössze mintegy 8 kilogrammos plug-and-play változat az egyik legkönnyebb kobot a piacon. Az olyan digitális szolgáltatások, mint az RBTXpert és az új online ajánlatok lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy néhány nap alatt komplett automatizálási megoldásokat hozzanak létre, amelyek nem okoznak problémát a költségvetésben.
A ReBeL esetében az igus teljes mértékben a mozgó műanyagokkal kapcsolatos szakértelmére támaszkodik: a műanyag teszi a 8,2 kilogramm nettó tömegű robotot a kategóriájában a legkönnyebb kobotfunkcióval rendelkező szervizrobottá. Kivétel nélkül az igus fejleszti és gyártja a ReBeL-t alkotó összes mechanikus alkatrészt. A hasznos teherbírása 2 kilogramm, a hatótávolsága pedig 664 milliméter. A megismételhetőség +/-1 milliméter percenkénti hét megfogásnál. Lényegét a világ első műanyagból készült, ipari minőségű kobotváltója alkotja. „E számok mögött a 2019 óta házon belüli laboratóriumunkban elvégzett 1041 vizsgálat áll, beleértve a tribológiai és termodinamikai vizsgálatokat 15 anyagkombináción és tolerancialáncon. Különösen nagy kihívást jelentett a hőtermelés a teljesen integrált, a motor által termikusan befolyásolt hullám-fogaskerekes csatlakozásokban. A fejlesztési fázisban ezért a nagyobb motorokra és a jobb hatásfokra is összpontosítottunk, hogy jelentősen csökkentsük a hőtermelést” – mondja Alexander Mühlens, az igus Low Cost Automation üzletágának vezetője. – „Ez lehetővé tette számunkra a folyamatos fejlesztést, és végeredményben a ciklusok számának megötszörözését kétmillióra, ami két év normál élettartamnak felel meg.”

 

igus kep

A lényeg, a műanyag sebességváltó – a ReBeL kobot – már 4970  euróért kapható, néhány nap alatt olcsón integrálható digitális univerzummal (Forrás: igus GmbH)

 

 

Intelligens műanyagok – teljes átláthatóság a működésben
a megelőző karbantartás érdekében

Az igus a teljesítményelektronikában is alkalmazta a mozgó műanyagokkal kapcsolatos know-how-ját, és első alkalommal fejlesztett ki egy olyan kódolót, amely vezető műanyag pályákat használ. Ez lehetővé teszi a hőmérséklet, az áram, a fordulatszám, a ciklusok és az ismétlések pontos mérését. A webkamerával ellátott felhőkapcsolatnak köszönhetően egy műszerfal élőben, áttekinthetően jeleníti meg az összes generált adatot. Ezáltal az ügyfelek teljes átláthatóságot kapnak a ReBeL-ről működés közben olyan kulcsfontosságú mutatók formájában, mint a kopás, a ciklusidő és a mennyiségek.

 

Gyorsan integrálható, olcsó teljes megoldás

Az intelligens ReBeL két változatban kapható: az egyik egy nyílt forráskódú változat, robotvezérlő rendszer, tápegység és szoftver nélkül, amely 3900 euróba kerül; a másik egy plug-and-play változat robottal, vezérlőszoftverrel és tápegységgel, mindez 4970 euróért. Az igus „build or buy” (építs vagy vásárolj) megközelítésének megfelelően az ügyfelek a teljes rendszeren kívül választhatnak az egyes ReBeL hullám-fogaskerekes csatlakozások (80 és 105 milliméter átmérőjűek) közül is. A nyomaték 3 Nm (80) vagy 25 Nm (105) 6 fordulat/perc fordulatszámon, 50:1 áttételi arány mellett. A ReBeL elérhető az RBTX online piactéren is. Itt a felhasználók több mint 40 partner egyedi alkatrészeit, integrációs támogatást, valamint hardvert és szoftvert találnak – azzal a garanciával, hogy minden 100%-ban kompatibilis mindennel; ez a robotkinematika, kamerák, szoftverek, megfogók, teljesítményelektronika, motorok, érzékelők és vezérlőrendszerek széles választékát foglalja magában.
Az RBTXpert az ügyfelek számára az integrációhoz online tanácsadáson keresztül, fix árgaranciával áll rendelkezésre: egy 400 négyzetméteres ügyféltesztelési területen a szakértők naponta élő videón keresztül adnak tanácsot az ügyfeleknek, és órákon belül megoldási javaslatokat küldenek. Az integráció nélküli tipikus hardverköltségek 8500 eurónál kezdődnek, a teljes megoldások pedig 12 500 eurótól érhetők el. „Úgy érezzük, hogy még elérhetőbbé tesszük az automatizálást, hiszen csak Németországban hetente több mint 20 ügyfélprojekthez nyújtunk tanácsadást RBTXpert szolgáltatásunkkal. Ezért bővítjük a szolgáltatást március végéig további tíz online tanácsadóval. Nemzetközi szinten a szolgáltatás már hét országban elérhető, és további 14 ország van előkészületben” – mondja Mühlens. – „Ezek a pozitív tapasztalatok, a számos megvalósított projekt és a számos ügyfélmegbeszélés, illetve további szolgáltatások izgalmas ökoszisztémáját eredményezik.”

 

Alacsony költségű automatizálási univerzum

Ebben a Low Cost Automation univerzumban minden az egyedi ügyfélalkalmazás körül forog. A cél az integráció további egyszerűsítése új ajánlatokkal és üzleti modellekkel. „Egy alkalmazás-áruházat fogunk létrehozni, amelyhez a Low Cost Automation forgalmazói és a szabad szoftverfejlesztők hozzájárulhatnak szoftverötleteikkel. A meglévő szoftverek alkalmazásával a felhasználók még gyorsabban megvalósíthatják automatizálásukat. A robotokat olyan digitális szolgáltatásokhoz, mint az IFTTT vagy intelligens asszisztensekhez (mint az Alexa vagy a Siri) csatlakoztathatják. A látogatók ezután különféle tevékenységeket végezhetnek, mint például hanggal rendelhetik meg kedvenc kávéjukat egy kávézóban, amelyet a robot ezután kiszolgál. Ez teljesen új üzleti modelleknek ad teret, például a kattintásonkénti fizetésnek (pay-per-pick), ahol a felhasználók nem a robotért, hanem csak a szolgáltatásaiért fizetnek. Ezek az új képességek tartósan meg fogják változtatni a robotikai piacot, és vele együtt a mindennapi életet is” – mondja Mühlens. – „Szeretnénk otthont adni ezeknek az újdonságoknak az alacsony költségű automatizálás univerzumában.”

 

 

IGUS GmbH

Az igus GmbH mozgásérzékeny műanyagokat fejleszt és gyárt. Ezek a kenőanyagmentes, nagy teljesítményű műanyagok javítják a technológiát és csökkentik a költségeket, bármilyen mozgásformánál. Az energiaellátó rendszerek, a nagy rugalmasságú kábelek, a sikló- és lineáris csapágyak, valamint a tribopolimerekből készült menettechnika terén az igus világszerte piacvezető. A kölni székhelyű családi vállalkozás 35 országban van jelen, és világszerte több mint 4500 embert foglalkoztat. 2020-ban az igus 727 millió eurós árbevételt ért el. Az iparág legnagyobb tesztlaboratóriumaiban végzett kutatások folyamatosan újításokat és nagyobb biztonságot nyújtanak a felhasználók számára. 234 000 termék áll rendelkezésre raktárkészletről, és az élettartam online kiszámítható. Az elmúlt években a vállalat belső, induló vállalkozásokon keresztül is terjeszkedett, mint például a golyóscsapágyak, a robotizált fogaskerekek, a 3D nyomtatás, az RBTX platform a lean robotikához és az „intelligens műanyagok” az Ipar 4.0 számára. A legfontosabb környezetvédelmi beruházások közé tartozik a „chainge” program – a használt elektronikus láncok újrahasznosítása – és egy olyan vállalatban való részvétel, amely műanyag hulladékból olajat nyer vissza.

 

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu