Ha az Ön számára nem olvasható ez a hírlevél, kérem, klikkeljen ide
 
 
 

A Magyar Elektronika Szakfolyóirat Szerkesztősége nagy örömmel várja látogatását a 2023. október 11-12. között megrendezendő Electrosub Konferencián és Kiállításon a LURDY HÁZ Konferencia Központjában! Regisztráljon ingyenes belépőjegyért ezen a linken!
A rendezvény programjáról friss információk olvashatók aktuális cikkünkben. Tovább a cikkhez>>>

A lassú anyagmozgatási folyamat kiküszöbölése lineáris szállítórendszerrel


Akkumulátorcellák gyártása PC-alapú vezérlésre épülő XTS-rendszerrel
Az elektromos járművek tömeggyártásához kulcsfontosságúak az olcsó lítiumionos akkumulátor­cellák (LIB), bár előállításuk mindig is költségnövelő tényező volt – egészen mostanáig. A Berlini Műszaki Egyetem (TU Berlin) kutatói az eddig alkalmazott hagyományos anyagmozgatási megoldást folyamatos Z-tengelyű hajtogatással váltják ki az akkumulátorcellák gyártásának gyorsítása érdekében. A projektben kulcsszerepet játszott a Beckhoff XTS lineáris szállítórendszere.

   Bővebben   


Útmutató az akkumulátor gyorstöltéséhez – 2. rész


Az „Útmutató az akkumulátor gyorstöltéséhez – 1. rész” című cikkben bemutattunk a gyorstöltő akkumulátorrendszerek tervezésével kapcsolatos néhány kihívást. A töltöttségiszint-jelző funkciónak az akkumulátorcsomagba való beépítésével az eredeti berendezések gyártói (OEM) olyan intelligens gyorstöltőket tervezhetnek, amelyek növelik a rendszer rugalmasságát, minimalizálják az energiaveszteséget, garantálják a biztonságos töltést/kisütést, és javítják az általános felhasználói élményt. A 2. részben egy párhuzamos akkumulátorokkal működő gyorstöltő rendszer megvalósítási részleteit vizsgáljuk meg kiértékelőkészletek és egy Raspberry Pi kártya segítségével.

   Bővebben   


Kis méretű USB-C PD és PPS adapterek tervezése


A tervezőre nehezedő nyomás kíméletlen – egyre kisebb töltőket és adaptereket kell megtervezni, amelyek teljes körű USB-C tápellátást (PD – Power Delivery), programozható tápegységet (PPS) és gyorsabb töltési időt biztosítanak okostelefonok, táblagépek, notebookok és más hordozható eszközök számára. A kisebb töltők és adapterek tervezésének kulcsa az alkatrészek számának csökkentésében és a hatékonyság maximalizálásában rejlik. Kimondani könnyű, de a megvalósítás komoly kihívást jelent.

   Bővebben   


A következő generációs AIoT-eszközök tápellátása


A THUNDERCOMM CM2290 modulja
A CODICO rendszermodulokat és kiértékelőkészleteket kínál ügyfeleinek, amikkel meghatározhat és nyomon követhet egy megoldást a fejlesztéstől a bevezetéséig. A THUNDERCOMM cég a közelmúltban piacra dobta a pin-to-pin kompatibilis SoM-családját (System on Module), a CM2290 (4G LTE), a C2290 (Android) és C2210 (Linux) verziók új sorozatait, egy nagy teljesítményű és sokoldalú platformot AIoT (Artificial Intelligence of Things) eszközök fejlesztésére.

   Bővebben   


Talajnedvesség-mérés az E-IoT-val


Vezeték nélküli, ad-hoc helyi hálózati és NB-IoT technológia felhasználásával
A Magyar Elektronika előző számában részleteztük, hogyan integrálható a NeoCortec alacsony fogyasztású vezeték nélküli ad hoc neo.mesh hálózati technológiája az Endrich IoT ökoszisztémába. Ez a kialakítás egy lehetséges megoldást kínál nagyszámú szenzorból álló fizikai hálózatok adatainak gyűjtésére és felhőalapú adatbázisba továbbítására. Ez a skálázható, hosszú élettartamú, független, akkumulátoros intelligens szenzorcsomópontokból álló helyi hálózat kiválóan alkalmazható mezőgazdasági feladatokra is. A többszörös internetkapcsolatot feltételező közvetlen szenzor-felhő-kommunikáció helyett elegendő egy biztonságos, szubgigahertzes helyi hálózat egyetlen kicsatolással a világháló felé. 

   Bővebben   


Vákuumtöltésű miniatűr kristályoszcillátor


Újabb lépés az űrtechnikai alkalmazások felé
Bár az űrtechnológia sokunk számára inkább szakmai érdekesség, mint napi gyakorlat, azonban egyre több magyar startup jelenik meg ezen a piacon is, akiknek rendszeres kihívás az extrém környezetállósági, megbízhatósági és élettartam-paraméterek teljesítése. Ez utóbbiaknak nem egyszer még a minősítése is komoly méréstechnikai probléma – erre mutat példát az alábbi cikk. 

   Bővebben   


Tippek a megfelelő online eszközök kiválasztásához


4. rész Rádiófrekvenciás tervezés
A megfelelő mérnöki eszközök kiválasztásáról szóló sorozatunk utolsó fejezetében a rádiófrekvenciás (RF) áramköröket tervező mérnökök előtt álló kihívásokat vesszük számba, és megmutatjuk, miként lehetnek segítségükre az ingyenesen elérhető online tervezőeszközök.

   Bővebben   


Electrosub – minden, ami számít


Aki október 11-12-én kilátogat a Lurdy Házba az Electrosub Konferencia és Kiállításra mind szakmailag, mind üzletileg hasznos programot választ. Az Electrosubon bemutatkozó cégek termékei, szolgáltatásai és a konferencia programja számos megoldást kínálnak a hatékony működéshez és a fenntarthatósághoz. A szakmai témák mellett, a digitalizáció áll a középpontban, ami a cégek fejlődésének kikerülhetetlen útja. Ingyenes belépőért a honlapon lehet regisztrálni, a belépő a kiállítás megtekintésére és a konferenciaprogramra egyaránt érvényes.

   Bővebben   


IO-Link


Az IO-Link egy nyílt, szabványosított kommunikációs interfész, amely lehetővé teszi a digitális és analóg érzékelők, aktuátorok és más ipari eszközök számára, hogy egyszerűen és intelligensen kommunikáljanak az automatizálási rendszerekkel. A rendszer három alapvető komponenst tartalmaz: az IO-Link eszközt, az IO-Link Master-t és a kommunikációs kábelt. 

   Bővebben   


Decentralizált megoldások a karosszériaépítés nagyobb hatékonysága érdekében

A nagyobb hatékonyságra és a digitalizációra való törekvés aligha kap olyan nagy hangsúlyt más iparágban, mint az autógyártásban. Az autóipar korán felismerte a gyártási folyamatok villamosítása felé mutató tendenciát, és meglátta benne a lehetőséget a gazdaságtalan pneumatika kiváltására. A karosszériaépítés jó példa arra, hogy mely megoldások hatékonyak a gyártásban. Itt az automatizálási technológia jelenleg különösen nagy kihívás előtt áll. 

   Bővebben   


 

 

KAPCSOLAT

Magyar Elektronika Szakfolyóirat Szerkesztősége
Editorial Office of Magyar Elektronika Magazine

ADL Kiadó Kft. | ADL Publishing Ltd.

Tel: +36 20 351 7240 | info@magyar-elektronika.hu

www.magyar-elektronika.hu

Amennyiben le szeretne iratkozni, kérem, kattintson a lenti linkre.
Ez esetben elnézést kérünk és köszönjük eddigi türelmét.

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide

  
 
 
 
 
   
   
   
 
Advertisement