Ha az Ön számára nem olvasható ez a hírlevél, kérem, klikkeljen ide
 
 
 

A SiC a szállításban – tervezési alapok


Korábbi lapszámainkban egy ideje már rendszeresen visszatérő írások foglalkoztak a szilíciumkarbid-alapú teljesítménykapcsolókkal, amelyek mind a kapcsolási sebességükkel, mind pedig a megvalósítható feszültségtartományukkal messze felülmúlják a hagyományos szilíciumtechnológia lehetőségeit. A jelen cikk ezek fizikájába és alkalmazástechnikai megfontolásaiba nyújt mélyebb betekintést.

   Bővebben   


Hogyan kezelik a feszültségfelügyelő áramkörök a tápegység zaját és zavarait?


A feszültségfelügyelő integrált áramkörök használata növeli a mikrokontroller-alapú rendszerek megbízhatóságát azáltal, hogy figyelik a tápellátás zavarait, és a rendszer hibás működésének, illetve a teljes rendszer meghibásodásának megelőzése érdekében resetüzemmódba helyezik a mikrokontrollert. A tápellátás tökéletlenségei, például a zaj, a feszültséghibák és a tranziensek azonban hamis és zavaró resetekhez vezethetnek, amelyek befolyásolhatják a rendszer működését. Ez a cikk bemutatja, hogy a feszültségfelügyelők hogyan kezelik azokat a jelenségeket, amelyek hamis és zavaró reseteket válthatnak ki a rendszer teljesítményének és megbízhatóságának javítása érdekében.

   Bővebben   


Az akkumulátoros energiatároló rendszerek teljesítménynövelése szilícium-karbiddal (SiC)


Az akkumulátorok a megújuló forrásokból, például a nap- és szélerőművekből csúcsidőben termelt energia tárolására használhatók, és lehetővé teszik, hogy az energia akkor is felhasználható legyen, amikor a környezeti feltételek kevésbé kedvezőek az energiatermeléshez. Cikkünk áttekinti a lakossági és kereskedelmi célú akkumulátoros energiatároló rendszerek (BESS – battery energy storage systems) topológiáit, majd bemutatja az onsemi EliteSiC megoldásait, amelyek a szilícium MOSFET vagy IGBT kapcsolók helyettesítéseként javíthatják a BESS teljesítményét.

   Bővebben   


E-IoT átjárók a lokális Neo.Mesh okosszenzor-hálózat illesztésére – 3. rész


A magazin előző számaiban a multipont-pont IoT struktúrában működő lokális okosszenzor-hálózatok Internet-átjáróinak témakörét érintettük, és olyan E-IoT PoC (Proof of Concept) megoldásokat vettünk szemügyre, amelyek a Neo.Mesh integráción kívül képesek az Internethez is csatlakozni és a lokális hálózatból érkező okosszenzoradatokat az Endrich Cloud felhőalapú adatbázisába juttatni. A felsorolásban eddig csak az említés szintjén foglalkoztunk a legáltalánosabb célú, olcsó átjáróval, amely mind LPWAN (NB-IoT/LTE-M/2G), mind pedig CAT-1BIS GSM modemekkel készül, ezt a hiányosságot most pótoljuk, valamint szeretnénk kicsit részletesebben is megmutatni a rendelkezésre álló „mesh-képes” vezetékmentes szenzorokat is.

   Bővebben   


Univerzális biztonsági modulok


A modern automatizálás igényeinek kielégítése és a biztonsági rendszerek egyszerűsítése
Az ipari automatizáció növekedése folyamatos, széles körben terjed a csomagolóraktáraktól a CNC-megmunkálásig, és ahogy egyre több alkalmazási területet fed le, egyre magasabb szintű teljesítményt nyújt. Ez a folyamatos növekedés azonban számos kihívással is jár. 

   Bővebben   


A Mean Well okostápegység rendszerei – 1. rész


Akinek egy laboratóriumi méréshez akár csak 4-5 tápegységet is kellett összehangoltan működtetnie, gyorsan megérti a programozható tápegységek jelentőségét. Egy ipari tesztrendszer akár százas nagyságrendű tápegységénél pedig már megkerülhetetlen az intelligens megoldás. A hazai piacon is jól ismert Mean Well tápegység­gyártó is az igényes, bonyolult alkalmazások felől közelítette meg a feladatot. A most kezdődő cikksorozatból számos ismeretet és ötletet nyerhet az olvasó.

   Bővebben   


Fotovoltaikus (PV) modulok – a fotovoltaikus cellák működési elve


Napjainkban gyakori helyzet, hogy a háztartási világítási rendszereket vagy akár az elektromos autókat fotovoltaikus cellák által biztosított napenergiával látják el. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki, beleértve a fotovoltaikus rendszerek felhasználóit is, ismeri az ilyen rendszerek működési elvét és a napenergiát elektromos energiává alakító folyamatokat. Ebben a cikkben a legtöbb ilyen kérdést pontosan elmagyarázzuk.

   Bővebben   


Az autóipari technológia jövője


A technológia oly sok mindent megváltoztat mindennapi életünkben – beleértve azt is, hogy hogyan közlekedünk. A járművek villamosítása, az autonóm járművek és az összekapcsolt rendszerek a városokban már nem távoli álmok, ezek a technológiák és a jobban összekapcsolt autóipari ökoszisztéma ma már valóságosabb, mint valaha.

   Bővebben   


Sikeres ChipCAD Szakmai Nap


2019 után a kényszerű Covid kihagyás miatt 2023. október 18-án rendezte meg ismét a ChipCAD Kft. a hagyományosan évente sorra kerülő szaknapját. A nem csökkenő igényt a szaknapra az is mutatta, hogy a rendezvényre több mint százan regisztráltak. 

   Bővebben   


Emberi hajszál finomságú új igus mikrofogaskerekek
0,2 modullal

A mikrofogaskerekek a finom fogazat miatt kis beépítési helyeken és nagyon precíz alkalmazásokhoz alkalmasak.

   Bővebben   KAPCSOLAT

Magyar Elektronika Szakfolyóirat Szerkesztősége
Editorial Office of Magyar Elektronika Magazine

ADL Kiadó Kft. | ADL Publishing Ltd.

Tel: +36 20 351 7240 | info@magyar-elektronika.hu

www.magyar-elektronika.hu

Amennyiben le szeretne iratkozni, kérem, kattintson a lenti linkre.
Ez esetben elnézést kérünk és köszönjük eddigi türelmét.

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide

  
   
   
   
 
Advertisement