Ha az Ön számára nem olvasható ez a hírlevél, kérem, klikkeljen ide
 
 
 

Energiatárolók

A szektorok összehangolásának kulcsa
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) üzenete egyértelmű: „hatékony villamosenergia-tárolás nélkül nincs energetikai átalakulás”. Ebben egyetért a világ összes kutatójával. De milyen szerepet játszanak egyáltalán az energiatároló rendszerek a CO2-semleges társadalom felé vezető átalakulásban?

   Bővebben   


E-IoT átjárók a lokális Neo.Mesh okosszenzor-hálózat illesztésére – 2. rész


A magazin előző számában a multipont-pont IoT struktúrában működő lokális okosszenzor-hálózatok internetátjáróinak bemutatását kezdtük el a legegyszerűbb megoldással indulva: bemutattuk a Neo.Mesh-t integráló USB-kulcs eszközt. Ebben az esetben igazi átjáróról nem is beszélhetünk, hiszen az eszköz önmagában nem rendelkezik internetkapcsolattal, ahhoz szükséges egy számítógép is. A sorozat jelen részében olyan PoC (proof of concept) megoldásokat veszünk szemügyre, amelyek önállóan is képesek az adatok felhőbe juttatására, azaz a Neo.Mesh integráción kívül képesek önállóan is az internethez csatlakozni és a lokális hálózatból érkező okosszenzoradatokat az Endrich Cloud DB felhőalapú adatbázisába juttatni.

   Bővebben   


QUALCOMM System on Chip platformok


Intelligens kamera-, AI- és robotika-szoftvertámogatás
A QUALCOMM IoT ütemtervében nagy teljesítményű és magasan integrált rendszerchip eszközök széles skáláját kínálja az IoT-felhasználási esetek és alkalmazások széles köréhez. Ezek a SoC-ek számos alrendszert foglalnak egy eszközbe az 5G és LTE mobilmodemtől, a többmagos CPU-tól (akár 8 mag), a GPU-tól és az AI-képes DSP-től a kettős nagyfelbontású kamera ISP-ig, az érzékelő, az audio és a biztonsági alrendszerekig. Annak érdekében, hogy az ügyfelek gyorsan megvalósíthassák az innovatív számítógépeslátás-, AI- és robotikai termékeket, robusztus szoftverfejlesztő készletek és könyvtárak átfogó csomagjára van szükség. Ez a cikk a QUALCOMM SoC-ütemtervéhez rendelkezésre álló szoftverforrásokra összpontosít.

   Bővebben   


Renesas GreenPAK – az iparágak közötti innováció ösztönzése


A Renesas GreenPAK konfigurálható vegyes jelű integrált áramkörök családja, amely kis méretű, költségkímélő és személyre szabott megoldást kínál számos rendszerszintű áramkör-kialakításhoz. A GreenPAK lehetőséget ad a NYÁK-méret, a BOM-költségek és a tervezési idő jelentős csökkentésére. A funkciók, a konfigurálhatóság és az IC család széles választéka miatt a tervezők a legtöbb iparágban, szinte bármilyen alkalmazásban használhatják a GreenPAK-ot.

   Bővebben   


Hogyan tervezzünk kis teljesítményű, nagy pontosságú kerékpár-teljesítménymérőt


A cikk a jellánc, az energiagazdálkodás és a mikrokontroller IC-k alkalmazását tárgyalja egy gyakorlati erőérzékelő termékben – egy kerékpár-teljesítménymérőben. Az olvasó megismeri a kerékpár-teljesítménymérők működésének fizikáját és az elektronika kialakítását. Az ismertetett megoldás nagyon alacsony fogyasztású, kis méretű, alacsony frekvenciájú jelek pontos erősítésére képes és olcsó.

   Bővebben   


Kisebb tervezési kockázat, egyszerűbb tervezés


Távoli IoT nagy integráltságú, tanúsított LoRa-modulokkal
Ma már szinte alapkövetelmény, hogy egy terepi végpont vezetékmentesen csatlakozhasson az IoT-hálózathoz. Az RF-kommunikációt tehát mindenképpen ki kell dolgoznunk. De ez a következtetés nem feltétlenül igaz: a vezetékmentes hálózati funkciót egyetlen kompakt modulban, tanúsítványával együtt megvásárolva költséges, kockázatos és időt rabló fejlesztési lépéseket takaríthatunk meg. 

   Bővebben   


Az IoT-kapcsolat már az űrig ér


Az IoT az ötlet felmerülése óta hatalmas ugrásokban fejlődik. A vagyontárgyak nyomon követése a legnépszerűbb felhasználási esetek közül is kiemelkedik. A nyomon követett eszközök között szinte mindent megtalálhatunk a hajókonténerektől a létfontosságú gyógyszereken és a drága gépeken keresztül az élőállat-szállítmányokig. Ezek némelyike kimondottan mobilis, a világ számos országában és régiójában előfordulhatnak, ahol sem celluláris, sem LPWAN-lefedettség nem áll rendelkezésre

   Bővebben   


A Traco Power új vezetéses hűtésű rendszere


A ventilátor alkalmazása már régóta az elektronikus rendszerek és tápegységek hatékony hűtési módszere, mivel megfizethető és hatékony az elektronikus alkatrészek hőelvezetésében. A ventilátor valóban bevált módszer, ugyanakkor vannak hátrányai is:
A zajkeltés, a por és részecskék okozta kopás, a légáramlás-optimalizált kialakítások szükségessége, a meghibásodások veszélye, ha a ventilátor eltömődik vagy megsérül, mind gyakori aggodalomra adnak okot a ventilátorok valamilyen alkalmazásba való beépítésekor.

   Bővebben   


Lézerdiódák, fotonok – lézerműködés az elektronikában


A lézertechnológiát széles körben használják ipari és orvosi alkalmazásokban, valamint számos, az otthonokban megtalálható berendezésben. Száloptikai hálózatok, lézernyomtatók, lézerhőmérők, CD-ROM/DVD-meghajtók, vonalkódolvasók – ezek mindegyike kihasználja a lézer előnyeit. A köznapokban valószínűleg nem gondolunk arra, hogyan működnek a lézerek, vagy honnan származik a bennük lévő lézer, pedig ez egy olyan téma, amin érdemes elgondolkodni.

   Bővebben   


IPAR NAPJAI / MACH-TECH 2024


A technológia az átalakuláshoz itt van!
2024-ben ismét a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont a régió legnagyobb ipari rendezvényeinek. Május 7-10. között kerül megrendezésre a MACH-TECH nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállítás, az IPAR NAPJAI nemzetközi ipari szakkiállítás és az AUTOMOTIVE HUNGARY nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás. 

   Bővebben   


KAPCSOLAT

Magyar Elektronika Szakfolyóirat Szerkesztősége
Editorial Office of Magyar Elektronika Magazine

ADL Kiadó Kft. | ADL Publishing Ltd.

Tel: +36 20 351 7240 | info@magyar-elektronika.hu

www.magyar-elektronika.hu

Amennyiben le szeretne iratkozni, kérem, kattintson a lenti linkre.
Ez esetben elnézést kérünk és köszönjük eddigi türelmét.

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide

  
 
 
 
 
   
   
   
 
Advertisement