Skip to main content

Zöldáram hagyományos szélmalmokból

Megjelent: 2024. június 07.

Szélmalmok bevezető kép logovalAz igus ingyenes alkatrészekkel és 10 000 euróval támogatja a Sailwind 4 elnevezésű diákprojektet.

 

A múltban a hagyományos szélmalmok malomőrlőket és öntözőszivattyúkat hajtottak, de a jövőben zöldáramot fognak termelni. E cél érdekében a HTWG Konstanz, az alkalmazott tudományok egyetemének hallgatói csúcstechnológiás alkatrészekkel újítják meg a szélmalmokat. Az igus 10 000 euróval támogatja a Sailwind 4 projektet, kenésmentes lineáris vezetőelemeket és polimer csapágyakat nyújtva a fiatal mérnököknek, amelyek biztosítják, hogy a szélmalom működése kevés karbantartást igényeljen.
A globális energetikai átállás részeként világszerte épülnek szélturbinák. Vannak azonban olyan helyek, ahol a turbinák egyszerűen nem férnek el. Ugyanakkor a természetvédelem gyakran meghiúsítja a projekteket. De vajon ez azt jelenti, hogy le kell mondani a szélenergiáról? Nem, ha a HTWG Konstanz diákjai beleszólhatnak. Azt remélik, hogy kis szélkerekekkel zöldáramot tudnak majd termelni. A Sailwind 4 projektjük célja egy görög vitorlával hajtott szélmalom újjáépítése, amely a szélenergia hasznosításának egyik legrégebbi, ismert eszköze, és ma a Földközi-tenger térségében Törökországtól Franciaországig kulturális érték. A korábban elsősorban gabona és hüvelyesek őrlésére használt szélmalmok a jövőben egy generátorral zöldáramot fognak termelni. Előnye, hogy már most is több ezer malom létezik, amelyeket utólagosan miniatűr zölderőművekké lehet átalakítani.

 

Az igus az első szponzor

Az igus a kompakt szélerőművek lelkes támogatója. „Épületeinket és termelésünket 2025-re CO2-semlegessé kívánjuk tenni, de a vállalat határain túl is gondolkodunk. Ezért 10 000 euróval támogatjuk a Sailwind 4-et, és ingyenesen biztosítunk alkatrészeket a diákoknak az új szélkerekek megépítéséhez” – mondja Tobias Vogel, az igus Síkcsapágyak és Lineáris technológia vezérigazgatója. „Az igus ismert arról, hogy elkötelezett a középiskolások és egyetemi hallgatók által kezdeményezett innovatív projektek iránt” – mondja Dieter Schwechten professzor, aki Ditmar Ihlenburg professzorral együtt kezdeményezte a Sailwind 4-et. – „Nagyon örülünk, hogy az igus az első partnerünk, és reméljük, hogy az iparból még több projekttámogatót nyerünk.”

 

Fenntartható áramtermelés szélmalmokkal

A csúcstechnológia találkozása a nosztalgiával: a HTWG Konstanz Sailwind 4 projektjének célja, hogy régi szélmalmokat használjanak fenntartható áramtermelésre. Az igus anyagilag és kenésmentes, karbantartásmentes alkatrészekkel támogatja az ötletet (Forrás: igus GmbH)

 

A kenésmentes igus alkatrészek csökkentik a karbantartási költségeket és erőfeszítéseket

A diákok 2023-ban kezdték el építeni az első szélmalmot, és megtartották a történelmi szélmalom jellemzőit, nevezetesen a hengeres malomtestet, a kúpos tetőszerkezetet és a forgó főtengelyen elhelyezett szárnyas rudakat. A Sailwind 4 esetében a diákok csúcstechnológiás vitorlákat fognak felszerelni, és a tengelyt egy áramfejlesztőhöz csatlakoztatják. A 14 m/s-os szélerősség mellett ennek a szélturbinának ezután 5 kWp villamos energiát kell termelnie. A kis szélturbinát fotovoltaikával és akkumulátortároló rendszerrel is lehetne kombinálni.
„A helyi, fenntartható áramtermelés a szél és a nap kombinációjával nagy előnyökkel jár számos régió számára, mivel a két energiaforrás jól kiegészíti egymást az éghajlat szempontjából” – mondta Schwechten professzor. A rendszereknek a lehető legkevesebb ellenőrzéssel és karbantartással kell működniük. „Azt a mechatronikai feladatot tűztük ki magunk elé, hogy teljesen automatizáljuk a szélmalom működését, ahogyan a nagy szélturbinák működnek” – mondja Schwechten. – „Elvégre ma már nincsenek molnárok, akik a szélmalmokat működtetnék.” Itt jönnek a képbe az igus által biztosított alkatrészek. Ezek közé tartoznak a motoros vitorlabeállításhoz használt lineáris vezetők, a forgógyűrűs csapágytartók a rotorhoz és a nagy teljesítményű műanyagból készült különféle siklócsapágyak.
Minden igus alkatrész robusztus, üzembiztos és korróziómentes, amelyek nem igényelnek kenést vagy karbantartást. Ez nagy előnyt jelent a Földközi-tengeren található régi szélmalmok korszerűsítésénél.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

#f48221