Skip to main content

XXI. századi megoldások a hajtástechnikában

Megjelent: 2020. március 17.

lid danfoss1970-ben egy telefonnal csak telefonálni lehetett, ma már rádióként, zenelejátszóként, zseblámpaként, fényképezőgépként és ki tudja mennyi egyéb módon használható a mai utódja, az okostelefon. Hasonló a helyzet a frekvenciaváltók terén is. Ma már nemcsak az aszinkron motor hajtására alkalmasak a frekvenciaváltók valamilyen külső parancs alapján, hanem képesek ellátni nemcsak a hajtott motor, hanem a motor által hajtott alkalmazás felügyeletét is.

 

Az Ipar 4.0-nak megfelelően egy jól kiválasztott kommunikáció segítségével a Danfoss frekvenciaváltói képesek hálózathoz csatlakozni, és ezen a hálózaton keresztül elérhető az összes szükséges paraméter. Ezenfelül a digitalizáció következő lépcsőfoka, hogy a frekvenciaváltó nemcsak a motor működési paramétereit felügyeli, hanem a motor által felvett áram jelalakjából következtet arra, hogy mikor válik esedékessé a motor karbantartása. Ez több fokozatban előre is jelez a felhasználónak, így könnyen tervezhető a motor javításának, karbantartásának az ideje váratlan leállás, valamint hirtelen meghibásodás nélkül. Ez kiegészül azzal, hogy rezgésmérő eszközt is képes közvetlenül kezelni, és a jelét feldolgozni.

 

01abra

A Danfoss hajtástechnikai megoldásaival választ ad a XXI. század kihívásaira

 

Milyen meghibásodásokat lehet kiszűrni ezekkel a módszerekkel?

A motor áramának figyelésével jelenleg az állórész-tekercselés szigetelésének állapotát tudja a frekvenciaváltó érzékelni, amíg a rezgésmérő jelének feldolgozásával az egytengelyűség kerül folyamatos felügyelet alá. Az aszinkron gépek által felvett áramjelalak vizsgálata még egy sor hibalehetőség diagnosztizálására ad lehetőséget:

  • A forgórészkalicka rúdjainak törése;

  • a légrés szimmetriája;

  • a forgórészkalicka rövidzáró gyűrűjének törése;

  • a csapágyak különféle hibái.

 

2abra danfoss

 

Ezen jelenségek kimutatása az áram jelalakból drága célműszerekkel ma is elvégezhető, a frekvenciaváltóba integrálásuk az állórész szigetelésének figyelésével kezdődött meg.
Az alkalmazás védelme a megszokott túlterheléses, áramkorlátos védelmek mellett kiegészült egy teljesen szabadon konfigurálható védelemmel is. Ebben az esetben lehetőség van megadni a fordulatszám függvényében az abszolút korlátoktól eltérő, szabadon szerkeszthető terheléstartományokat, amivel meg lehet védeni az alkalmazást nemcsak a relatíve nehezen észrevehető túlterhelésektől (például ventilátor esetén egy szűrő eltömődése), hanem a kedvezőtlen alacsony terhelésektől is.
Az Ipar 4.0 nemcsak előnyöket, hanem bizonyos veszélyeket is hozhat magával. Elsősorban az adatok biztonsága a kérdés. A Danfoss frekvenciaváltókhoz akár wi-fi hálózaton keresztül is lehet csatlakozni, amelynek újdonsága a beépített tűzfal, ami csak a frekvenciaváltónak megadott eszközöket engedi csatlakozni az egyedi MAC-címük alapján. A tűzfalnak köszönhetően nem kell félteni sem a hajtott berendezés, sem az adatok biztonságát.
A készülékeknek több intelligens funkciója már évek óta a felhasználók rendelkezésére áll, attól függően, hogy milyen alkalmazásra használják a készüléket. 1986-ban elsőként a Danfoss jelentkezett alkalmazásra szabott frekvenciaváltóval, ami egyedi, légtechnikában használható szoftvert kapott. Azóta nemcsak a HVAC rendszerekben (hűtő, szellőztető és légkondicionáló), hanem vizes területen is széles körben tért hódítottak a hasonló funkciók. Néhány funkció a teljesség igénye nélkül: csőtöltés, szárazonfutás-védelem, szíjszakadás-figyelés, altatás, stb.
Az ipar sem maradhat ki, számos területén tevékenykedő vállalkozások is válogathatnak az olyan funkciók közül, amikkel jelentős költségmegtakarítást tudnak elérni. Precíziós mozgásokhoz drága szervohajtások helyett a VLT AutomationDrive felruházható olyan mozgásvezérlő szoftverrel, ami akár visszacsatolójel nélkül is képes szinkronizálási és pozicionálási feladatokra.
A daruhajtásokhoz szintén olyan érzékelő nélküli szoftvert tud kínálni a Danfoss, ami megakadályozza a függesztett teher lengését. Ezzel nemcsak a daruzási feladatciklus ideje tud rövidülni, hanem az elmaradó lengések miatt a mechanikus rendszer igénybevétele is csökken.
A fenti szoftverekben közös, hogy programozható logikai vezérlővel is kiegészíthető a működésük. Ez a logikai vezérlő a frekvenciaváltókba érkező-, kimenő-, illetve a belső adatokkal is tud dolgozni. Az immár négy egymástól független vezérlési hurok a korábbi egynél jóval összetettebb irányitástechnikai feladatokkal is meg tud birkózni.

 

 

Energiamegtakarítás

 

3abra danfoss

 

Az Ecodesign (640/2009) direktíva hatásai jól lemérhetők az Európai Unió gazdasági teljesítményén és az ennek létrehozására felhasznált energia mennyiségén. Ha a 2000-ben mért ipar által előállított, hozzáadott értéket és az ennek előállításához felhasznált energiát is 100%-nak vesszük, akkor 2016-ban 117%-os volt az előállított érték nagysága, és 83% az ehhez felhasznált energia. 2021-től tovább szigorodik az Ecodesign direktíva. Eddig csak 0,75 és 375 kW teljesítmény közötti motorokra volt érvényes, jövőre azonban ez kiterjed a 0,12 kW-tól egészen az 1000 kW teljesítményű kisfeszültségű motorokra is. Az IE3-as motorokat 2021. július elsejétől már nem lehet kiváltani IE2-es motor és frekvenciaváltó párosával, az új motoroknak mindenképpen legalább IE3-as osztályúnak kell lenniük. 2023. július elsejétől pedig a 75 és 200 kW közötti tartományban már legalább IE4-es osztályúaknak kell lenniük a motoroknak.
A frekvenciaváltókra az IE2-es osztály lesz kötelező 2021. júliusától. Ez a motoroktól független értékelési mód az iparági átlagnak tekintett műszaki megoldástól 25%-kal kedvezőbb energiafelhasználást ír elő. A Danfoss készülékei ezt már ma kivétel nélkül teljesítik!
A magasabb hatékonysági következmények komoly kihívás elé állítják a megszokott aszinkron motorokat, aminek köszönhetően egyre több helyen előtérbe kerül az alternatívaként felmerülő állandómágneses szinkron- és a mágnes nélküli reluktanciamotorok használata. A Danfoss frekvenciaváltói jövőbiztosak, az aszinkron motoroknál megszokott szolgáltatások mindegyikével együtt is képesek hajtani bármilyen állandómágneses vagy reluktanciamotort is. Mindezt jeladó és egyéb szoftveropciók nélkül, bármilyen gyártmányú motor esetén.

 

 

 

4abra danfoss

 

Hátsó hűtőcsatorna

A frekvenciaváltók nagyon alacsony veszteséggel (kb. 2%) dolgoznak. Ez a készülékekből hő formájában távozik. Nagyobb teljesítmények esetén már önmagában is tekintélyesre nőhet a kezelendő hő mennyisége. A 100 kW-nál nagyobb teljesítményű frekvenciaváltóknál ez a veszteség közvetlenül elvezethető a szabadba.
A megoldás egyedisége abban rejlik, hogy a hűtőlevegő a készüléken áthaladva csak a hűtőbordával találkozik, a porra és más szennyeződésekre érzékeny elektronikus alkatrészek IP54-es védettséggel el vannak zárva. Egy 500 kW-nál nagyobb teljesítményű készülék esetén ezért komoly energiamegtakarítást lehet elérni a szükséges légkondicionáló berendezés kiválasztásánál, az éves villanyszámla-megtakarítás milliós összegre is rúghat. Mindezt az üzembiztonság megtartása mellett.

 

5abra danfoss

 

A frekvenciaváltókon túl

A Danfoss kínálatában megtalálhatók olyan speciális készülékek is, amelyek nemcsak frekvenciaváltóként, hanem megfelelő szoftverrel és a kapcsolódó erősáramú kiegészítőkkel együtt akár egyen-egyen átalakítóként vagy egyen-váltó átalakítóként is képesek működni. Ezekkel a komponensekkel felépíthető akár autótöltő vagy energiatároló egység is, de lehetőség van az országos villamos hálózattól függetlenül, szigetüzemben működő villamos hálózat létrehozására is.

 

Danfoss Kft.
1139 Budapest, Váci út 91.
Tel.: +36 1 450 3566
http://drives.danfoss.hu

 

 

még több Danfoss