Skip to main content

XX. Országos Elektronikai Konstrukciós Verseny, 2017 – beszámoló

Megjelent: 2017. május 16.

oekv1A szakmai képzés ma jó néhány közismert problémával küzd. Az elkötelezett oktatók és az oktatómunka sikeréért felelősséget érző vállalatok komoly erőfeszítése azonban hozzásegíthet a szakképzés nehézségeinek leküzdéséhez, hogy az ipar hozzájuthasson a működéséhez létfontosságú, jól képzett, fiatal munkaerőhöz. Ilyen kezdeményezés az Országos Elektronikai Konstrukciós Verseny, aminek az idei eredményeiről a verseny egyik „motorja”, a Divelex Bt. ügyvezetője számol be.

 

2017. április 21-22-én a Divelex Ipari és Szolgáltató Betéti Társaság szervezésében, az Óbudai Egyetem védnökségével rendeztük meg Budapesten az Országos Elektronikai Konstrukciós Versenyt, amely az idén már huszadszor ad teret a tehetséges fiatalok megmutatkozásának. A versenyfelhívás számos szakfolyóiratban, így a Magyar Elektronika online felületén ill. a decemberi nyomtatott számában is megjelent.

oekv1

A dobogós helyezettek: (helyezés, diák neve, intézmény neve, székhelye, pályamű megnevezése, felkészítő tanár neve)
I. Tóth Máté (középen), Stredná odborná skola technická, Komarno, Szlovákia, Szélessávú vobulátor, Sárai Gábor
II. Bontovics János és Balogh Lajos (balról), Szolnoki Műszaki Szakképző Centrum Pálfy Szakgimnáziuma, Szolnok, Digitális otthon, Szűcs Gyula
III. Kardos Csaba és Munkácsy Mátyás (jobbról), Miskolci Műszaki Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakgimnáziuma, Miskolc, Audio spektrumanalizátor, Sándor Péter


A verseny első napjának, eseményére, az egységes építési és mérési feladat lebonyolítására ezúttal új helyszínen, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának józsefvárosi telephelyén került sor. A verseny e szakaszának sikeres végrehajtása a kar, a Műszertechnikai és Automatizálási Intézet gondoskodásának, illetve az Intézet igazgatóhelyettese, Markella Zsolt értékes közreműködésének köszönhető, aki munkatársaival együtt mindent megtett a Verseny sikeres lebonyolítása érdekében. Köszönet illeti őket aktív segítségükért.
A verseny második napjának ezúttal is a már évek óta jól bevált helyszín, a BHE Bonn Hungary Kft. telephelye, az Újpesti Ipari Parkban található EL-TEC Center adott otthont. A Verseny helyszíneit biztosítóknak köszönjük a felajánlott lehetőséget, melyre a jövőben is számítunk.

oekv2

A versenyt számos elektronikai profillal rendelkező vállalkozás támogatta értékes tárgyjutalmak felajánlásával. A Magyarországi Elektronikai Társaság bemutatási lehetőséget kínált fel, az októberben, Budapesten rendezendő Electrosub rendezvényén a zsűri által kiválasztott öt pályamű számára. Ők részvételi díj nélkül állíthatják ki alkotásaikat egy ipari kiállítási környezetben.
Ezúttal 12 pályaművel nevezett 19 versenyző, akik 8 hazai és 2 külhoni szakképző intézményből érkeztek. Magas színvonalú pályázati anyaguk, megbízható szakmai felkészültségük nem elhanyagolható mértékben a felkészítő tanárok áldozatos munkájának eredménye is.

Végezetül, de nem utolsósorban, köszönetképpen álljon itt a zsűri névsora, akik lehetőségükhöz mérten a szervező munkában is részt vettek: Bakk László, Diószegi Gyula, Farkas Viktor, Jáger Sándor, Nagymáté Csaba, Náday István.

A Versenyen készült fotók, a Verseny pontozólapja, valamint az egységes építési- és mérési feladatról további információ elérhető a szervező honlapján: www.elektronikai-kitek.5mp.eu
Már szervezzük a XXI. Országos Elektronikai Konstrukciós Versenyt, amelyre várjuk az elektronikai szakképzéssel foglalkozó középfokú szakképző intézmények diákjainak jelentkezését.


Diószegi Gyula

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Még több Országos Elektronikai Konstrukciós Verseny