Skip to main content

XPlanar: légiesen könnyed mozgatás

Megjelent: 2019. május 07.

beckhoff lidAz idei Hannover Messe szakkiállításon bemutatott újdonságok közé tartozik a Beckhoff Automation rendkívül rugalmas, hat szabadságfokú, lebegő mozgatóegységekkel ellátott XPlanar síkmotorrendszere.

 

 

 

 

Az XPlanar szállítórendszer kidolgozásával új dimenziókat nyitott meg a Beckhoff a géptervezésben: a rendszer tetszőleges alakzatban elrendezett sík panelek felett szabadon lebegve, rezgésmentesen, mechanikai érintkezés nélkül képes munkadarabokat mozgatni. Mindez óriási alkotói szabadságot teremt a termékmozgatás tervezésében, maximális rugalmasságot a pozicionálás tekintetében és optimális gép-, illetve gyárkialakítást tesz lehetővé. A Beckhoff kiemelt újdonságait felvonultató F06-os standnál élőben is megtekinthető volt az új XPlanar rendszer.

 

beckhof 2


XPlanar: „repülő” mágnesek, hat szabadsági fokkal

Az XPlanar rendszer egy síkmotorrendszer – hat szabadságfokú, lebegő mozgatóegységekkel –, amely a géptervezés új távlatait nyitja meg. A rendszer tetszőleges elrendezésű lapok fölött szabadon lebegő, több dimenzióban mozgatható sík mozgatóegységekből épül fel, amelyek rendkívül rugalmas, pontos és dinamikus pozicionálást tesznek lehetővé. A mozgatóegységek érintésmentesen pozicionálhatók akár 4 m/s sebességgel és 2 g gyorsulással, 50 mikrométeres megismételhetőség mellett, zaj és súrlódás nélkül.
A síkmotorrendszer elrendezése rendkívüli mértékben változtatható az egyedi igényeknek megfelelően, segítségével jelentősen leegyszerűsíthető a gépek és üzemek tervezése. A rugalmassággal pozicionálható mozgatóegységek és a rendkívüli mértékben fokozható dinamika lehetővé teszi például termékpályák nagyon egyszerű és egyedi felosztását, kiváltva a korábban használt robotokat vagy az egyéb, rugalmatlan mechanikai eszközöket. Az érintésmentes mozgatóegység mellett nincs kopás, károsanyag-kibocsátás, valamint segítségükkel elkerülhető a szennyeződések továbbvitele.

 

beckhof 3


Az XPlanar rendszer alapját a tetszőleges geometriába rendezhető, és ezért pontosan egy adott alkalmazás igényeihez szabható 240 × 240 mm méretű sík lapok képezik. Ezekbe van beépítve a teljes elektronika, valamint az EtherCAT G adatátvitelt támogató elektronika. A lapok fölött tetszőleges számú sík mozgatóegység lebeghet, amit beépített állandó mágnesek tesznek lehetővé.
A mozgatóegységek nemcsak vízszintes, hanem függőleges helyzetben is használhatók, sőt, fejjel lefelé is.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

 

Még több Beckhoff