Skip to main content

Würth Elektronik: nanokristálymagos zavarszűrők

Megjelent: 2018. december 08.

Wrth lidA kapcsolóüzemű tápegységek által generált nem kívánatos szélessávú rádióinterferenciás feszültség megfelelő szűrés hiányában vezetett zajt hoz létre a hálózati oldalon, ami zavarhatja az ugyanabból a hálózatból táplált egyéb elektronikai berendezések működését. Ilyen elektromágneses kompatibilitási (EMC) problémákra nyújt megoldást a Würth Elektronik áramkompenzált fojtótekercseinek széles választéka, amely a WE-CMBNC új fejlesztésű nanokristálymagos típusokkal bővült.

 

A Würth Elektronik különféle anyagú magra tekercselt, hálózati zavarszűrésre alkalmas közös módosú fojtótekercs típusai különböző frekvenciatartományokban képesek zavarjelet csillapítani 1 kHz és 200 MHz között.
A WE-CMB MnZn (Mangán-Cink) maganyagú típusok alacsony frekvencián (10 kHz…20 MHz) hatékonyak, míg a WE-CMB NiZn (Nikkel-Cink) típusok magasabb frekvenciákon (2 MHz…200 MHz) fejtik ki hatásukat. A kétféle anyag előnyeit ötvözi a WE-ExB sorozat, amely a kettő kombinációjaként, a 100 kHz…200 MHz frekvenciatartományt fedi le. A termékpaletta legújabb és egyben leginnovatívabb tagja a WE-CMBNC, amely a különleges kialakításnak és anyaghasználatnak köszönhetően kedvezőbb műszaki tulajdonságokkal rendelkezik a korábbi, hagyományos típusokhoz képest.

 

innovative design broadband suppression

 

A nanokristályos mag anyaga több mint tízszer nagyobb permeabilitással rendelkezik a hagyományos ferrit (MnZn és NiZn) alapanyagú társaihoz képest. Rendkívül szélessávú zajelnyomó képessége által 1 kHz-től egészen 300 MHz-ig hatékonyan használható a zavarjelek csillapítására. Nagy permeabilitású magjának köszönhetően, adott induktivitásérték eléréséhez kisebb méretű magon kevesebb menetszám is elegendő, ami alacsonyabb DC ellenállást és egyben nagyobb névleges áramot eredményez.

 

innovative design winding spacer

 

Induktivitásértéke a környezeti hőmérséklet-változás függvényében –40 °C és +125 °C tartományban gyakorlatilag nem változik, ami a nanokristályos mag magas Curie-hőmérsékletének (Curie-hőmérsékletnek (Tc) nevezik azt a hőmérsékletet, amely felett a ferro és ferrimágneses anyagok hevítés hatására paramágnesessé válnak) (Tc) tudható be. A mechanikai kialakítást tekintve szemmel láthatóan jóval kisebb fizikai méret jellemzi az új típusokat. Emellett érdemes megemlíteni a nanokristályos magot körülvevő továbbfejlesztett műanyag burkolatot és a tekercsek közötti megfelelő szigetelési távolságot biztosító szabadalmaztatott rugalmas távtartót.

 

Family WE CMBNC XS XXL

 

A VDE tanúsítvánnyal is rendelkező WE-CMBNC típusok széleskörűen felhasználhatóak a teljesítményelektronika különböző ágaiban, bemeneti/kimeneti tápvonalak szűrésére vagy motorok rádióinterferenciájának elnyomására. A teljes típuskínálat már kereskedelmi forgalomban is elérhető.
A megfelelő típus kiválasztását a Würth Elektronik ingyenes online alkalmazása a REDEXPERT támogatja.

 

Würth Elektronik Hungary Kft.
1138 Budapest, Népfürdő u. 22. A torony 5. em.
Tel.: +36 1 877 3000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.we-online.com

 

Még több Würth Elektronik Hungary