Skip to main content

Virtuális valóság a Pollack Expón

Megjelent: 2018. február 07.

ki 104 „Ön most a Pollack Expo Virtuális Világába lépett! Kérem, azonosítsa magát és nézzen körül!” – talán egy-két év, vagy egy évtized múlva így fogadja majd a Pollack Expo rendezvényére kedves online olvasóit a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara. Addig azonban a hagyományos kiállítási  helyszínen – a Pécsi Expo Centerben – rendezik meg a XII. Pollack Expót az egyetemi szervezők.

 

Az építő- és villamosipar, gépészet, építészet, környezetvédelem és informatika területéről meghívott kiállítók ezúttal is nagy számban fogadták már el a meghívást a Dél-Dunántúl legnagyobb szakkiállítására. Ebben az évben a nemzetközi és hazai fejlesztések és újdonságok bemutatásán túl a virtuális valóság lehetőségeit és felhasználási területeit igyekeznek majd bemutatni az érdeklődőknek. Nem kétséges, hogy ez a világ a Z generációnak nevezett középiskolások és egyetemisták számára sokkal ismertebb, mint a szüleik és oktatóik számára. Minden korosztálynak érdemes lesz azonban megismerni az alkalmazási területeit a játékoktól kezdve a műszaki és orvostudomány, az építészet, a média és a szórakozás terén a Virtual Dimension Center cég előadójától. Hasonló érdeklődésre tarthat számot a BIMPROVE Kft.-nek a BIM-et (Building Information Model), vagyis az épületinformációs modellt bemutató plenáris előadása. Egy jól felépített BIM-modell végigkíséri az épület teljes életútját a vázlattervtől a kivitelezési szakaszon át az épületüzemeltetésen keresztül egészen a bontásig. Alkalmazásával elkerülhetőek a kivitelezési improvizációk, a helyszínen papírlepedők helyett táblagépen lehet felvenni és térben forgatni a tetszőleges számú, tetszőleges helyen felvett metszetet. A BIM legalább ilyen sokoldalú felhasználást kínál az üzemeltetés, költöztetés, karbantartás, munkabeosztás és a legkülönbözőbb munkafolyamatok területén.
A Pollack Expo szokásos programrészei – a Breuer Marcell díjátadó ünnepség, a hallgatói szekcióelőadások és az állásbörze – mellett két kísérőrendezvénynek is otthont ad ebben az évben.
A környezetvédelemhez köthető „SMART GROUND Workshop” keretében a hulladéklerakókban elhelyezett anyagok másodlagos felhasználásának lehetőségeiről számolnak be hazai és európai szakemberek. Ugyancsak nemzetközi érdeklődésre tarthat számot, a II. Hatékony Vízgazdálkodás Nemzetközi Konferencia, amely a vízfelhasználás költség-, energia- és vízhatékonyságának témaköreit járja körül.
Azt, hogy a Pollack Expo borkóstolós vacsorája, a kiállítók részére tartott fogadás és az itt zajló baráti beszélgetések még nem léptek át a virtuális térbe, bizonyára örömmel nyugtázzák majd a vendégek.
A XII. Pollack Expo szervezői szeretettel várják az érdeklődőket 2018. március 1-jén és 2-án a Pécsi Expo Centerben.

pollackexpo.hu