Skip to main content

Versenyfutás a túlélésért

Megjelent: 2020. június 16.

respiration therapy2019 decemberében Kínában, Vuhan városában ismeretlen eredetű kórokozót azonosítottak a járványügyi szakemberek. A Covid-19 néven hamarosan világszerte ismertté vált koronavírus fertőzés elsősorban felső-légúti betegségeket, tüdőgyulladást okoz. A betegség kezelése – vakcina és gyógyszer hiányában – egyelőre csak légzéstámogató terápiával történik.

 

A vírusfertőzött betegek sok esetben hosszú hetekig gépi lélegeztetésre szorulnak, amihez megfelelő lélegeztetőgépre van szükség. Ezért az egyik kiemelt terápiás cél, hogy a beteg számára elviselhető legyen a lélegeztetés. A világjárvánnyá terebélyesedett betegségben szenvedők kezelésére számos orvostechnikai cég mellett egyetemi kutatók és iparvállalatok összefogásával alakult fejlesztőcsapatok – az Amerikai Egyesült Államokban például a NASA szakemberei – dolgoztak azon, hogy a rászorulók megmentéséhez elengedhetetlen berendezések rendelkezésre álljanak. A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának fejlesztői több iparvállalat együttműködésével, mindössze 21 nap alatt fejlesztették ki egy olyan lélegeztetőgép prototípusát, amely a kórokozók által okozott tüdőgyulladással kórházba került betegeket is képes biztonságosan és hatékonyan ellátni oxigénnel. Az alkatrészek, alapanyagok beszerzése folyamatban van, ha minden a terveknek megfelelően alakul megindulhat a sorozatgyártás. A projektben több iparvállalat mellett részt vett a budapesti Festo-AM Kft. is. A cég egyik termékével, egy nyomásszabályozó szelep átalakított verziójával és szakmai konzultációval segítette a projekt sikerét. A részletekről beszélt Szövényi-Lux Márton, a Festo Kft. ügyvezető igazgatója, Fazekas Árpád a Festo-AM Kft. műszaki igazgatója és Szabó Krisztián termelési igazgató.

 

FESTO Szovenyi Lux Marton

Szövényi-Lux Márton, a Festo Kft. ügyvezető igazgatója

 

„A Festo Németországban már több hasonló pilot projekt részese volt. Stuttgartban a Messe Stuttgart területén kialakított szükségkórház számára egy légzéstámogató, oxigénellátó rendszer fejlesztésében, illetve a megoldáshoz szükséges nyomásszabályozó biztosításában vettünk részt. Ebben a vészhelyzeti kórházban olyan betegek elhelyezését tervezték, akik nem igényelnek intenzív ellátást, csupán a légzés támogatására és nem lélegeztetésre van szükségük. A német kollégák által fejlesztett légzéstámogató megoldás egy non-invazív készülék, amely a szervezet oxigénellátását biztosítja, ugyanakkor nincs szükség az orvosi és ápolószemélyzet szigorú felügyeletére. A rendszer hatékony segítséget jelent az orvosoknak a hirtelen nagy létszámban megjelenő betegek ellátásában, ezáltal a betegápoló személyzet valóban a kritikus állapotban lévő betegek gyógyítására koncentrálhat. A Festo negyven szobát szerelt fel ezzel a berendezéssel. A lélegeztető működését a csarnokban korábban kiépített oxigénhálózat támogatja. A szobák falára felszerelt panelen lévő nyomásszabályozó segítségével adagolható a plusz oxigén mennyisége és nyomása – erről a panelről jut el a betegekhez egy maszkon keresztül a tiszta oxigén” – adott betekintést a terápiás lehetőségekbe a Festo ügyvezetője.

 

respiration therapy

 

Széles körű összefogás segítette a fejlesztést

„A budapesti üzemben többek között levegőelőkészítő egységeket, nyomásszabályozókat fejlesztünk és gyártunk. 2019-ben vezettük be azt a kisméretű nyomásszabályozó-családot, amely a kapcsolódási pontot jelenti a két fejlesztési projekt között. Elsőként a Műszaki Egyetem, majd a Technológiai Minisztérium felkérésére vettünk részt a projekt munkálataiban. Mivel Magyarországon nincs lélegeztetőgép-gyártás, a magyar mérnökök először egy prototípust raktak össze, felhasználva a különböző gyártók berendezéseiből származó alkatrészeket. A mi feladatunk egy, a Festo kínálatában korábban szereplő nyomásszabályozó átalakítása volt, aminek használata megoldást jelentett a speciális oxigénes környezetben. Emellett a sorozatgyártást is rövid idő alatt lehetővé tettük. Az átalakítást úgy oldottuk meg, hogy azon a gyártósoron készülhetnek a módosított nyomásszabályozók, ahol más egységek gyártása is folyik. Az első négyszáz darab már elkészült, jelenleg ezer készülék legyártása van folyamatban. A projektet nemcsak szakmai konzultációkkal, a szükséges dokumentációk elkészítésével, hanem a Festo budapesti mérőlaborjában elvégzett vizsgálatokkal és azok értékelésével támogattuk. Összességében sikerült megalkotni egy teljes értékű életmentő lélegeztetőgépet, és elérni a célt, hogy szükség esetén ezekkel a saját fejlesztésű berendezésekkel a magyar orvosok képesek legyenek pótolni a hiányzó kapacitást. Természetesen mindenki azért drukkolt, hogy ne kerüljön sor az eszközök tömeges igénybevételére. Mindenesetre a fejlesztés során összegyűlt tapasztalatokat érdemes tovább vinni, a projektet befejezni, és folytatni a fejlesztéseket, mert van benne potenciál” – hangsúlyozta Fazekas Árpád.

 

festo 2abra


„A két projektben olyan sikeres volt a Festo nyomásszabályozójának alkalmazása, hogy azóta, gyakorlatilag a világ minden tájáról megkerestek bennünket. Ez egy potenciális lehetőség a jövőre nézve is” – hívta fel a figyelmet Szabó Krisztián. „A speciális nyomásszabályozó fejlesztése mellett az igazi kihívást az jelentette, hogy egy automata gyártósoron készülő termékről van szó, aminek gyártását nagy volumenre és kis variációkra terveztük. Folyamatszinten tehát azon kellett gondolkodnunk, hogy hogyan tudjuk ezt a terméket az automatizált gyártósoron nagyon gyorsan implementálni.
Komoly időnyomás alatt dolgoztunk, ennek ellenére szokatlanul gyorsan és hatékonyan sikerült a validálási folyamaton végigmenni, majd a mérnök- és technikuskollégák segítségével átalakítani a gyártási folyamatot. Azóta legyártottuk és leszállítottuk a megrendelt szabályozókat, vagyis az eredmények ismeretében elmondható, hogy ez egy sikeres projekt volt” – vont mérleget Szabó Krisztián.

 

Minden elismerésünk a projekt résztvevőinek, akik gyorsan, jól kigondolt reakcióval válaszoltak az egészségügyi vészhelyzetre. További sikerekben gazdag tevékenységet kívánunk!


Magyar Elektronika

 

Festo Kft.
1037 Budapest, Csillaghegyi út 32-34.
Tel.: +36 1 436 5100
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.festo.hu