Vendéglátóipari automatizálás – igus: helytakarékos helyiségek számára
A Cook-e, francia start-up cég kompakt, kenésmentes igus fogasszíj-tengelyekkel ellátott robotkonyhát épít
A francia Cook-e cég robotkonyhája emberi segítség nélkül készíti el a friss, egészséges ételeket, ami a szakmunkáshiány okozta teher alól hivatott mentesíteni a vendéglősöket. Annak érdekében, hogy a robot kis helyigényű éttermekben is működhessen, a fejlesztők kompakt, higiénikus igus fogasszíj-tengelyeket használnak.
Hosszú munkaidő és állandó stressz, még hétvégén is: a szakácsszakma sok fiatal számára nem túl vonzó, ezért a vendéglősök aggódnak a jövő miatt – vajon be kell-e zárni a konyhát? A Cook-e nem így gondolja. A francia cég megtalálta a módját, hogy a szakképzett munkaerőhiány idején tehermentesítse az éttermeket azáltal, hogy egy robotkonyha veszi át a munkaigényes feladatokat. A kérdés, hogy hogyan tud személyzet nélkül főzni? Mindenekelőtt a kiszolgáló személyzet vagy maguk a vendégek leadják a rendelést egy táblagép, beviteli terminál vagy alkalmazás segítségével. Ezután a konyha megkezdi a kiválasztott étel teljesen automatikus elkészítését. Első lépés: a hozzávalók összeállítása a szoftverben tárolt receptek szerint. Az adagolótartályok egy tárolómodulokkal ellátott polcon mozognak. A választott menü függvényében a rizs, a felaprított csirke, a kukorica és más aprított összetevők 0,5 gramm pontossággal kerülnek kimérésre. Miután az összes hozzávaló készen áll, a tartalmat a három forgó főzőmodul egyikébe öntik, amelyek mindegyike egy wok serpenyőre hasonlít. Ezek képesek forgatni, dönteni, keverni, sütni és keverni. Mindössze 210 másodperccel a rendelés leadása után az étel máris tálalásra kész. A Cook-e szerint óránként 250 étel készíthető el, köztük ízletes rizottók, chili con carne és osso buco. Quentin Guilleus, a vállalat társalapítója úgy véli, hogy ennek a fajta gasztronómiának nagy jövője van: „Az egyszerű feladatok automatizálása csökkenti a költségeket, így az étteremtulajdonosok többet fektethetnek az alapanyagokba és a kiszolgálásba, hogy jobb éttermi élményt nyújthassanak, egyenletesen magas minőségű ételekkel”.
A kompakt, karbantartásmentes igus fogasszíj-tengelyek biztosítják az ízletes ételek gyors elkészítését a Cook-e robotkonyhában (Forrás: igus GmbH)
drylin ZLW: mert a hely a konyhákban aranyat ér
Annak érdekében, hogy minél több étterem részesülhessen az automatizálás előnyeiből, a Cook-e úgy tervezte a robotkonyhát, hogy helytakarékos legyen. A bérleti díjak magasak, a konyhák pedig ennek megfelelően kicsik, különösen a nagyvárosokban. Ennek megfelelően minden alkatrész kompakt, az alapanyag-tároló moduloktól az adagolótartályok pozicionáló mechanikájáig. A mérnökök kezdetben golyóscsapágyazott futóművekkel ellátott lineáris vezetést fontolgattak. Ez azonban túl sok helyet foglalt volna el, ezért a szakemberek egy alternatíva mellett döntöttek: elektromos igus fogasszíj-tengelyek. „A drylin ZLW-sorozatú fogasszíjas tengelyek ideális megoldást jelentenek a könnyű beállítási és pozicionálási feladatokhoz korlátozott helyen, ahol minden milliméter számít” – mondja Michael Hornung, az igus drylin lineáris és hajtástechnikai termékmenedzsere. A szabad magasság mindössze 31 milliméter. „Az igus megoldása kompaktabb kialakítást tesz lehetővé, így a gépeink térfogata csökkenthető” – mondja Guilleus. A robotkonyha mindössze 2,7 négyzetméter alapterületet igényel.
A kenésmentes polimer csúszókarok gondoskodnak a higiéniáról
A robotkonyha alkatrészeinek azonban nemcsak kompaktnak kell lenniük, hanem meg kell felelniük a HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok) szigorú higiéniai követelményeinek is, egy olyan higiéniai koncepciónak, amelyet a NASA eredetileg az űrhajósok élelmiszer-biztonságának biztosítására dolgozott ki. Guilleus elmondja: „A választott anyagok, főként a rozsdamentes acél és a PETG alkalmasak arra, hogy érintkezzenek az élelmiszerekkel”. (A PETG [polietilén-tereftalát-glikol] ellenáll a hőnek, az ütéseknek és az oldószereknek, továbbá sterilizálni is lehetséges. A PETG teljesen lebomlik, de egyszerű az újrahasznosítása is.) A fogasszíj-tengelyek zökkenőmentesen illeszkednek, mivel az igus a tartószerkezeteket és a lineáris futóműveket korrózióálló rozsdamentes acélból gyártja. A kocsik nagy teljesítményű műanyagból készült lineáris siklócsapágyakon mozognak. Kulcsfontosságú, hogy a siklócsapágyak nem igényelnek kenést, ezért teljesen karbantartásmentesek. Mivel a külső zsírokat és kenőanyagokat megszüntették, így minden csapágypont és felület higiénikus, rendkívül könnyen tisztítható, és gyorsan kész az újbóli használatra. Ez azért fontos, mert a konyha minden egyes elkészített étel után automatikusan kitisztítja magát, amihez az adagolótartályok és a serpenyő lefelé billenése szükséges. A tényleges tisztítást egy nagynyomású vízsugár végzi tisztítószerekkel.
igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail:
www.igus.hu