Skip to main content

Vario-X – decentralizálás vezérlőszekrény nélkül

Megjelent: 2023. április 13.

Murrelektronik lidA döntő lépés a digitális átalakuláshoz

A VarioX egy olyan moduláris felépítésű automatizálási platform, amit az igényekre szabva lehet összeállítani és minden automatizálási komponenst közvetlenül a történések helyére lehet kihelyezni. A vezérlőegységből, tápegységből, Ethernet-switchekből, biztonságtechnikából és IO-modulokból álló platform megbízhatóan biztosítja a helyes feszültségeket, jeleket és adatokat közvetlenül a terepen, a decentralizált szervohajtások zökkenőmentes integrálásával. Ez azt jelenti, hogy most először minden automatizálási funkció teljesen decentralizáltan, vezérlőszekrény nélkül valósítható meg.

 

Az IP67-es védettségű (víz- és porálló) robusztus burkolatok egyszerűen egymás mellé bepattinthatók egy hasonlóan robusztus, integrált gépszerkezeti profilokkal kialakított hátlapba. Ez azt jelenti, hogy az egész állomás minden további védelem nélkül könnyen rögzíthető az összes elterjedt profilrendszerbe, és szélsőséges esetben még annak is ellenáll, ha belerúgnak vagy rálépnek a házra.
A Vario-X automatizálási platform IP67-es védettségű, robusztus modulokból épül fel, amelyek egymás mellé vannak szerelve egy hátlapra, amely könnyen csatlakoztatható a legelterjedtebb profilrendszerekhez. Az érzékelők és aktorok csatlakoztatása a Vario-X rendszerű gépekhez hibamentesen és nagyon gyorsan történik a szabványos M12 és MQ15 csatlakozókon keresztül. Összességében az üzembe helyezés, azaz a teljes telepítési és összeszerelési munka 40%-kal gyorsabb, mint a vezérlőszekrénnyel kialakított rendszerek esetében.

 

Murrelektronik Vario X 48V BasicSystem

Vario-X, 48 V-os Basic System

 
A platform szíve a többmagos processzorral felszerelt Vario-X vezérlőegység, ami nyílt vezérlőplatformként minden magasabb szintű ipari Ethernet-hálózatba problémamentesen integrálható. A platform keretében a vezérlőegység az EtherCAT protokollon keresztül valós időben kommunikál a hajtástechnikával és a külső csomópontokkal. A W-LAN, 5G és Bluetooth, valamint az OPC-UA és az MQTT számára előkészítve biztosítja az IIoT határok nélküli kommunikációt.

 

Az egyes modulok

  • Hátlap – A robusztus hátlap támogatja a Vario-X platform egyes összetevőit, amelyek könnyen egymás mellé rögzíthetők a hátlapon. A hátlap a felhasználandó modulok számától függően különböző méretekben kapható. A hátlapba integrált rögzítőelemek kompatibilisek a legelterjedtebb profilrendszerekkel, ezért nem vonatkoznak rájuk rendszerbeli korlátozások. Minden itt csatlakoztatott modul többprotokollos kapcsolattal rendelkezik.
  • Vario-CTRL 1.000 – Többmagos processzorral felszerelt, a teljes rendszert vezérli, minden nyelven beszél, és nyílt vezérlőplatformként integrálható. A kommunikáció WLAN-on, 5G-n és Bluetooth-on, valamint OPC-UA-n és MQTT-n keresztül történhet. A vezérlőegység 8 Ah-s akkumulátorral van felszerelve a puffertároláshoz, amely biztosítja a gyors indítást készenléti állapotból.
  • Tápegység a saját elektronikához és a csatlakoztatott perifériákhoz – Megbízható 24 V DC tápegység, 2 x M12 Y-kódolással, 1 x M12 L-kódolással és 1 x M12 D-kódolással.
  • Hajtások tápegysége – 48 V/3,6 kW, a Vario-X-en 4 db MQ15csatlakozón keresztül számos csatlakozás lehetséges, és ezenkívül az energia-visszanyerésre is elő van készítve. A hajtások ellátása hibrid kábeleken keresztül történik, és vészhelyzetben az STO-jelen keresztül biztonságosan kikapcsolhatók.
  • IO-Link master és Ethernet switch modulok – A nyolc multifunkciós IO-Link porttal rendelkező kompakt IO-Link master modulok az IO-Link eszközök csatlakoztatásának intelligensebb módja. A modulok a tiszta folyamatadatokon (I/O) kívül kibővített másodlagos diagnosztikai adatokat (feszültség-, áram- és hőmérsékleti értékek) is szolgáltatnak az adott portokra és a teljes modulra vonatkozóan, ezért az adatelemzéssel fel lehet fedezni az anomáliákat, és optimalizálni lehet a jelenlegi folyamatot. Az OPC-UA segítségével ez szabványosítottan és vezérlőegység nélkül történik.
  • Vario biztonsági vezérlőegység – A Vario a biztonsági I/O modulokkal együtt garantálja a szükséges biztonsági szintet. A jelenleg fejlesztési fázisban lévő biztonsági vezérlőegység lehetővé teszi az FSoE (Fail Safe over EtherCAT) használatát a Vario-X rendszerben, és így az FSoE csomópontok biztonságos vezérlését is. A biztonsági I/O modullal együtt (FSoE résztvevőként) biztonságosan gyűjtheti a jeleket és biztonságosan kapcsolhatja a kimeneteket.

 

Műszaki hozzáadott érték a korábbi megoldásokhoz képest

A Vario-X az összes automatizálási komponenst kompakt kivitelben oda telepíti, ahol szükség van rájuk, közvetlenül a technológia közelébe, ezáltal a Murrelektronik elegáns automatizálási megoldást kínál. Az Ipar 4.0 keretében a növekvő digitalizáció következtében növekvő automatizáltság gyakran a vezérlőszekrények túlzsúfoltságát okozza, és meghosszabbítja a telepítési és üzembe helyezési időt.

 

A Vario-X platform ipari felhasználásának műszaki előnyei, környezeti kompatibilitása és társadalmilag releváns tulajdonságai

A Vario-X további lépéseket tesz lehetővé a gyártóipar teljes digitalizációja felé a decentralizáció, a moduláris kialakítás, az interfészek nyitottsága és a jövőbeni túlélőképesség révén. A rendszer kezdettől fogva digitális ikertestvérrel rendelkezik – a fejlesztés, a tervezés, a telepítés, az üzembe helyezés, a paraméterezés és az üzemeltetési felügyelet (prediktív karbantartás és minőség) minden ismert előnyével.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Práter utca 9.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

#67b345