Skip to main content

Vadonatúj képességek, továbbfejlesztett megoldások

Megjelent: 2021. március 12.

testoA megelőző karbantartási folyamatokra széles körben használnak hőkamerát, ami nem meglepő, hiszen ez egy olyan eszköz a karbantartásért felelős személy kezében, ami nemcsak precízebb mérési lehetőségeket nyújt, hanem fel is gyorsítja a folyamatok elvégzését. Habár már egy egyszerűbb hőkamera is alkalmas lehet egy elektromos kötés vagy egy motor melegedésének a hozzávetőleges vizsgálatára, mégis célszerű nagyobb felbontású és praktikus funkciókkal ellátott műszert választani.

 

Az új testo 883 hőkamera pont egy ilyen műszer. A termék a korábbi testo 875 és testo 882 hőkamerát cseréli a vállalat termékpalettáján. A korábbi műszereknek megfelelően ez a termék is praktikus mérési megoldásokkal és professzionális képességekkel bír, de mindezt továbbfejlesztve és kiegészítve okos funkciókkal. A testo 883 hőkamera lenyűgöző 640 × 480 pixeles felbontásra képes a SuperResolution technológiával. Ez a Testo szabadalmaztatott, innovatív technológiája, amely révén a műszer geometriai felbontása 1,6-szorosára nő és növelt felbontású infraképet kapunk. Ehhez a műszer a kéz természetes mozgását veszi alapul és a 27 Hz-es képérzékelőről 4 egymás után lehívott képből készít egy nagyobb felbontású infraképet, aminek köszönhetően képes a testo 883 a 320 × 240 képpont felbontású képből 4-szer akkora, 640 × 480 pixel felbontásra. Ezáltal a testo 883 hőkamera kategóriájának legjobb felbontásával és képességeivel rendelkezik. A műszernek nemcsak ezen tulajdonsága kiemelkedő, hanem a termikus érzékenysége is (NETD), ami 40 mK, azaz 0,04 °C, az a legkisebb hőlépcső, amit a műszer már képes érzékelni. Ez nemcsak a megelőző karbantartási feladatokra, hanem sok más felhasználási célra is alkalmassá teszi a műszert.

 

testo 1
A nagy felbontás nyújtotta előny „maximalizálásáról” a manuális fókusz, a nagy méretű germániumlencsék és a kétféle, cserélhető objektív gondoskodik. A korábbi testo 875 és testo 882 hőkamerákhoz hasonlóan a műszer nagy méretű germániumlencsékkel felszerelt objektíveket kapott. A germánium anyagösszetétel a lehető legjobb hőáteresztési képességet nyújtja a műszer számára, amit a manuális fókuszálhatóság segítségével tűéles képpé varázsol. A testo 883 alapobjektívje egy 30° × 23°-os nagylátószögű objektív, akár 1,3 mrad geometriai felbontással (SuperResolution technológiával). A műszerhez elérhető továbbá egy teleobjektív, amely 12° × 9° látószögű kivitel. A 30° × 23°-os objektívvel akár 0,1 méteres távolságból is készíthetünk tűéles felvételeket, ami rendkívül hasznos karbantartási célokra a gyakran kis méretű objektumok, vagy kis kiterjedésű hőjelenségek részletgazdag vizsgálata szempontjából. A nehezen megközelíthető, vagy távolabbi felületek vizsgálatánál pedig a cserélhető teleobjektív segít a folyamat során. A műszer méréstartománya több lépcsőben állítható és –30 °C-tól +650 °C-ig terjed, ezért ipari környezetben is megfelelő választás. A korábbi testo 875 és testo 882 műszerekhez hasonlatosan a mérési lehetőségek között megtalálható az egy- és kétpontos mérés, az Isoterma-funkció, az automatikus meleg- és hidegpont-felismerés és a Szolár-mód is, továbbá a ScaleAssist-mód és a területmérés-funkciók is a karbantartásnál praktikus lézerjelölővel együtt. A korábbi modelleknél is hasznos hangjegyzet-funkció is megtalálható a testo 883 hőkamera képességei között, viszont extraként tekinthető, hogy a testo 883 szetthez immár vezeték nélküli Bluetooth headset-en keresztül érhető el.
A testo 883 egy professzionális ipari hőkamera képességei mellett okos funkciókkal is bír. A műszer rendelkezik WiFi és Bluetooth vezeték nélküli átviteli technológiával. Ennek köszönhetően kétféle külső szenzort, illetve mobileszközt is lehet a kamerához csatlakoztatni.
A Bluetooth csatlakozáson keresztül akár a testo 605i és testo 770-3 önálló műszerek is szinkronizálhatók. A testo 605i pára- és hőmérsékletmérő Smart Probes egységgel a levegő hőmérsékletét és páratartalmát tudjuk mérni. A hőkamera pedig a szinkronizált értékek alapján egy speciális nedvesség-színpaletta segítségével láthatóvá teszi a penészveszélyes felületeket. A testo 770-3 digitális lakatfogó az elektromos mért értékeket továbbítja a hőkamera számára, ezáltal a mért értékek bekerülnek az exponált hőkép adatsorába, megkönnyítve a későbbi elemzést és a periodikusan vizsgált berendezések során készített képek összehasonlíthatóságát. A testo 883 hőkamera képes mobil eszközökkel is kommunikálni az Androidos és iOS-es eszközökre díjmentesen letölthető testo Thermo-graphy App révén. Az alkalmazás révén a hőkamera WiFi kapcsolaton keresztül kommunikál az okos mobileszközünkkel. Ebből adódóan akár tabletre vagy okostelefonra is tükrözhetjük a hőkamera képét. Emellett lehetőség van távvezérlésre is, illetve a hőképek elemzéséhez és digitális jegyzőkönyv készítéséhez nem szükséges számítógépünket használnunk, hiszen a testo Thermography App kiszolgálja ezen igényeket is. Természetesen ezen alkalmazás mellett a testo IRSoft professzionális PC-s elemzőszoftvert is használhatjuk, amely díjmentesen elérhető minden Testo hőkamerához. Az IRSoft szoftver nemcsak professzionális elemzési lehetőségeket nyújt, hanem akár az EN szabványnak megfelelő jegyzőkönyvkészítést is. Az előre betáplált jegyzőkönyveket személyre is szabhatjuk, ami által a vállalkozásnál használt eddigi mérési jegyzőkönyv digitalizálhatóvá válik.

 

testo 2

A testo 883 további újdonsága a SiteRecognition mérési hely beazonosítási asszisztens. Az IRSoft szoftverben lehetőség van mappastruktúra szerint mérési helyeket létrehozni. Ezekhez a mérési helyekhez a szoftverből vizuális kódokat tudunk nyomtatni, amelyeket felhelyezhetünk például egy kapcsolószekrényre. Amennyiben az adott kapcsolószekrény mérése előtt kiválasztjuk a SiteRecognition asszisztenst a hőkamera a beépített 3 Mp felbontású digitális fényképező által megjelenített valós kép kijelzésére vált, és lehetőség nyílik a vizuális kód beszkennelésére. Ebben az esetben a hőkamera automatikusan felismeri, hogy az adott berendezés például melyik (korábban beállított) mérési helyhez tartozik. Mindez nagyban megkönnyíti az ismétlődő karbantartási folyamatok elvégzését.
Nemcsak a belső, de a külső is nagymértékben megváltozott a testo 883 hőkameránál. Habár a pisztolydizájnú kialakítás maradt, a műszer nagy méretű érintőkijelzőt kapott a joystick-os vezérlés mellett, ami lehetővé teszi a hibrid vezérlést. A műszerházra felkerült a micro USB csatlakozás mellett egy C-típusú csatlakozó is a gyorsabb adatkommunikáció érdekében. A műszer markolatánál pedig található egy UNC-menetes rögzítési lehetőség, amivel állványra rögzíthetjük az eszközt, miközben akár az USB kábelen keresztül videostream-módban használjuk a kamerát.

 

testo 3


A testo 883 a korábbi modellhez hasonlatosan kétféle csomagban érhető el. Létezik belőle egy alapcsomag, amely tartalmazza a hőkamerát, egy akkumulátorral, adatkábellel, töltővel, vállpánttal, használati útmutatóval és gyári műbizonylattal. A termékhez díjmentesen letölthetőek a testo Thermography App és a testo IRSoft szoftverek. A másik csomag a testo 883 szett, amely tartalmaz az előbbieken túl egy asztali gyorstöltőt akár két akkumulátor együttes (a készülékházon kívüli) töltéséhez, egy tartalék akkumulátort, Bluetooth headset-et és egy teleobjektívet is. A hőkamerához igény esetén elérhető lencsevédő, további tartalék akkumulátor, a testo 605i okosérzékelő és a testo 770-3 lakatfogó, ε-jelölő matricacsomag, fix emissziós szalag és NAH akkreditált kalibrációs szolgáltatás is.
Akár a testo 883 (0560 8830) műszert, akár a testo 883 szettet (0563 8830) választjuk, egy rendkívül kedvező tulajdonságokkal és a kategória legjobb ár-érték arányával rendelkező eszközre tehetünk szert, amely alkalmas karbantartási, épületenergetikai és megannyi más mérési feladatra is.

 

További részletek a termékről itt.

 

Szerző: Zuna László – vezető termékmenedzser, Testo

 

Testo (Magyarország) Kereskedelmi Kft.
1139 Budapest, Röppentyű u. 53.
Tel.: +36 1 237 1747
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.testo.hu