Skip to main content

Üzembe helyezés könnyedén

Megjelent: 2020. október 05.

Murrelektronik 4A Murrelektronik Cube67 Machine Option Management funkciójának köszönhetően csökkennek a szoftverkarbantartási és -felügyeleti munkák

A Berthold Hermle AG gépgyár a fémmegmunkáló központok nemzetközi piacának élmezőnyébe tartozik. A Baden-Württembergben készült berendezésekkel az egész világon termelnek. A vállalat az elektromos installációkhoz a Murrelektronik Cube67 moduláris terepibusz IO-rendszerét választotta, mivel alkalmazásával egyszerűbbé, gyorsabbá és ezáltal hatékonyabbá tehetők az automatizálási koncepciók. A különböző gépopciók bekötéséhez különösen előnyös a Machine Option Management (MOM) funkció, mert segítségével a Hermle AG vállalatnak sikerült a töredékére csökkenteni a szoftver fejlesztésére, karbantartására és felügyeletére fordítandó munkát és költségeket.

 

A Berthold Hermle AG gépgyár a németországi Gosheimben működik. A Schwäbische Alb legmagasabb pontján található város hagyományosan a fémmegmunkáló ipar vonzáskörzetének számít. Az 1990 óta a tőzsdén is jegyzett vállalat a „besser fräsen“ (jobban mar) szlogennel reklámozza magát. A cég marógépei és megmunkálóközpontjai rendkívül nagy teljesítményűek és különösen innovatívak. Világszerte már több mint 26 000 Hermle-gépet helyeztek üzembe sikeresen. A Hermle megmunkálóközpontjaival nagy és komplex alkatrészeket és hightech területen felhasználandó igen kis méretű alkatrészeket is gyártanak. A Baden-Württembergben készült megmunkálóközpontokat különféle iparágak széles körében használják – a gyógyszeripartól a klasszikus szerszám- és formagyártáson át a repülőgép- és űrtechnikáig.
A Hermle ügyfelei különböző megmunkálóközpontok közül választhatják ki azt, amelyik a legjobban megfelel az általuk végzendő feladatnak. Az egyes berendezések moduláris felépítésűek, ennek köszönhetően teljesen a vásárlók igényeinek megfelelően állíthatók össze. A vásárlók kiválaszthatnak különböző fordulatszámon dolgozó maróorsókat és szerszámtartókat, vagy akár több mint 500 tárhellyel rendelkező szerszámtár-bővítőket, vagy átfogó moduláris rendszert a munkadarab legyártásának automatizálásához, amit – ha kérik – a cég leányvállalata, a HLS (Hermle-Leibinger Systemtechnik) a vevő igényeihez igazít.

 

Murrelektronik 1

Cube67 a Hermle megmunkálóközpontjában

 

Gépei elektromos installálásához a Hermle AG a Murrelektronik moduláris felépítésű Cube67 IO-rendszerét használja. Az egyes modulok kompaktak, robusztusak, és egybeöntött kivitelben készülnek. Közvetlenül a gépre szerelhetők, nincs szükség termináldobozokra és kapcsolószekrényekre. A fölérendelt terepibusz-rendszerrel egy buszcsomópont biztosítja a kapcsolatot. Egyidejűleg ez az installáció kiindulási pontja is, ami több, a megmunkálóközponthoz vezető hosszú kábelkötegből áll. A kompakt Cube67 IO-modulokat közvetlenül a folyamat közelében helyezik el. Innen kiindulva a legrövidebb M12-összekötőkábelekkel csatlakoztatják a szenzorokat és aktorokat a Hermle berendezéseire. A modulok egymással láncbafűzhetők (daisy chain) a zöld színű kábelköpenyről könnyen felismerhető rendszerkábelekkel, amelyek adatok és tápenergia továbbítására is alkalmasak. Ezzel az installáció nagyon leegyszerűsíthető, és kicsi a kábelezés helyigénye.

 

Maximális standardizálás a Machine Option Management funkció alkalmazásával

Habár a Hermle ügyfelei a számos választási lehetőség közül nagyon rugalmasan állíthatják össze gépeiket, üzembe helyezéskor a Hermle mégis nagyon egységesen tud eljárni, mivel a Murrelektronik Cube67-rendszer a Machine Option Management (MOM) lehetőségét is felkínálja. A MOM alkalmazásával a megmunkálóközpont hardverének és szoftverének projekttervezése virtuális módon egy szabványosított maximális konfiguráció alapján történik. Üzembe helyezéskor pedig felszereltségüknek megfelelően konfigurálhatók a gépek. Eközben az is gyakran előfordul, hogy a kiegészítők elemeit nem is Gosheimben szerelik össze, hanem csak az ügyfélnél. Jó példái ennek a hűtőfolyadék-berendezések, amelyeket a szállítók gyakran egyenesen a végfelhasználóhoz szállítanak le. „Annak érdekében, hogy ennek ellenére használatba tudják venni a gépet, az üzembe helyezéshez egy kiegészítő teszteszközt használunk. Így szimulálni tudjuk a végleges konfigurációt” – mondja Hans-Peter Marquart, a Hermle elektromos tervezőrészlegének vezetője.
A vállalat ennek köszönhetően mindig azzal a konfigurációval tudja üzembe helyezni a gépeket, ahogy azokat később az üzemeltetőnél is használják majd. Mindeközben arra is lehetőség van, hogy igény szerint „ki- és bekapcsoljanak” egyes opciókat. A gép konfigurációja ezzel a módszerrel nagyon gyorsan elkészül – és mivel kivétel nélkül tesztelt elemeket tartalmaz, a folyamatbiztonsága is magas. Hans-Peter Marquart elmagyarázza, ez miért fontos: „A gépeinket a világ minden részére szállítjuk, például Dél-Amerikába vagy Kínába.” A helyszínen az üzembe helyezés a „plug-and-play” elv alapján történik – gyorsan és a programozási hibák veszélye nélkül. A MOM nagy előnye abban rejlik, hogy nem kell minden egyes géphez külön szoftvert fejleszteni és személyre szabni, elegendő a standard szoftvert naprakészen tartani.

 

Murrelektronik 2

Murrelektronik 2

A kompakt Cube67-modulokat közvetlenül a folyamat közelében helyezik el, innen kiindulva a legrövidebb összekötőkábelekkel csatlakoztatják a szenzorokat és aktorokat a Hermle berendezéseire


A Hermle számára hatalmas előnyt jelentenek a Cube67-modulok multifunkcionális M12 csatlakozási pontjai. Minden PIN 2 és PIN 4 ponthoz definiálható, hogy bemenetként vagy kimenetként kívánják-e használni. Ez nagy teret nyit meg a konfigurációs lehetőségek szempontjából. Lehetnek például az installációban olyan területek, ahol főleg szenzorokat szereltek fel, de szükséges egy kimenet is. A megmunkálóközpont egy másik pontján lehet, hogy ennek éppen a fordítottjára van szükség. Multifunkcionális portok nélkül ezeken a területeken mindig két modult kellene felszerelni, ami drága és körülményes megoldás.
A Cube67-rendszert alkalmazva mindig elegendő egy modult bekötni, amelyen megfelelően állítják be a portokat. Ez nagy előny a szerelésnél és az üzembe helyezésnél is, mivel kevesebb modulra van szükség, ezzel hely és szerelési munka spórolható meg, nem utolsósorban pedig a költségek is alacsonyabbak.
A legkülönfélébb „standard modulok” mellett a Hermle funkcionális modulokat is beépít. Például egy encoder-modult használnak a raklaprendszer hidraulikájának átfolyásmérésére. Ez a „helyszínen” számlálja az impulzusokat, és a folyamatban mért értékeket továbbítja a vezérlés felé, ahol ezek feldolgozásra és kiértékelésre kerülnek.
A Murrelektronik moduláris terepibusz IO-rendszerének alkalmazásából a végfelhasználók is profitálnak, mivel a Cube67 számos diagnosztikai lehetőséget kínál, akár konkrét csatornára lebontva. A Hermle a vezérlés gyártójával közösen kidolgozott egy párbeszédablakot, ahol megjelennek a diagnosztikai adatok. A végfelhasználó ennek köszönhetően egy pillanat alatt láthatja, ha a megmunkálóközpont egy pontján hiba lép fel. A hibakeresés rövid időn belül elvégezhető – ennek eredményeképpen nagyobb a gépek rendelkezésre állása, és ezzel nő a gazdaságosság.

 

Murrelektronik 4

A modulokat rendszerkábelek kötik össze egymással láncbafűzéssel (daisy chain)

 

A Hermle jelenleg intenzíven dolgozik a PROFIBUS-ról a PROFINET-re történő technológiaváltáson. A megmunkálóközpontokat belátható időn belül PROFINET-tel szerelik fel. A fölérendelt hálózathoz buszcsomóponton keresztül csatlakozó Cube67-rendszer ebben nagy szolgálatot tesz. Az IO-Link eszközök integrálása szintén hasonlóan kis ráfordítással megoldható. Ahogy ezzel kapcsolatban Hans-Peter Marquart említi, „a berendezések architektúráját önmagában nem fogjuk megváltoztatni, de szeretnénk tovább optimalizálni.” Ez a Murrelektronik Cube67-rendszerével lehetséges, egyszerűen csak a buszcsomópontot kell kicserélni, és az alatta működő installáció egy az egyben tovább használható.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.,
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

még több Murrelektronik