Skip to main content

UVD Robot

Megjelent: 2019. október 18.

uvd robot lid2019-ben a Robotika és Automatizálás 15. Innovációs és Vállalkozói Díját (Innovation and Entrepreneurship Award in Robotics and Automation – IERA) a Blue Ocean Robotics „UVD Robot” elnevezésű robotikai megoldása érdemelte ki. Az együttműködő robot önállóan halad a kórtermekben, miközben koncentrált UV-C sugárzást bocsát ki a baktériumok és más káros mikroorganizmusok eltávolítása érdekében. Ennek eredményeként a kórházak 99,99%-os fertőtlenítési arányt garantálhatnak.

 

Az UVD Robot egy mobil robot, amely kórházak és egyéb egészségügyi, valamint gyógyszeripari létesítmények fertőtlenítésére szolgál. A robot célja a fertőző betegségek, vírusok, baktériumok és más típusú káros szerves mikroorganizmusok terjedésének megelőzése és csökkentése ezekben a környezetekben. Mindezt UV technológiával a nemkívánatos és káros mikroorganizmusok DNS szerkezetének lebontásával hajtja végre. „A Blue Ocean Robotics UV-fertőtlenítő robotja jól példázza, hogy a robotika korlátlan lehetőségekkel bír új környezetben történő alkalmazásokban” – mondta Arturo Baroncelli, az IERA-díjat támogató Nemzetközi Robotika Szövetség korábbi elnöke. „A klasszikus mechatronikai tudományágak kombinációja – ami a robotikára különösen jellemző – az orvostudomány és a gyógyszerészet know-how-jával fantasztikus bizonyíték erre a fejlődésre. Az IFR (International Federation of Robotics) örömmel ismeri el és támogatja ezt az irányt”.

 

uvd robot

UVD robot koncentrált UV-C sugárzással eltávolítja a baktériumokat és más káros mikroorganizmusokat


A kórházakban megszerzett fertőzések jelentős költségeket okoznak az egészségügyi ágazatban. Az Európai Unióban ezek a költségek 7 milliárd eurót tesznek ki. A fertőzés forrása lehet más beteg vagy személyzet, sőt felszerelés vagy a kórházi környezet. Az UVD Robot körbe jár az egészségügyi intézmények különféle helyiségeiben, és a környezetéhez képest pozicionálja magát. A gép a kórházi osztályon lévő felületeket több látószögből és távolságból kezeli. A robot minden érintkezési felületet fertőtlenít, előre meghatározott pontokban megállva azokon a helyeken, ahol hosszabb expozíció szükséges. Az UVD robot nem helyettesíti a hagyományos fertőtlenítési megoldásokon alapuló tisztítási folyamatokat – ezek kiegészítő tevékenységeként tervezték, és mindig zárt térben működik.

 

uvd robot2

Wolfram Burgard, IEEE RAS elnöke (balra) és Claus Risager, a Blue Ocean Robotics vezérigazgatója (jobbra) a 2019. évi IRA Díjátadón

 

Mivel a fertőtlenítési folyamat során el kell kerülni az UV-C sugárzás és az emberi szem kontaktusát, a robot számos biztonsági funkciót tartalmaz: ilyen például a betegszoba ajtajára helyezett mozgásérzékelő, ami automatikusan kikapcsolja az UV-C fényt, ha valaki belép a szobába. A robot biztonságos, megbízható és kiküszöböli az emberi hibákat. Ezenkívül felhasználóbarát, és mindennapos takarítási teendőket végző személyzet általi üzemeltetésre tervezték. A technológiát a skandináv vezető kórházakkal együttműködve fejlesztették ki. Az UVD Robotot az Odense Egyetemi Kórházban és független laboratóriumokban klinikailag tesztelték és hitelesítették, a Közel-keleten és Ázsiában pedig már megtörténtek az első értékesítések. A jövőben természetesen a robot alkalmazható lesz más, gondos fertőtlenítést igénylő környezetekben is, mint például élelmiszer-előállítás vagy laboratóriumok.


Forrás: International Federation of Robotics sajtóanyaga