Skip to main content

Útnak indul az első 100 igus kerékpár

Megjelent: 2024. május 06.

igusbike bevezető kép logovalElkészült a műanyag kerékpár első optimalizált szériája. Az igus saját gyártóüzemet hoz létre Kölnben.

 

Megtörtént: hosszú fejlesztési munka után sorozatgyártásba került az igus:bike, egy 92 százalékban műanyagból készült, nagy arányban újrahasznosított kerékpár. A holland fejlesztési partner, az MTRL jelenleg az igus céggel közösen gyártja az első 100 darabot. Ezzel egyidejűleg a műanyagspecialista saját gyártósorát építi a kölni telephelyen, hogy a következő két évben 10 000 darabra növelje a gyártási kapacitást. Ezzel a vállalatok egy lépéssel közelebb kerülnek fenntarthatósági elképzelésükhöz, miszerint a műanyaghulladékot a körforgásos gazdaságba viszik át, és a jövő városi mobilitásában használják fel.
Körülbelül 3,5 évvel ezelőtt Frank Blase, az igus vezérigazgatója fenntartható projektet indított el: a világ szeméttelepeiről származó műanyaghegyek felhasználásával az igus műanyag kerékpárokat gyárt: tartós és karbantartásmentes városi kerékpárokat, amelyek korrózió- és szennyeződésmentesek, a szabadban hosszú évekig könnyedén ellenállnak a szélnek és az időjárásnak, és így nemcsak a városokban, hanem a kempingekben, szállodákban, kiállításokon és cégek telephelyein is forradalmasítják a mobilitást. A környezet és az emberek számára egyaránt előnyös helyzet. „Örülök, hogy most egy nagy lépéssel közelebb kerültünk ennek az elképzelésnek a megvalósításához” – mondja Frank Blase. – „Az igus:bike most végre új néven, az első kis szériában indul útjára.” A szériatermék új márkajelzését a düsseldorfi Cyclingworld Europe (2024. március 15-17.) rendezvényen jelentették be. A holland fejlesztési partner, az MTRL jelenleg 100 darabot gyárt az igus-szal közösen. Amint a járművet közúti használatra engedélyezik, a vállalat azt tervezi, hogy gyorsan leszállítja a kerékpárt az első kb. 1200 előrendelő ügyfélnek. „Hogy lerövidítsük a fennmaradó megrendelések várakozási idejét, jelenleg saját gyártósorunkat építjük a kerékpárhoz a cég kölni telephelyén. A kibővített kapacitással 10 000 kerékpárt kívánunk gyártani” – mondta Sven Terhardt, az igus:bike értékesítési és marketing vezetője. A műanyag kerékpár ára körülbelül 1200 euró.

 

igusbike a műanyag kerékpár

Az első új igus kerékpárok most kerülnek az utakra, és nemcsak a városokban, hanem szállodai kerékpárokként, kempingekben vagy kiállításokon is találkozhatunk velük (Forrás: igus GmbH)

 

Az igus kerékpár 92 százalékban műanyagból áll

Bár a sorozatgyártásra már néhány hónapja zöld utat kellett volna adni, azonban az igus bike néhány optimalizálása időt igényelt, ugyanakkor a fenntarthatóság szempontjából elengedhetetlennek számított. Az egyik a műanyag arányának további növelése volt. Az a néhány alkatrész, amely a korábbi prototípusokban még fémből készült, mint például a nyeregcső vagy a fékkar, a jelenlegi változatban műanyagból készül. A mérnökök emellett megnövelték a kormányszöget is, hogy a versenyzők jobban tudják venni a kanyarokat. További újdonságok közé tartozik a szabadonfutó a hajtásláncban – így a kerekek pedálozás nélkül is forognak –, a kopásállóbb xiros golyóscsapágyak – amelyek lehetővé teszik, hogy a kerekek még simábban és kenés nélkül járjanak –, valamint egy kétlábú állvány – a kerékpár biztonságos parkolásához. „A mintegy 17 kilogramm súlyú igus:bike most 92 százalékban műanyagból készül” – mondja Sven Terhardt. – „A váztól kezdve a csapágyakon át a hajtásláncig, ami sokáig szinte lehetetlennek számított az iparágban.”

 

Az újrahasznosítási arány már 50 százalék – és emelkedik

Az igus és az MTRL rotációs öntéssel és fröccsöntéssel állít elő kerékpáralkatrészeket újrahasznosított műanyaghulladékból, többek között halászhálókból készült granulátumból. A mérnököknek és anyagszakértőknek sikerült a felhasznált új műanyag arányát 50 százalékra csökkenteniük. „Most tovább folytatjuk a kutatásba és fejlesztésbe való befektetést, hogy az újrahasznosítási arányt minél hamarabb 75 százalékra, hosszú távon pedig akár 100 százalékra növeljük” – hangsúlyozza Terhardt. – „Ezzel a magas újrahasznosítási aránnyal felgyorsítjuk a műanyagok körforgásos gazdaságát. A világ szeméttelepein található műanyag tehát egyre értékesebb erőforrássá válik.”

 

 

Az igusról

Az igus GmbH mozgásérzékeny műanyagokat fejleszt és gyárt. Ezek a kenésmentes, nagy teljesítményű polimerek javítják a technológiát és csökkentik a költségeket mindenütt, ahol dolgok mozognak. Az energiaellátás, a rendkívül rugalmas kábelek, a sikló- és lineáris csapágyak, valamint a tribopolimerekből készült csigatechnológia területén az igus világszerte piacvezető. A németországi Kölnben működő családi vállalkozás 31 országban van jelen, és világszerte 4600 embert foglalkoztat. Az igus 2022-ben 1,15 milliárd eurós forgalmat bonyolított le. Az iparág legnagyobb tesztlaboratóriumaiban folyó kutatás folyamatosan innovációkat és nagyobb biztonságot nyújt a felhasználók számára. 234 000 cikk áll rendelkezésre raktárkészletről, és az élettartam online kiszámítható. Az elmúlt években a vállalat belső startup-ok létrehozásával bővült, például a golyóscsapágyak, a robothajtások, a 3D nyomtatás, a Lean Robotics RBTX platformja és az „intelligens műanyagok” terén az Ipar 4.0 számára. A legfontosabb környezetvédelmi beruházások közé tartozik a „chainge” program – a használt elektronikus láncok újrahasznosítása – és a részvétel egy olyan vállalkozásban, amely műanyaghulladékból olajat állít elő.

 

 

Várjuk látogatását az Ipar Napjai szakkiállítás
A pavilon 305D1 standján!

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

#f48221