Skip to main content

Ultralassított videofelvétel és ledvilágítás: a led-tápegység speciális követelményei – 2

Megjelent: 2017. augusztus 22.

lidATYS CO

A cikk első részében bemutattuk azokat a követelményeket, amelyeket a magas színvonalú tévéközvetítéseknél használt lassítások támasztanak a világítástechnikai rendszerrel szemben. A befejező részben a lassított felvételi technikát a legnagyobb mértékben kihasználó sportverseny közvetítések lassítási rendszereinek és a ledvilágítás sajátosságainak egyeztetéséről szólunk.  

A lassított videofelvétel követelményei sportarénákban

A hagyományos lassított videofelvétel legfelső határa a 150 fps képváltási sebesség. A 2008-as pekingi olimpián 70 fps sebességet alkalmaztak. A 150…300 fps „szuperlassított” felvételt először a londoni olimpiai játékok alatt használták. A 300 fps feletti érték esetében beszélünk „ultralassított” videofelvételről.

A 2016-as riói olimpián az 1500 fps-es átlagértéket alkalmazták. Az 1. táblázat a reklámipari és televíziózási szabványkövetelményeket mutatja az 1000 fps-es „ultralassított” videofelvételekhez. Az UEFA szintén meghatároz előírásokat a villódzási tényezővel kapcsolatban. Ezeknek megfelelően, egy A-szintű „elit” stadionban rögzített, 300 fps-es lassított felvétel alapkövetelménye, hogy az átlag villódzási tényező nem lehet több 5%-nál. A- és B-szintű stadionok esetében az átlag villódzási tényező nem lehet több 12%-nál, míg C-szintű stadionoknál a villódzási tényezőnek 20% alatt kell maradnia.

 

01ATYS CO tablazat

1. táblázat Villódzási mutatók sportesemények 1000 fps-es

 A LED tápegység áramerősség-ingadozása

Korábban már említettük, hogy a ledtápegység áramerősség-ingadozása felhasználható arra, hogy megbecsüljük, megfelel-e a villódzási tényező a televíziós közvetítő vagy az UEFA követelményeinek. Bemutatjuk, miként lehet megtalálni vagy kiszámítani az áramerősség-ingadozás paramétert egy tápegység adatlapjából. Három fajta ledtápegység létezik: Áramgenerátoros (CC); feszültséggenerátoros (CV); áram- és feszültséggenerátoros (CV+CC).

Az áramerősség-ingadozás paraméter az áramgenerátoros ledtápegység adatlapján található meg. Például a MEANWELL HLG-320H-C sorozat áramerősség-ingadozása 5%. A valódi, mért áramerősség-ingadozás az online elérhető teszteredményből állapítható meg. A 3. ábrából látszik, hogy a mért áramerősség-ingadozás 1,14%, amely megfelel az UEFA A-szintű elit stadionokra vonatkozó 5%-os követelményének.

A feszültséggenerátoros modellek esetében gyakran előfordul, hogy a ledtápegység kimenete és a ledmodul között egy szabályzó modult helyeznek el. Emiatt a teljes ledvilágítási rendszer villódzási tényezőjébe bele kell számolni a hozzáadott feszültségszabályzó hatását is. Amennyiben nincs feszültségszabályzó közbeiktatva, a becslés a következő, CV+CC modellekre vonatkozó bekezdésből végezhető el.

Általában a CV+CC modellek áramerősség-ingadozás paramétere eltér a CC modellekétől. Emiatt a becslés alapjául az „ingadozás és zaj” (ripple & noise) paramétert kell számításba venni és a 4. ábra szerinti egyszerű matematikai képletet kell alkalmazni. Az ábra azt mutatja, hogy a kiszámított áramerősség-ingadozás igen jó eredmény, mert a számításba bevont „ingadozás és zaj” paramétert két külső (0,1 µF és 47 µF) kondenzátorral mérték, amely ipari alkalmazásban gyakori eljárás. Ha azonban pontos eredményre van szükség, érdemes megmérni a tápegység áramerősség-ingadozását vagy a fény villódzási tényezőjét. Mindazonáltal az itt bemutatott képlet segítségével gyorsan eligazodhatunk. 

 

03ATYS CO

3. ábra   Áramerősség-eltérés a MEANWELL HLG-320H-C sorozat műszaki adataiban (balra); Valós, mért áramerősség-eltérés a teszteredményből 1400 mA kimeneti áramerősségen (jobbra)

 

04ATYS CO

4. ábra  Így számíthatjuk ki a LED tápegység CV és CV+CC modelljeinek áramerősség-ingadozását

A villódzási tényezőt csökkentő stadionos rendszerkonfiguráció

1000 fps felett (2500 fps-ig bezárólag), az enyhébb villódzás egy háromfázisú hálózattal is megvalósítható, nagyteljesítményű, villódzásmentes tápegységek felhasználása nélkül. Az 5. ábra azt mutatja, hogy az AC-hálózat három különböző fázisára ledtápegységeket szereltek, az ezekre kötött reflektorok pedig azonos pontra szórnak fényt. Mivel az egyes tápegységek áramerősség-ingadozása között 120 fokos fáziseltérés van, az összesített villódzási tényező alacsonyabb lesz, mint abban az esetben, amikor a tápegységek csak egyfázisú rendszerre vannak kötve. Ennek eredményeképpen a fenti megoldás megfelel az ultralassított felvétel rögzítési követelményeinek. 

 

05ATYS CO

5.  ábra  Alacsonyabb a villódzási tényező, ha a fényforrásokat vegyesen kapcsolják háromfázisú AC-hálózatra

Következtetés

Az ultralassított videofelvételek rendkívül magas követelményeket támasztanak a fényforrásokkal szemben. A ledes világítástechnikai rendszereknél a megoldás főként a ledtápegységben rejlik. A MEANWELL nyomon követi a világ sporteseményeinek igényeit, és széles termékpalettával, valamint műszaki információval áll rendelkezésre, hogy ügyfelei a sportpályákon és a stadionokban rögzített lassított felvételeknek megfelelő ledvilágítási rendszert építhessenek ki. 

 

Szerző: Wen Wu, tanácsadó – MEANWELL Europe B.V.

 

ATYS-CO Kft.

1107 Budapest, Fertő utca 14. 

Tel.: +36 1 433 0444

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.tapegysegaruhaz.hu

Még több ATYS-CO