Skip to main content

Ultrahangos érzékelők akár 8 m-es távolságra

Megjelent: 2019. március 13.

lid abra ifmA még szélesebb körben történő alkalmazhatóság érdekében az ifm electronic ultrahangos érzékelő termékkínálata tovább bővült nagy érzékelési távolsággal rendelkező típusokkal.

 

 

 

 

Gyártósorok és berendezések automatizált működésének megvalósítása érzékelők használata nélkül szinte lehetetlen feladat. A folyamatérzékelők mellett, nagy számban alkalmaznak különböző működési elvű pozícióérzékelőket az egyes munkadarabok, alkatrészek és géprészek ellenőrzésére. Az érzékelők kiválasztását az érzékelendő tárgy anyaga, felületének minősége, az érzékelési távolság és beépítési környezet határozzák meg. A nagyobb távolságról történő érzékelés megvalósítása legtöbbször valamilyen optikai érzékelővel történik, azonban előfordulhatnak olyan környezeti körülmények, illetve olyan érzékelendő tárgyfelületszínek, -anyagok és -kialakítások, amelyek lehetetlenné teszik az optikai érzékelők alkalmazását. Ilyen esetekben alkalmazhatók az ifm electronic termékkínálatában megtalálható különböző kialakítású ultrahangos érzékelők.
A gyártási folyamatok működésének ellenőrzéséhez a gépeket a gyártók megfelelő számú érzékelőkkel látják el, amelyek a szükséges információkat biztosítják a vezérlés számára. Legnagyobb számban pozícióérzékelők kerülnek beépítésre, amelyek a pozíció és végállásjelek előállításáért felelősek. Kis távolságok, illetve fém alkatrészek vagy géprészek esetén a feladatot legegyszerűbben induktív érzékelőkkel lehet kivitelezni. Nagyobb távolságoknál ezen feladatokra már valamilyen optikai elven működő pozícióérzékelő használata indokolt. Olyan esetekben, ahol a tárgyak felületi kialakítása, színe vagy szerkezeti felépítése nem teszi lehetővé az optikai érzékelők alkalmazását, ott megfelelő alternatíva lehet a különböző paraméterekkel rendelkező ultrahangos érzékelők használata. Az ifm electronic ultrahangos érzékelőinek termékkínálata tovább bővült a még szélesebb körben történő alkalmazhatóság érdekében.

 

1 abra ifm

1. ábra

 

Ultrahangos érzékelők

Az ultrahangos érzékelők az ifm electronic számos optikai érzékelőjében alkalmazott terjedési idő mérése alapján határozzák meg az adott tárgy jelenlétét, illetve távolságát – tehát a fény helyett az érzékelő által kibocsátott és a tárgyról visszaverődő ultrahang terjedési ideje alapján határozzák meg az adott távolságot. A mérési elvnek köszönhetően a színes, fényes és tükröző felülettel rendelkező tárgyak is megbizhatóan detektálhatóak. Az ultrahangos érzékelők még lyukacsos és rácsos felületek pozíciójának érzékelésére is alkalmasak. A hangkibocsájtó felület folyamatos rezgésének köszönhetően a szenzor felülete kevésbé szennyeződik, ezért poros környezetben is alkalmazható. A pozícióérzékelés mellett folyadékok és ömleszett anyagok töltési szintjének vagy tárgyak távolságának meghatározására is használhatók (1. ábra).

 

Nagy érzékelési távolság

Az ultrahangos érzékelő termékcsalád nagy érzékelési távolsággal rendelkező típusokkal bővült ki, amelyekkel akár 8 m-es szint- vagy távolságérzékelés valósítható meg. A házkialakítás tekintetében az elektronika M30-as méretű hengeres tokozásban kapott helyet. Az érzékelőt az adott feladatra a szenzoron található nyomógomb vagy IO-Link segítségével lehet paraméterezni. Az adott tárgy jelenlétéről, távolságáról, a tartályban található folyadék vagy ömlesztett anyag pillanatnyi szintjéről a felhasználó a kapcsoló analóg kimenetén keresztül vagy IO-Linken kap információt digitális jel formájában.

 

Állítható hangnyalábszélesség

Nem kívánt visszaverődések alakulhatnak ki kis átmérőjű tartályok esetén, amelyek a töltöttségi szintet érzékelő készülékben hibás kiértékelést eredményezhetnek. Ennek elkerülésére a nagy érzékelési távolsággal rendelkező ultrahangos érzékelőknél a hangnyalább szélessége egyedileg állítható IO-Linken keresztül.

 

2 abra ifm

 

Ultrahangos érzékelők alkalmazhatósága

Az ultrahangos érzékelők működési elvéből adódóan érzéketlenek a fényes, tükröződő, csillogó felületekre, valamint képesek detektálni az átlátszó és kevésbé reflektáló tárgyak jelenlétét is. Ezért nagyon jól alkalmazhatóak rácsok, kosarak, ládák, illetve élelmiszeripari területeken üvegek, PET palackok és buborékcsomagolások meglétének ellenőrzésére is. A pozícióérzékelési feladatok mellett folyadékok és ömleszett anyagok töltési szintjének vagy tárgyak távolságának meghatározására is használhatóak.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

Még több ifm electronic