Skip to main content

Újszerű bevonóeljárás forradalmasítja a fotokróm lencsék piacát

Megjelent: 2017. január 31.

beckhoff eyecatcherBevonógép vezérlése Beckhoff beágyazott PC-vel és TwinCAT 3-szoftverrel


A fényre sötétedő szemüveglencsék gyártásának magas költsége arra ösztönzi a gyártókat, hogy gazdaságosabb megoldásokat keressenek. Egy nemrég alakult brit cég, a Shyre Ltd. ezért kifejlesztett egy olyan bevonóeljárást, melynek segítségével a fotokróm lencsék elő-állítása a szokásos költségeknek mindössze egy tizedébe kerül. Az új technológia, amelyet a Beckhoff ipari PC eszközeivel automatizáltak, forradalmi újítást jelent ezen a területen.

 

A rövid hullámhosszú fény hatására automatikusan sötétedő (fotokróm) szemüveglencséket az 1960-as évek közepén fejlesztették ki az Egyesült Államokban. A fotokróm-eljárás egyik típusával felvitt rétegban a lencsék anyagába ágyazott ezüsthalogenid molekulák fényhatásra semleges ezüstatomokká alakulnak, amelyek jelentős mértékben elnyelik a látható fényt, azaz a lencse besötétedik. Létezik egy másik – ma ugyancsak elterjedten használatos – technológia is, amellyel az úgynevezett organikus fotokróm lencséket készítik. A két eljárásnak a fényre sötétedésen kívül közös tulajdonsága, hogy gyártásuk rendkívül bonyolult, tehát költséges. A fotokróm szemüveglencsék területét néhány nagyvállalat uralja, mióta azok a 60-as évek közepén megjelentek a piacon. A Shyre által kifejlesztett bevonótechnológia segítségével a nagy szemüveg-forgalmazók és a laboratóriumok egyedileg, tetszőleges típusú anyagból állíthatják elő a fotokróm lencséket a vevők számára, ezért a jövőben nem kell ezekből nagy tételben raktározni drága, előre gyártott készleteket. Lee Gough és Dan Hancu, a technológia kifejlesztői – egyúttal a Shyre Ltd. igazgatói –
a következőképpen írják le üzleti elképzelésüket: „Az első nagy kihívás a lencsék bevonásához szükséges kémiai eljárások kifejlesztése, a második pedig a gép megtervezése volt.”

Beckhoff Shyre Great Britain 2016 001 02 web

A gépet egy CP2912 típusú, többérintéses vezérlőpanel segítségével üzemeltetik és vezérlik


A technológiai folyamat elején a lencséket egy futószalag szállítja a gépbe, ahol öt lépésből álló tiszítóeljáráson esnek át, majd a gép megszárítja őket. Ezután egy merítőegységbe kerülnek; itt viszi fel a gép a bevonatot. A lencséket végül a látszerész a vevő által választott szemüvegkeretnek megfelelő méretűre vágja. A Shyre által kifejlesztett eljárással a fotokróm lencsék előállítása tizedannyiba kerül, mint a nagy márkák termékei esetében. Az eljárás másik előnye pedig az, hogy a bevonatot minden színben, sőt akár színátmenetben is fel lehet vinni, miközben a hagyományos módszerekkel gyártott lencsék csak szürkévé vagy barnává sötétednek.

Beckhoff Shyre Great Britain 2016 001 03 web

Az egykábeles technológiának köszönhetően az AM8100 típusú szervomotorok rendkívül kis helyet igényelnek

A bevonóeljáráshoz kompakt vezérlő szükséges

„A Beckhoff megoldásait először a birminghami Drives & Controls Show (Hajtások és Vezérlések) elnevezésű szakkiállításon láttuk 2014-ben” – emlékszik vissza Lee Gough. „Kezdetben a Beckhoff szervomotorjaihoz használt egykábeles technológia (OCT – One Cable Technology) tetszett meg. Kisméretű megoldást kerestünk, mivel a hajtásokat be kellett építeni a gépbe. Az OCT-re épülő, AM8100 típusú szervomotorokkal jelentős helyet takaríthatunk meg, mivel a vezérlőszekrény mindössze 20 centiméter mély lehetett. Ez egy meghatározó tulajdonságnak bizonyult, mivel a laboratóriumi berendezések általában drágák, és a rendelkezésre álló hely is korlátozott.”

Beckhoff Shyre Great Britain 2016 001 Aufmacher web

Beckhoff Shyre Great Britain 2016 001 04 web

Találmányával Lee Gough és Dan Hancu, a Shyre Ltd. két alapítója forradalmasította a szemüvegek piacát. Az általuk kifejlesztett bevonóeljárással a fotokróm lencsék előállításának költsége
tizedannyi, mint a hagyományos módszerek esetében


Az Intel® Atom™-processzorral rendelkező, CX5120 típusú beágyazott PC-n a TwinCAT 3 automatizálási szoftver végzi a központi vezérlési feladatokat. A gépkezelő CP2912 típusú többérintéses vezérlőpanel segítségével működtetheti a gépet, illetve állíthatja be az anyagösszetételt. A kezelőpanel előlapja IP65, hátlapja pedig IP20 védettségű, ami ideálissá teszi az ilyen jellegű felhasználáshoz. Lee Gough-ot a vezérlőrendszer rugalmassága is lenyűgözte, mivel a tervezési szakaszban a vállalat frissíteni tudott a TwinCAT 2 szoftverről a TwinCAT 3-ra. „A PC-alapú platform adatkapcsolati lehetőségei további előnyt jelentenek, ezek révén ugyanis közvetlenül be tudtuk építeni a gyártókörnyezetet a VPN-rendszerünkbe” – nyilatkozta Gough.
„Az erre a célra kifejlesztett, biztonságos internetes kezelőfelülettel a vevőinket közvetlenül a shropshire-i székhelyünkről tudjuk támogatni. A bevonógép alkatrészei között félvezetőrelék és érzékelők, ledes világítás, kefe nélküli motorok, valamint kenésmentes csapágyak is találhatók. Mindezekkel a karbantartási- és állásidő a lehető legrövidebbre csökkenthető. Mivel hozzáférünk a rendszerben tárolt adatokhoz, folyamatmérnökeink távolról is gyorsan be tudják azonosítani az esetleges problémák okát, vagy akár javaslatot is tehetnek további optimalizálásokra, így nem kell a telephelyre történő kiszállásra várakozni.”


Bővebb információ: www.shyre.co.uk és www.beckhoff.hu

A képek készítője és szerzői jogának tulajdonosa: Shyre Ltd., Nagy-Britannia

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

Még több Beckhoff