Skip to main content

Újabb PMD eszköz az ifm palettán

Megjelent: 2020. július 15.

ifm lidKorábban bemutattunk már az ifm electronic kínálatából több PMD technológiájú eszközt, amelyek a fényimpulzus visszaverődési idejének meghatározásával mérik a távolságot. Az első ilyen szenzor az O1D100 lézeres távolságmérő már mintegy 15 éve jelen van a piacon, és azóta újabbnál újabb típusok jelentek meg.

 

 

Ugyancsak a PMD (Photo-Misch-Detektor) technológiát alkalmazzák a 3D kameraszenzorok, amelyeknél az érzékelést már olyan továbbfejlesztett képérzékelő chip végzi, amely képpontonként képes a távolságinformációk meghatározására, kialakítva ezzel a 3D képet.
A most bemutatásra kerülő új eszköz a PMD Profiler (rendelési száma: OPD100) az előző két megoldás közé illeszkedik. Egy lézervonal mentén határozza meg 200 um felbontással a távolságokat, ezáltal a vonal menti profil leképezhető. A kapott profil referenciaként eltárolható az eszközben, majd összehasonlító vizsgálat végezhető további munkadarabokon. Ennek köszönhetően folyamatosan olyan gyártásközi ellenőrzés végezhető a szenzorral, amely más módon esetleg több hagyományos lézerszenzort igényelne, illetve kamerás vizsgálatra lenne szükség. Ezek alternatívájaként a Profiler egy gazdaságos megoldást jelent.

 

ifm 2abra

1. ábra  Működési távolságok


Nézzük meg az alapvető működési paramétereket (1. ábra), a beállítási lehetőségeket, majd lássunk néhány tipikus vizsgálati feladatot, ahol a szenzor a legoptimálisabban használható fel.
A szenzor maximális érzékelési távolsága 300 mm, ezen távolságról a vetített lézervonal hossza 100 mm.
Értelemszerűen ha az érzékelési távolságot a felére csökkentjük, a vonal hossza is fele akkora méretű lesz (50 mm). A vizsgálat független a munkadarab távolságától, hiszen a szenzor pontosan megméri az értékeket. Az ábrán látható zöld színű markerjelek a ROI (Region of Interest), vagyis a számunkra érdekes terület kijelölésére szolgálnak. Ezek beállítása történhet a szenzor nyomógombjai segítségével, vagy PC-s szoftverrel.
A mérés kiértékelése ezen szakaszon belül történik.

 

ifm 3abra

2. ábra  Display és nyomógombok

 

Az üzembe helyezés a saját kezelőfelület (2. ábra) használatával egyszerűen elvégezhető.
Megtaníthatjuk a referenciaprofilt, beállíthatjuk a ROI-t és definiálhatjuk a szükséges egyezés mértékét, vagyis megadhatunk egy küszöbértéket, amelynek elérésekor elfogadjuk a munkadarabot, vagyis kimenő jelet kapunk (OUT), amelyet jól látható sárga LED jelez. A bekapcsolt állapotot zöld LED mutatja (PWR).

 

ifm 4abra

3. ábra  ifm Vision Assistant szoftver

 

Másik lehetőség a beállításra az ifm Vision Assistant szoftverének használata. A program egységes platformként minden új fejlesztésű ifm képalkotó eszköz – 3D kamera, Multikódolvasó, Profiler – beállítására alkalmas. Mivel a szenzor IO-Link kommunikációra képes, a PC-s kapcsolathoz szükség van egy IO-Link Master modulra, amelynek IoT portjához kell csatlakoztatnuk a számítógépet. A program sokféle finombeállítási lehetőséget biztosít, valamint megjeleníthető a látott profil. (3. ábra)

 

Néhány tipikus feladat, amelyekre a Profiler hatékony megoldást nyújt


Teljes és megfelelő összeszerelés

Szereléstechnika

  • Alkatrészek teljes körű és megfelelő felhelyezésének ellenőrzése: Pl. tömítőgyűrűk megfelelő beszerelésének vagy csavarok meghúzásának ellenőrzése.

 

ifm 5abra

4. ábra  Összeszerelés-ellenőrzés

 
Előnyök

  • Hiányos alkatrészek felismerése és szükség szerinti utólagos felszerelése.

  • Helytelenül felszerelt alkatrészek újrabeállítása vagy kiválogatása.

  • Tömítetlenségek vagy instabil helyzetek megelőzése.


Hézagellenőrzés

Rögzítés ellenőrzése hézagellenőrzéssel

  • Rögzítőelemek megfelelő rögzítésének ellenőrzése.

  • Kontúrellenőrzés fókuszálása a releváns profilszakaszra.

 

ifm 6abra

5. ábra  Hézagellenőrzés

 

Előnyök

  • Nem megfelelően felszerelt alkatrészek felismerése és korrigálása szükség esetén.


Megmunkálás-ellenőrzés

Megmunkálási lépések ellenőrzése

  • Megmunkált és nem megmunkált alkatrészek megkülönböztetése a kontúr alapján.

 

ifm 7abra

6. ábra  Megmunkálás-ellenőrzés


Előnyök

  • A felületi struktúrából következtetni lehet a berendezés esetleges hibáira (pl. nem megmunkált munkadarabok géphiba következtében).

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

még több ifm