Skip to main content

Új OCF száloptika-erősítők

Megjelent: 2022. szeptember 29.

ifm lidKis méretű, átlátszó tárgyak érzékelésére szűkös beépítési körülmények között a fényhullámvezető technológia alkalmazása a legjobb választás. Az ifm electronic legújabb OCF száloptika-erősítő termékcsaládja még egyszerűbbé és megbízhatóbbá tette ezen technológia használatát.

 

 

 

SZÁLOPTIKARENDSZEREK

Ott, ahol nem áll rendelkezésre elegendő hely a hagyományos optikai érzékelők használatára, a száloptikák adnak megoldást az adott pozícióérzékelési feladat elvégzéséhez. A száloptikai rendszer a kiértékelést és vezérlőjelet előállító erősítőből és a hozzá csatlakoztatott különböző kialakítású száloptikákból áll. A száloptikák működése szempontjából két működési elvet különböztetünk meg:

 

Egyutas működési elv

Az egyutas elvnél a két egymástól elkülönülő adó- és vevőfej egymással szemben helyezkedik el. A fénysugár útjába kerülő tárgy, megszakítva a fénysugarat, kapcsolójelet generál a száloptika-erősítő kimenetén.

 

Reflexiós elv

Ebben az esetben az adó és vevő közös érzékelőfejben és bizonyos esetekben közös köpenyben is helyezkedik el. A kiértékelés a tárgyról visszaverődő fény alapján történik.

 

SZÁLOPTIKÁK OSZTÁLYOZÁSA

Üveg fényvezetők

A szilikátüvegből készült fényvezetők jobban ellenállnak a magasabb környezeti hőmérsékletnek és a kémiai anyagoknak, mint az akril fényvezetők, ráadásul a fényvezető anyagszerkezete is kevésbé változik az idő múlásával. Optikai tulajdonságai a hajlítás során sem változnak, viszont szabadon nem konfekcionálhatók.

 

Akril fényvezetők

Az akril száloptikák olyan standard felhasználásoknál alkalmazhatóak, ahol a száloptika nincs kitéve vegyi és extrém hőmérsékleti hatásoknak. Az akril optikai szálak szabadon konfekcionálhatók és árban kedvezőbbek az üveg optikai szálaknál.

 

High-flex fényvezetők

Egy bizonyos hajlítási sugár alatt a fényvezetőszálak sérülnek. A high-flex optikai szálak még extrém kicsi, akár 1 mm-es hajlítási sugarat is lehetővé tesznek.

 

Az új OCF száloptika-erősítő (1. ábra) előnyei:

  • Egyszerű telepítés az intelligens rögzítőrendszernek köszönhetően.
  • Gyors beállítás a három kezelőgombbal ellátott OLED kijelzőn, intuitív, 10 nyelvű menün keresztül.
  • A lehető legjobb teljesítmény minden alkalmazásnál a hat üzemmód és automatikus kiválasztás segítségével.
  • Két kapcsolókimenet áll rendelkezésre a gyors folyamatokhoz és diagnosztikai lehetőségekhez.
  • Diagnosztikai funkciók a megbízható rendelkezésre álláshoz.

OCF501

1. ábra Új OCF száloptika-erősítő

 

 

Tipikus száloptikai alkalmazások

A különböző anyagú, formájú, működési módú, valamint különböző érzékelési távolságú száloptikák széles körű alkalmazhatóságot tesznek lehetővé. Az alkalmazhatóságot tovább növeli az optikai szálak hajlítással szembeni ellenállóképessége és rendkívül kis hajlítási sugara. Néhány száloptika esetében az akár 1 mm-es hajlítási sugár is megengedett, ezért szűkös helyeken, valamint energialáncokban is egyaránt használhatóak. Ráadásul az üvegből készült rozsdamentes vagy fémszilikon burkolattal rendelkező típusok 290 °C-ig ellenállnak a környezeti hőmérsékletnek és bizonyos vegyi anyagoknak.

 

Apró alkatrészek felismerése

Kis alkatrészek, például csavarok ellenőrzése (2. ábra) a spirálszállítóban történik. A fókuszált optikának és a nagyon kis fény­foltátmérőnek köszönhetően, minden egyes csavar érzékelhető, és ellenőrizhető, hogy helyes pozícióban van-e. IO-Linken keresztül a csavarok megszámolására is lehetőség van.

 

Abra 2

2. ábra Kis alkatrészek ellenőrzése

 

 

Nagy sebességgel mozgó tárgyak érzékelése

A nagy sebességgel mozgó tárgyak (3. ábra) ellenőrzésének egyik legjobb példája a palacktöltő berendezéseknél a palack felhordásának és a kupak meglétének ellenőrzése. A Dual Channel kétcsatornás kialakítás nemcsak a nagy sebességgel mozgó palackok érzékelését teszi lehetővé, hanem a diagnosztikai funkciók is elérhetőek egyidejűleg IO-Linken keresztül.

 

Abra 3

3. ábra Nagy sebességgel mozgó üvegek ellenőrzése

 

 

Nehezen látható objektumok ellenőrzése

A nehezen érzékelhető objektumok közé tartoznak a különböző áttetsző folyadékokat tartalmazó üvegek vagy palackok. Az áttetsző palackokban, üvegekben vagy csövekben lévő átlátszó folyadékok minimális töltési szintjének lehetetlennek tűnő ellenőrzése (4. ábra) is a könnyen megvalósítható feladatok közé tartozik az új OCF száloptika-erősítőkkel. Az automatikus üzemmódválasztás révén a hat különböző üzemmód megbízható, hibáskapcsolás-mentes működést biztosít a nehezen érzékelhető felületeknél.

 

Abra 4

4. ábra Átlátszó folyadék ellenőrzése üvegben

 

 

Alkalmazás igényes környezetben

Az összeszerelési műveletek folyamatos felügyeletet (5. ábra) igényelnek a selejtes végtermékek minimalizálása érdekében, ami szűkös beépítési körülmények esetén induktív vagy hagyományos optikai érzékelőkkel nem valósítható meg.

 

Abra 5

5. ábra Összeszerelési folyamatok ellenőrzése

 

 

A körülményeket tovább nehezítheti, hogy bizonyos alkatrészek megmunkálásánál vagy felületkezelésénél olajokat és különböző vegyi anyagokat használnak. Az optikai szálak azonban ellenállnak a különböző vegyi anyagoknak, így még nehéz körülmények között is garantált a megbízható érzékelés. Ráadásul a száloptika-erősítő Clean-me funkciójának köszönhetően a szennyeződés mértéke IO-Linken keresztül kiolvasható, aminek köszönhetően megelőző karbantar­tással elkerülhető a hibás működés.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr,
Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com