Skip to main content

Új Littelfuse alkatrészek a TME katalógusában

Megjelent: 2023. június 07.

TME lidAz IoT szektor fejlődésével és az ipari automatizálási rendszerek digitalizálásával együtt a vezérlők és kommunikációs hálózati alkatrészek gyártói a precíz, tartós, de kis méretű védőelemeket is elkezdték keresni. A Littelfuse az ilyen megoldások egyik vezető szállítója.

 

 

A közelmúltban a TME termékkínálata számos Littelfuse alkatrésszel, azaz varisztorokkal, termisztorokkal, protektorokkal és induktivitásokkal bővült. Ebben a cikkben szeretnénk megismertetni ügyfeleinket az új termékpalettával, amelyre jellemző a kiváló minőség és a paraméterek széles skálája. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az összes bemutatott termék elérhető SMD tokozással, azaz elektronikus áramkörök tömeggyártására tervezett formátumokban. Ezek a megoldások és képességeik minden bizonnyal felkeltik majd az ipari automatizálási, épületautomatizálási rendszerek és az ehhez kapcsolódó területek szakembereinek figyelmét. 

 

TME Littelfuse 1

 

A cikk a következőkkel foglalkozik:

  • Az újonnan forgalomba hozott varisztorok tervezése és alkalmazásai
  • A Littelfuse mérőtermisztorok áttekintése
  • Jónevű túlfeszültségvédők
  • Induktorok és tekercsek a kommunikációs portok védelmére

 

Varisztorok

A varisztorok alapvető tulajdonsága az ellenállás változtatása a vezetékeik között fennálló feszültség függvényében. Ezek védőelemek, amelyek különböző teljesítményű berendezésekbe vannak beépítve, nem csak elektronikai eszközökbe, hanem ipari gépekbe, sőt nehéz berendezésekbe is (pl. fúrótornyokba). A Littelfuse többféle varisztort szállít, amelyek elsősorban kialakításukban, de a hozzájuk kapcsolódó jellemzőikben is különböznek egymástól, így a kínálat valóban sokrétű és a tipikus alkalmazások teljes skáláját lefedi. 

 

TME Littelfuse 4

THT varisztorok

 

TME Littelfuse 3

SMD Varisztorok

 

TME Littelfuse 5

Varisztorblokkok

 

A TME termékkatalógusában található varisztorok legnagyobb csoportja a THT alkatrészeket, azaz a furatszerelt összeszerelésre tervezett elemeket tartalmazza. Feszültségük 8,5 V-tól 1,65 kV-ig terjed (maximális pillanatnyi áramuk elérheti a 75 kA-t is). Főleg AC áramkörökhöz lettek tervezve, amelyek 4 V és 1 kV közötti feszültséggel működnek. Egyenáramú berendezésekben a maximális folyamatos potenciálkülönbség a vezetékeknél 5,5 V és 1,2 kV között változhat (ezen értékek felett legalább 10%-os tűréshatárt kell fenntartani az alkatrészek kopásának elkerülése érdekében). A legtöbb THT alkatrész hőtűrése -55 °C-tól 85 °C-ig terjed, de egyes elemek akár 125 °C-on is működhetnek.
Az SMD varisztorok ugyanilyen széles paramétertartományban működnek, aminek köszönhetően olyan eszközökben alkalmazhatók, mint például az ipari vezérlők, frekvenciaátalakítók vagy energiatároló bankok töltésvezérlői. Az alkatrészek 0402–2220-as tokozásba vannak tervezve. Használhatók akár 2,8 kV AC és 3,5 kV DC mellett is (azonban a legtöbb modellnél a névleges feszültség nem haladja meg az 575 V-ot, illetve a 730 V-ot). 
A TME termékkatalógusában a közelmúltban bevezetett varisztorok utolsó csoportja a következőket tartalmazza: blokkalkatrészek szerelőfurattal és csatlakozókkal szerelve (DB sorozat) vagy csavaros kapcsokkal (DA, BA, BB sorozat). Ezeket a termékeket nehézipari alkalmazásokhoz (bányászat, finomítók és szállítás) tervezték.

 

Mérőtermisztorok

A TME termékkatalógusában új NTC (negatív hőmérsékleti együttható) termisztorok is találhatók, amelyek ellenállása a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan csökken. Ezek tipikus mérőelemek, amelyeket hőérzékelőként használnak olyan berendezésekben, ahol a hőmérséklet-szabályozás viszonylagos pontosságot igényel, és széles értéktartományban kell biztosítani. A gyártó által biztosított alkatrészek többnyire THT (furatszerelt összeállítási) elemek, beleértve a TO220-2 formátumot rögzítőfurattal és fém felülettel, amely megkönnyíti a rögzítést hűtőbordákra és egyéb hőmérséklet-felügyeletet igénylő elemekre. A TME termékkínálatában szerepelnek még rézkapoccsal felszerelt modellek, DO-35 tokozásban elhelyezett modellek és SMD termisztorok. Működési hőmérsékletük -55–80 °C és -200–600 °C között van, maximális ellenállási tartományuk pedig 500 Ω–5 MΩ.

 

TME Littelfuse 2

A TO-220 tokozás jó hővezető képességgel teszi lehetővé a szerelést (TO103J2K)

 

Túlfeszültségvédők

A tipikus túlfeszültségvédő alkalmazások közé tartoznak a nagy kommunikációs hálózatokhoz csatlakoztatott berendezések áramkörei, például ADSL modemek, valamint mérő-, laboratóriumi és orvosi berendezések. Antennákban és csatlakozóikban is használják a feszültségcsúcsokból eredő áramok kisütésére. Az ilyen interferenciákat számos ellenőrizhetetlen ok eredményezheti, pl. üzemzavarok és véletlenszerű balesetek, de mindenekelőtt az elektrosztatikus kisülések (ESD). Ilyen esetekben a védelem jelentősen csökkenti az áramkör károsodásának kockázatát. A Littelfuse furatszerelt és felületszerelt változatban kínál védőelemeket. A gyújtási feszültség (meredek ellenállásesés) 75 V és 7,5 kV közötti tartományban mozog – ezek tehát alkalmazásspecifikus alkatrészek, de a széles választék sokféle felhasználási igényt kielégít. Azok az impulzusáramok, amelyek nem okoznak tartós védőkárosodást, elérik az akár 20 kA-t is.

 

SMD induktivitások

A TME termékkatalógusa tartalmazza a Littelfuse által gyártott SMD szűrőtekercseket is. Ezek kerámia, (common-mode) bemeneti szűrőelemek, amelyek a kommunikációs rendszerek interferenciáktól való elkülönítésére szolgálnak, pl. ESD-k. Mobileszközökben (telefonok, táblagépek) és IoT-berendezésekben használatosak, leggyakrabban USB és HDMI portvonalakon. A tekercseket többrétegű technológiával tervezték, ami a lehető legkisebb méreteket eredményezi, megtartva a szükséges induktivitást. Az alkatrészek szabványos SMD tokozásban vannak, azaz 0202-től 1008-ig. Kompakt méretük ellenére az alkatrészek akár 4,8 A-es áramnak is ellenállnak. 

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://www.tme.eu/hu/pages/library-articles/52553/uj-littelfuse-alkatreszek-a-tme-katalogusaban

 

#0c2e7d