Skip to main content

Új igus energialánc-fejlesztések

Megjelent: 2017. július 21.

1 abra igusEzúttal két fejlesztésről számolunk be, amelyek jelentősen bővítik az igus energialáncainakhasználatával járó előnyök körét. Elsőként egy teljesen egyedi elválasztórendszert mutatunk be, amely forradalmasítja az e-chain láncok kábelekkel való feltöltését – akár 80%-nyi telepítési időt megtakarítva.

A második újdonság a kötött pályán mozgó berendezések vezérlőkonzolja és a gép közötti kapcsolat biztonságát növeli.

Új elválasztórendszer gyorsítja fel az energialánc feltöltését kábelekkel

Egy energialánc készre szerelésének időszükségletében jelentős tétel a kábelekkel való feltöltés. Ha ezt sikerül felgyorsítani, az időszükséglet és a költség is számottevően csökken. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a felépíteni kívánt energialáncot az adott célra optimalizálták. Az igus, a mozgó műanyagalkatrészek specialistája egy teljesen új kábelvezető lánccal, az E4.1L típussal jelent meg a piacon, amely egyben a legkönnyebb megoldás az említett célra is. A cég a 2017-es hannoveri kiállításon mutatta be az újfajta elválasztókat, amelyekkel minden eddiginél könnyebbé és egyszerűbbé válik az e-chain rendszerek belső elrendezésének konfigurálása.

Könnyű nyithatósága miatt az E4.1L kimagasló sokoldalúságot és rugalmasságot biztosít a kábelek elhelyezéséhez, hiszen a kábelek minden oldalról behelyezhetőek a láncba. Ezt az új e-chain rendszert kifejezetten ezen elgondolások alapján tervezték és fejlesztették. „A belső rész könnyű hozzáférhetősége mindkét oldalról, az új elválasztókkal kialakított innovatív elrendezés és az iparág egyik leggyorsabban nyitható lánca – néhány szóval így lehetne összefoglalni a kábelekkel hihetetlenül gyorsan megtölthető E4.1L rendszerek előnyeit” – sorolja az igus új megoldásának legfontosabb jellemzőit Michael Bass, az igus e-chain rendszerekkel foglalkozó részlegének vezetője. „A valóban újszerű kialakítás egyik legfőbb előnye, hogy a szereléshez szükséges idő akár 80 százalékkal is csökkenthető.”

 

1 abra igus

Az E4.1L felnyitása után a kábelek és a polcok gyorsan és egyszerűen beilleszthetők az energialáncba. Ennek az egyedülálló megoldásnak köszönhetően az e-chain belső kialakítása a mozgó alkalmazásnak leginkább megfelelő módon alakítható ki. (forrás: igus GmbH)

 

A 2017-es hannoveri kiállításon az igus első ízben mutatta be az érdeklődőknek az új, innovatív elvek mentén kialakított E4.1L belső elválasztórendszert. Az új rendszernek köszönhetően az igények szerint könnyen és gyorsan helyezhetők el az akár többszintes elválasztók is az energialánc belsejében. A belső és a külső ív mentén elhelyezett kereszttartók nyitómechanizmusának köszönhetően a láncba meglehetősen könnyű a kábeleket és a tömlőket befűzni. A csavarhúzóval nyitható, rögzítési feladatokat is ellátó kereszttartók 115 fokos szögben nyithatók, majd végleges helyzetükbe fordíthatók. Szükség esetén akár teljesen le is szerelhetők, ami után egy egyszerű lefelé nyomással a helyükre is pattannak. A lánc kereszttartóinak és elválasztóinak lekerekített végei jelentősen kímélik a láncban futó tömlők és kábelek felületét, tehát megnövelik azok élettartamát. Az e-chain ideális belső elválasztását pozícionáló skála és bevágások segítik.

A guidefast control megbízhatóanvezeti a vezérlőkábeleket a beltéri daruk manuális kezelőegységéhez

Egyre több daruipari vállalat tér át az energialáncokkal megvalósított modern kábelvezetésre. Az új guidefast control e-láncrendszerrel az igus olyan új energiaellátó rendszert fejlesztett ki, amely a beltéri daruk irányító konzolját is megvezeti. A gyorsan és egyszerűen összeszerelhető guidefast control kevés helyet igényel az összeszereléshez és a mozgatókábelek legszélesebb választékának köszönhetően képes alkalmazkodni a legváltozatosabb körülményekhez is.

 

2 abra igus

A teljes igus guidefast control rendszer gyorsan felszerelhető, és biztonságosan vezeti a vezérlőkonzolt a beltéri daruk számos típusán. (forrás: igus GmbH)

 

Miközben az energialánc-rendszerek egyre inkább standard energiaellátási megoldássá válnak a kikötői darukban, használatuk fokozatosan teret nyer a beltéri darukban is. Az egyszerű lógó kábelekkel összehasonlítva egyértelműek az e-láncok előnyei: az energialánc-rendszer védi a belsejében található kábeleket, azok nem nyomódnak össze, ezáltal a vezetésük mozgás közben is biztonságos. Ez a helyzet a beltéri daruk manuális vezérlőjével is, ahol az új guidefast control energiavezető lánc biztonságosan továbbítja a jeleket a vezérlőkábelen keresztül. Az energialáncot, a kábelt és a menesztőkart egy vályú vezeti megbízhatón akkor is, ha rövididejű magas húzási terhelés lép fel. A guidefast control gyorsan és egyszerűen felszerelhető: első lépésként helytakarékossági célból a vezetővályút a darupálya oldalára kell rögzíteni. A konzolokat nem szükséges összehegeszteni. Ezt követően be kell akasztani a tartóba, és össze kell csavarozni, amivel további szerelési idő takarítható meg. A kenés- és karbantartásmentes xiros műanyagból készült golyóscsapágyaknak köszönhetően a működésbe helyezés után a menesztőkar – az emelőszerkezet helyzetétől függetlenül – könnyen mozgatható és pozicionálható a vezérlővel a darupálya teljes hosszában. A teljes igus guidefast control rendszer független a daru gyártójától, ezért minden daruszerkezettel vagy kezelőegységgel használható, beltéren és kültéren egyaránt. A kábelek kiválasztása során a felhasználó 1244 katalogizált chainflex kábel közül választhatja ki a megfelelőt, amelyeket kifejezetten energialáncokban történő mozgásra terveztek. Az új csúcskategóriás, halogénmentes TPE anyagból készült, külső borítású kábeleknek köszönhetően a belső daruk megbízható működése nehéz körülmények, nagyon hosszú útszakaszok vagy például mélyhűtős tárolókban fellépő –35 °C-os rendkívül alacsony hőmérséklet mellett is garantált, még a legkisebb hajlítási sugarak esetében is. Az igus minden kábelre 36 hónap élettartam-garanciát vállal. Ennek műszaki „aranyfedezetét” az igus tesztlaborjában folyamatosan végzett szigorú vizsgálatok jelentik. A tesztek során szerzett eredmények birtokában megbízhatóan előre jelezhető a termék élettartama, az alkalmazási hőmérséklet-tartomány és a hajlítási sugár, amellyel a kábel még biztonságosan használható.

 

 
A readychain rendszer előnyei

A speciális kábelelvezetési rendszereken túl az igus ügyfelei a cég 20 éves tapasztalatának előnyeit is élvezhetik. A vállalat egyetlen, közös forrásból kínál egyszerű és összetett kábelelvezetési megoldásokat, segítséget nyújt az egyedi igények szerint kialakított e-chain rendszerek tervezésétől kezdve, egészen a helyszíni telepítésig. Az igus ideális megoldást kínál a mozgó alkatrészekhez használt e-chain láncok megvalósításához. Egyetlen, közös beszerzési forrásból biztosítja az igényeknek megfelelő kábeleket és e-chain rendszereket, és szolgáltatásai között megtalálható az e-chain megoldások tervezése, kivitelezése és telepítése is, amelybe természetesen az egyedi elgondolás alapján kialakított kábelelvezető csatornák helyszíni telepítése is beletartozik. Valamennyi mozgó alkatrész fejlesztése, tesztelése és összehangolása az igus saját tesztlaborjában történik. A readychain termékekkel a cég teljes és előszerelt rendszereket kínál ügyfeleinek, közvetlenül a gyártótól, és természetesen garanciát is vállal hozzá. Ezzel párhuzamosan a beszállítók és a megrendelések száma akár 75%-kal is csökkenthető, a tárolási és feldolgozási költségek pedig elkerülhetők.  

 

 

 igus® Hungária Kft., 

1044 Budapest, Ipari Park utca 10.

Tel.: +36 1 306 6486, fax: +36 1 431 0374

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., web: www.igus.hu

 

 Még több igus®