Skip to main content

Új fejlesztések az elektronikus alkatrésztervezésben a katonai és légiközlekedési ágazatban

Megjelent: 2021. május 06.

heilind lidA modern katonai és repülési szektornak két növekvő, létfontosságú kihívással kell szembenéznie a tervezés során: az egyik az alkatrészek tömegének minimalizálására irányuló igény – a hatékonyság optimalizálása, valamint az üzemanyag-felhasználás ilyen módon történő csökkentése érdekében, míg a másik a lehető legtöbb információ átvitele, ideális esetben valós időben, a műveleti döntéshozatal tájékoztatása érdekében – mindez az optimális megbízhatóság fenntartása mellett és azokban az ágazatokban, ahol a hibázás nem megengedhető.

 

A modern katonai repülőgépek, hajók és egyéb járművek jellemzően nagyszámú, rendkívül kifinomult kamerákkal és érzékelőkkel vannak felszerelve. Ezek mind hatalmas mennyiségű adatokat gyűjtenek össze, amelyeket gyorsan kell összegezni, módosítani, illetve elemezni. Az egyre gyarapodó adatok kezelésének kihívásai és a minél könnyebb súly elérése bizonyos szempontból egymás ellen ható tényezők – mivel több információ közvetítéséhez és tárolásához valószínűsíthető, hogy több és nagyobb átmérőjű kábel szükséges, illeszkedő csatlakozókkal és fizikailag nagyobb és ezért nehezebb fedélzeti adattároló kapacitással. Az adatkezelési feltételek tehát szemben állnak a súlycsökkentési igényekkel, nagyobb nyomást helyezve az alkatrésztervezők vállára, és egyben arra ösztönözve őket, hogy olyan okosdizájnokat fejlesszenek ki, amelyek a legoptimálisabban használják fel az anyagok sokféleségét, és amelyek az adatgyűjtési képesség feláldozása nélkül szolgálják a súly minimalizálását.
A harmadik szempont a veszélyes anyagok felhasználásának minimalizálása, ahol lehetséges. Például a lemezelés során éveken keresztül használták a kadmiumot, de ezt ma már felváltották az olyan biztonságos anyagok mint a cink, nikkel.

 

heilind 1


A helytakarékosság érdekében a tervezők a kerek termékek helyett egyre többször használnak négyszögletű csatlakozókat, amelyeket egymásra helyezve jobb helykihasználás érhető el. A modern, négyszögletű csatlakozók további előnye, hogy a betétet könnyedén el lehet távolítani. Ez azt jelenti, hogy a csatlakozót helyben lehet hagyni a modulok cseréje alatt.
Emellett a Quadrax-technológia csatlakozókban történő szélesebb körű használatával gyorsabbá vált az adatátvitel. A RJ45 és USB-csatlakozók alternatívájaként ezek egyetlen csatlakozót tartalmaznak, négy egyedi érintkezővel.
Különösen a légiközlekedésben történő alkalmazás során kiemelten fontos a súly, és minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy csökkentsék a kulcsfontosságú alkatrészek súlyát.
Az olyan felhasználási követelmények esetén, amikor fémanyagok szükségesek – mostanában, jellegzetesen csak a gépház-alkatrészeknél, ahol extrém hőmérsékleteknek vannak kitéve – a rozsdamentes acél kiment a divatból és átvette a helyét a titán, amely a rozsdamentes acéllal összehasonlítva jelentős, 40%-kos súlycsökkenést jelent.
Ez azonban jelentős költségeket von maga után, ezért ahol csak lehetséges nemfém anyagokat használnak. Az anyagokat folyamatosan fejlesztik, és a modern kompozit anyagok tartós és megbízható teljesítményt tudnak nyújtani olyan alkalmazások során, mint a vezérlőegységek, miközben tipikusan 30%-os súlycsökkenés érhető el, ugyanazon tétel alumíniumváltozatával összehasonlítva.
A szükséges tervmódosítások ellenére lehetséges például a szükségesnél vastagabb konnektorperem behelyezése egy kompozit csatlakozó esetén, ugyanazon fizikai integritás megőrzése érdekében. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az anyagminőséget és teljesítményt érintő fejlesztéseknek köszönhetően a specifikációkat meghatározó személyek előzetes aggályai nagyrészben eloszlottak.
Folytatódik a száloptikai kábelek használatának pozitív trendje, felváltva a sárgaréztermékeket, könnyebb és optimalizált adatkezelési lehetőségeket és ehhez kapcsolódó előnyöket kínálva.
Természetesen a kisebb és bonyolultabb alkatrészeknek is vannak kihívásai, ha például a telepítésre gondolunk, azt jelenti, hogy az egész telepítési folyamatot a legkorábbi tervezési ciklusba kell beilleszteni, mivel a karbantartás, javítás és a miniatürizált alkatrészek cseréje sokkal nagyobb kihívást jelent.

 

heilind 2


A légiközlekedésben alkalmazott alkatrészeknek különösen szigorú tesztelésen kell keresztül menniük, és ideális esetben meg kell felelniük az EN4165 (légiközlekedés) és a VG96513 (katonaság) szabványoknak. A csatlakozók egyik tipikus példája az EN4165 szabványnak megfelelő csatlakozótípus. Az eredetileg az 1980-as évek közepén tervezett portfólióból származó jelen portfólió a legszélesebb körben használt csatlakozótípussá vált kabinban történő alkalmazásra a kereskedelmi légiközlekedésben – köszönhetően a modularitásának, rugalmasságának és megbízhatóságának, valamint helytakarékos és súlycsökkentő tulajdonságának. Többüreges és egymodulos konfigurációban is elérhető, a választék kompakt, könnyű csatlakoztathatóságot kínál, opcionálisan egyes, koaxiális, mikrokoax, quadrax, teljesítmény-, optikai és termoelemes érintkezők számára.
A választékban található legutóbbi termékek kompozitházakat, alumíniumhuzalos lehetőségeket, száloptikát, magasabb sűrűséget és söntös konfigurációkat foglalnak magukban. Az EN4165 borítás könnyű alumíniumötvözet, de kompozitváltozatban is elérhető, nikkel- vagy kadmiumlemezzel, hogy ellenálljon a zord környezeti feltételeknek is. Az EMI-védelem érdekében a csatlakozók külső felülete 360°-ban árnyékolt.
Ez a fajta modularitás jellemző a modern csatlakozósorozatokra, amelyek ötvözik az optimális anyagválasztást a moduláris kialakítással, annak érdekében, hogy megfeleljenek a szolgáltatási követelmények széles spektrumának a katonai és a légiközlekedésben történő felhasználás területein.

További információért látogasson el ide: www.heilind.de.

 

A Heilind Electronics-ról
A Heilind Electronics (http://www.heilind.de) a csatlakozók, relék, érzékelők, kapcsolók, hőmenedzsment és áramkörvédő termékek, terminálok, vezetékek és kábelek, huzalkiegészítők, szigetelések és azonosító termékek egyik világelső forgalmazója. Az 1974-ben alapított Heilind a következő országokban tart fenn irodát: Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Brazília, Németország, Szingapúr, Hong Kong és Kína.
A Heilind portfóliója olyan szolgáltatásokra is kiterjed, mint a prototípusminták, érintkezők kisebb csomagolási egységbe való áttekercselése, ház, biztosíték, vonalkód, speciális jelölések, valamint magas hőmérsékleti és nyomonkövethetőségi jelölés.

 

MatthiasOSzerző: Matthias Oettl,
Division Manager –
Military & Aerospace, Heilind

 

 Heilind Electronics GmbH
Janina Antonio, Marketing menedzser
Pfarrer-Huber-Ring 8
D-83620 Feldkirchen-Westerham
Tel.: +49 8024 9021 115
E-Mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.