Skip to main content

Új energialánc-megoldások

Megjelent: 2018. január 22.

PM5117 E4Az igus, a motion plastics megoldások világszerte elismert szakértője folyamatosan fejleszti energialánc-technológiáját. Az energialánc védi a kábeleket az állandó mozgásnak kitett hajtástechnikai környezetben, de maguknak a kábeleknek is sokat kell „tudniuk”, hogy még a kiváló védettség mellett is helytállhassanak ebben az igényes alkalmazási környezetben.

 

Csúszó vagy gördülő energialáncok
az E4.1 moduláris rendszerben

Az igus az új, görgős lánctagokkal tovább bővíti a már jól ismert moduláris E4.1 energialánc-rendszert. Az új megoldásnak köszönhetően valóban könnyű az átállás az egymáson csúszó rendszerekről a gördülőcsapágyas energialáncokra. A görgős lánctagok teljesen kompatibilisek a moduláris E4.1 rendszer valamennyi tagjával. A hatékony felhasználásra jó példa a szerszámkészítés során alkalmazott lineáris robotokhoz használt e-chain energialáncok esete – ezek könnyen módosíthatók az intenzívebbé váló dinamikus igénybevételnek megfelelően, ugyanakkor akár 57%-kal csökkenthető a rendszer meghajtásához szükséges energia.
A tíz és ötven méter közötti elmozdulási hosszoknál leginkább a sikló-csúszó energialáncokat alkalmazzák. Az ilyen jellegű rendszerek igénybevétele azonban egyre nő, hiszen a dinamikai jellemzőkre vonatkozó elvárások, valamint a rendszerekre ható erők folyamatosan intenzívebbé válnak, és ezalól a már meglévő rendszerek sem jelentenek kivételt. Ha például a gépek ciklusfrekvenciáját visszamenőleg megnövelik, amelyhez az energialáncok nagyobb mozgási sebessége tartozik, a sikló rendszerek könnyen elérhetik fizikai teljesítőképességük határait. Ezért döntött úgy az igus, hogy új, görgős lánctagokkal bővíti a már jól ismert moduláris E4.1 energialánc-rendszert. „Az új fejlesztésű görgős lánctagok különálló kialakításúak, ennek következtében a görgő a lánctag közepén helyezkedik el” – foglalja össze az új megoldás jellemzőit Michael Blaß alelnök, az igus „e-chain systems” üzletágának vezetője. „Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az összes lánctag ugyanolyan szögben áll és mozog, emiatt a lánc sokkal halkabban működik.” Az új megoldás fontos elemei az üreges görgők, amelyek az egymáson való átgördülés közben az új geometria és a felhasznált anyagok miatt lényegesen kisebb rezgést és zajt keltenek. Számos, több éven át tartó teszt során az igus mérnökeinek sikerült megtalálniuk azt az ideális és biztonságos megoldást, amelynek segítségével akár 6 m/s mozgási sebességű rendszerek is megbízhatóan üzemeltethetők.
A mozgás közben észlelhető zaj további csillapítása érdekében a görgős lánctagok előtt és után kis terelőlapok helyezkednek el, amelyek segítségével elkerülhetőek a lánc felső ágának az alsó ágra való átgördülésekor keletkező intenzív ütések. A görgők nem utólag beszerelhető alkatrészek, hanem a lánctagok helytakarékos módon beépített, szerves részei.

 

PM5117 E4

Zökkenőmentes átállás a csúszó alkalmazásokról a gördülésre – a különleges anyagok felhasználásával készülő, üreges görgőkkel ellátott lánctagok jelentősen csökkentik a rezgéseket, valamint növelik az E4.1 energialáncok élettartamát (forrás: igus GmbH)

 

Számtalan alkalmazási területen használható
univerzális moduláris rendszer

Az E4.1 rendszer új, görgős lánctagjai egyszerűsítik az egymáson csúszó rendszerekről a gördülőcsapágyas energialáncokra való átállást, melyeknek köszönhetően csökken a meghajtáshoz szükséges energia is. A megoldás további előnye, hogy a korábban alkalmazott vezetővályúk, belső elválasztó rendszerek és rögzítőkonzolok továbbra is felhasználhatók maradnak. A sorozat moduláris kialakításának köszönhetően az alkatrészek kifejezetten széles méret- és típusválasztékban kaphatók. Csatlakozótagokra nincs szükség. A görgős lánctagok a lánc bal és jobb oldalára egyaránt beépíthetők, ami megkönnyíti a beszerelést. 

Az E4.1 sorozat minden lánctagjának letisztultak a belső kontúrjai, a keresztrudak és a fedelek pedig kissé lekerekítettek, így a kábelek kevésbé kopnak a használat folyamán. Az igus E4.1 energialáncai mindemellett meglehetősen masszív és strapabíró kialakításúak, kifejezetten nagy terhelések elviselésére tervezettek. Speciális jellemzőik miatt többféle alkalmazási területen is megbízhatóan megállják a helyüket, legyen szó akár szerszámgyártó csarnokokról vagy kikötői darukról is. Az i-sense termékcsalád prediktív karbantartást lehetővé tévő tagjaival a rendszerek működése megbízhatóvá és tervezhetővé válik, és végleg búcsút inthetünk a váratlan gépleállásoknak.

 

1354 típus az új katalógusban: a világ legnagyobb
energialánc-kábelválasztéka

Az igus chainflex kábelei a legszélsőségesebb körülményeknek is ellenállnak, legyen szó akár hőségről, fagyról, porról vagy nagyfokú terhelésről. A mozgó műanyagalkatrészek specialistájának új katalógusában az ügyfelek 1354 kábeltípus közül választhatják ki a nekik megfelelőt a rögzített, szabad vagy e-chain alkalmazásokhoz. Az igus a világon egyedülálló módon mindhárom kategóriában külön értékeket ad meg a kábel hajlítási sugaráról és hőmérsékleti adatairól, az igus tesztlaboratóriumában gyűjtött adatok alapján.
Az igus több mint 25 éve fejleszt és gyárt energialáncokkal együtt használható kábeleket. A mozgó műanyag alkatrészek specialistája idei új katalógusában 1354 féle kábelre bővíti választékát. A kínálat mindenféle kábeltípust tartalmaz, beleértve az Ethernet kábeleket és más buszkábeleket is. Az igus működteti az iparág legnagyobb, 2750 négyzetméteres tesztlaboratóriumát, ahol 64 különböző tesztállomáson mérik a chainflex kábelek tűrőképességét. A kölni laboratóriumban évente több mint kétmilliárd tesztciklust futtatnak le, például -40 fokra hűtött vagy +60 fokra fűtött klímaszekrényekben. Ennek köszönhető, hogy az igus 36 havi garanciát tud kábeleire biztosítani.

 PM4417 EN

Az igus a világon egyedülálló módon külön értékeket ad meg a kábel hajlítási sugaráról és hőmérsékleti adatairól attól függően, hogy rögzített, szabad vagy energialáncban való alkalmazásra szánják (forrás: igus GmbH)

 

Az igus az energialánc-alkalmazásokhoz is megadja
a hajlítási sugár és a hőmérséklettűrés adatait

Az egyedülálló kábelgarancián kívül az igus további egyedülálló szolgáltatása, hogy három különböző kategóriát határoz meg katalógusában a megengedhető minimális hajlítási sugárról és a működési hőmérsékletről. „Katalógusunkban nemcsak a DIN/EN szabványban meghatározott tesztek adatait adjuk meg, hanem azt is, milyen hőmérsékleteket tűr a kábel rögzített vagy mozgó használat esetén” – tudtuk meg Rainer Rösseltől, az igus chainflex-kábelekkel foglalkozó részlegének vezetőjétől. „Ezenkívül minden chainflex kábel hajlítási sugarát és hőmérsékleti tartományát is meg tudjuk adni, ami biztosítja, hogy a kábel biztonságosan mozgatható legyen az e-chain energialáncban is.”

 

1354-féle kábel méretre szabva, egyenesen a raktárból

A katalógusban szereplő chainflex kábeleket közvetlenül a szállító készletéből lehet megvásárolni, méretrevágási felár nélkül.
A chainflex kábelek kötegelt kialakításának köszönhetően az ún. csavarási hatás okozta meghibásodás már a múlté, ugyanis a kábelkeresztmetszet és fonat speciális geometriája megakadályozza a kábelér törését, így nem kell üzemkieséstől tartani.
Az új katalógus kilenc nyelven érhető el. Ezenkívül az online élettartamszámító eszköz segítségével az ügyfelek kiszámolhatják, mennyi az általuk kiválasztott chainflex kábel élettartama. Megrendelésre minden igus kábel „readycable” (készkábel) formában, konfekcionálva is megvásárolható, előre felszerelt csatlakozókkal.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

Még több igus