Skip to main content

Új alkalmazási lehetőségek Linux®-alapú valós idejű vezérlés révén

Megjelent: 2024. június 26.

Beckhoff TwinCAT cikk bevezető kép logovalTwinCAT runtime valós idejű Linux®-hoz

A valós idejű Linux®-hoz kifejlesztett TwinCAT runtime segítségével a Beckhoff új alkalmazási területek előtt nyit utat a valós idejű vezérlések terén. Köszönhetően annak, hogy egyazon ipari PC-n egyszerre több TwinCAT runtime működhet, különféle rendszerrészek egyetlen nagy teljesítőképességű számítógépen futtathatók, egyszerűsítve a programozást és a diagnosztikát. Ezenfelül a valós idejű környezetből egy grafikus kártya (GPU) is hozzáférhető, amely hardveres gyorsítóként használható különösen számításigényes alkalmazásoknál, amilyen többek között a gépi látás is.

 

A valós idejű Linux®-hoz kifejlesztett TwinCAT runtime a Beckhoff saját Linux® disztribúcióján alapul, amely szélesíti az operációs rendszerek eddigi választékát a Windows és a TwinCAT/BSD-n felül. Ez a Linux® disztribúció az ingyenes Debian operációs rendszeren alapszik, és tartalmaz egy Linux® valós idejű kernelt, amely a runtime valós idejű futtatásához elengedhetetlen. A Debian csomagkezelő rendszerével könnyen telepíthetők további szoftverek is.
A fentiekből tehát összeáll egy TwinCAT runtime, amellyel Linux®-alapú, stabil, valós idejű vezérlés valósítható meg. A konténertechnológiák – például a Docker®, a Podman vagy az LXC – segítségével egyetlen ipari PC-n több TwinCAT runtime futtatható, így modulárissá tehetők a gépvezérlési és egyéb automatizálási alkalmazások. Több TwinCAT runtime egyetlen ipari PC-n történő párhuzamos, önálló végrehajtásával gazdaságossá tehető a hardverigény a rendelkezésre álló számítási kapacitás jobb kihasználása révén, ami kedvezőbb költségeket eredményez.

 

A Beckhoff Linux® disztribúciója egy új típusú TwinCAT runtime alapja


A Linux® felhasználók az automatizálás teljesen új világába léphetnek be, miközben változatlanul a megszokott TwinCAT környezetben fejleszthetik alkalmazásaikat. Ezen megoldás előnyei közé tartozik, hogy több valós idejű alkalmazás hajtható végre optimalizáltan egyetlen processzoron, a moduláris vezérlőkód nagyobb rugalmasságot biztosít, egyszerűbben lehet alkalmazásmodulokat hozzáadni vagy lecserélni, és célzottan lehet egyedi alkalmazásokat végrehajtani vagy frissíteni. Mindehhez még összességében mérsékeltebb műszaki költségek és rövidebb megvalósítási idő is társul.
A valós idejű Linux®-hoz kifejlesztett TwinCAT runtime először az új, ARM-alapú, CX82x0 és CX9240 típusú beágyazott PC-khez fog megjelenni, amelyek ARM Cortex™ A53 típusú processzort tartalmaznak. A Beckhoff ezt követően fogja bevezetni egymást követő lépésekben valamennyi ipari- és beágyazott PC-hez a Linux® disztribúciót.


www.beckhoff.com/linux

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Táblás utca 36-38.
G épület 2. emelet
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com

 

#c1272d