Skip to main content

u-remote: IO-Link modulok és konfiguráló szoftver a Weidmüllertől

Megjelent: 2019. szeptember 10.

weidmuller lidEgy ipari folyamatirányító rendszer a telepítését követően akár évtizedekre is konzerválhatna egy technológiai megoldást, miközben az eszközkínálatban számos generációváltás történhet. A két folyamat tempóját pedig össze kell egyeztetni, ezért érthető a törekvés, hogy a gyártóktól és a generációktól függetlenül egyszerűsítsük a rendszerek tervezését, telepítését, módosítását és karbantartását. Erre kínál hatékony eszközt az IO-Link, amelynek a „még egyszerűbb” alkalmazását ígéri a Weidmüller u-remote IO-Link rendszere.

 

Bevezetés

Az IO-Link az Ipar 4.0, valamint a „dolgok internete” ipari alkalmazásainak gyűjtőkategóriája, az IIoT (Industrial Internet of Things) egyik kulcsfontosságú technológiája. Ennek fizikai megvalósítására fejlesztett ki a Weidmüller olyan IO-Link kommunikációs mastermodulokat, amelyek IP20 és IP67 környezeti védettségű változatban is elérhetők. A termékkínálatot dugaszolható csatlakozásokkal és készre szerelt buszcsatlakozásra alkalmas érzékelő/beavatkozó vezetékezéssel ellátott kábelezés teszi teljessé. Az IO-Link eszközök paraméterezését és konfigurálását webalapú konfigurációs szoftvereszköz könnyíti meg. Ez az intuitív felhasználói interfésze révén tesz elérhetővé egy új, központi adatbázist, amelyben a különböző eszközgyártók IO-Link leírófájljai (IODD – IO Deveice Description) érhetők el. Ez az „IODDfinder” adatbázis egyetlen „ernyő” alatt egyesíti az egész IO-Link termékvilágot, és központilag teszi elérhetővé a piacon kapható összes termék leírófájljait. Ezzel, valamint a u-remote IO-Link masteregységekkel a Wiedmüller már ma kínálja azokat a teljes megoldásokat, amelyekre az Ipar 4.0 és az IIoT felhasználóinak holnap lesz szükségük.

 

weidmuller 1

Egy IP20-védettségű IO-Link alrendszer szemléltető összeállítása

 

Mit kínál az IO-Link?

A termelőberendezések és üzemek tervezésének és telepítésének mind ez idáig azzal a kihívással kellett szembenéznie, hogyan rövidítsék le az időigényes beszerzési, szerelési és karbantartási műveleteket. Ezekben a fázisokban valósul meg az egyes rendszerelemek (érzékelők és beavatkozók) elektromos összekapcsolása, beállítása, esetleg a szükség szerinti cseréje. Az intelligens szenzoroknak és aktuátoroknak az irányítástechnika központi rendszerelemeihez való csatlakoztatására szolgáló IO-Link kommunikációs rendszer jelentősen csökkenti a tervezés, telepítés és karbantartás időszükségletét. A szenzorokat gyorsan és hibamentesen csatlakoztathatjuk a készre szerelt kábelekkel, és a telepítést az eszköz paraméterkészletének automatikus letöltése is megkönnyíti. Az IO-Link rendszer másik előnye a rendszer teljes áttekinthetősége egészen le az érzékelők és beavatkozók szintjéig, amely meggyőző és jelentékeny hozzájárulást jelent a teljes üzem rendelkezésre állásának jelentős növeléséhez. Az IO-Link precíziós hibafelderítéssel és a hibás rendszerelem cseréjének egyszerűsítésével számottevően csökkenti a nem tervezett üzemkiesések időtartamát, és ezzel együtt az üzemeltetési és karbantartási költségeket. A Weidmüller további támogatást is nyújt a IO-Link előnyeinek kiaknázásához a u-remote révén, amely egy „folyamatszerűen” tervezhető és gyors beszerzési és telepítési lehetőségeket kínáló, rugalmas I/O-rendszer. Ennek elemei egyaránt elérhetők a központi irányítástechnikai helyiség környezetében szükséges IP20-as, valamint a terepi környezet hatásait is elviselő IP67-es védettségi fokozatú kivitelben, ezért a u-remote egy valóban flexibilis ipari I/O-rendszer teljes szabadságát, és egy egységesen kezelhető teljes rendszer minden előnyét kínálja a felhasználónak. A u-remote integrált konfigurációs szoftvereszköz az alkalmazott terepbusztól vagy hálózattól függetlenül kényelmes lehetőséget ad a paraméterek beállítására és az I/O-eszköz konfigurálására.

 

weidmuller 2

Az IP67 védettségű modulhoz készre szerelt kábelekkel egyszerűen csatlakoztathatók a terepi I/O-eszközök

 

Az IO-Link – és a Weidmüller „hozzáadott értéke”

Az IO-Link a szenzorok és aktuátorok kommunikációinak szabványos technológiája (IEC 61131-9). Egy IO-Link rendszer egy IO-Link masteregységből és egy vagy több IO-Link be-kimeneti eszközből (például érzékelőkből és beavatkozókból) épül fel. Az IO-Link masteregység valósítja meg az illesztést a magasabb szintű folyamatirányító rendszerhez és vezérli az IO-Link eszközökkel folytatott kommunikációt. Mint minden IO-Link termékét, a Weidmüller a mastermodult is IP20 és IP67 védettségű kivitelben gyártja. Az IP20 Master és a hozzá csatlakoztatott I/O-eszközök paraméterbeállítása és konfigurálása egyaránt kényelmesen elvégezhető az IO-Link webbázisú konfigurátor szoftveralkalmazása segítségével. A kereskedelmi forgalomban más gyártóktól beszerezhető IP20 mastermodulok 200 mA-es terhelhetőségétől eltérően a Weidmüller mastermodulja azoknál 150%-kal nagyobb, 500 mA-es terhelhetőséget kínál (A-típusú) I/O-csatornánként.

 

weidmuller 3

IP20-védettségű IO-Link modul


Az IP67-es védettségi fokozatú IO-Link modulok közvetlenül a folyamat mellé telepíthetők az érzékelők és beavatkozók illesztésének megvalósításához. Az IO-Link mastermodul 30 mm szélességű, és mindegyiknek négy-négy (A és B típusú) csatlakozófelülete van. Ezeken keresztül a csatlakoztatott szenzorok és aktuátorok bővített képességekkel rendelkező paraméterbeállítása és diagnosztikája valósítható meg. A B-típusú csatlakozók – a szakmában elsőként – akár 2 A terhelést jelentő beavatkozók meghajtására is alkalmasak. További fontos előny, hogy bármelyik I/O-csatlakozóport bemenetként és kimenetként is konfigurálható.
A u-remote IP67 felhasználói akár 16 A-re is növelhetik az I/O-rendszer terhelését. Ez azt jelenti, hogy több fogyasztó is rákapcsolható ugyanarra a vezetékre, jelentősen egyszerűsítve ezzel a kábelezés kivitelezését. Így a u-remote IP67 modulok az M12-L-típusú csatlakozóikon keresztül nagyobb tápteljesítményt képesek a rendszer rendelkezésére bocsátani.
Az IP20 u-remote IO-Link modulok és a csatlakoztatott IO-Link készülékek paramétereinek beállítását és konfigurálását egy nagyon kényelmesen használható webes alkalmazás teszi lehetővé. A Weidmüller szoftverét különösen intuitív felhasználói kezelőfelület jellemzi. A konfigurációs műveleteket a kiépített terepbuszhálózattól függetlenül, egységes módon lehet elvégezni, de természetesen az alkalmazott mérnöki segédeszközöknek és a megvalósított terepbusztípusnak is van szerepe. Az IO-Link konfigurációs fájlok a terepbusz-csatolóegységen és az IO-Link mastermodulon át fel is tölthetők az irányítástechnikai rendszerbe, de onnan le is tölthetők az IO-Link készülékekbe. A nagy teljesítőképességű konfigurációs szoftvereszköz segítségével a projektfájlok archiválhatók, de terjeszthetők is a rendszer hasonló beállításokat igénylő elemei között, és egyedileg módosítani is lehet azokat a „helyi” beállítási igények szerint. A konfigurációs szoftvereszköz segítségével elérhető a központilag kezelt, gyártó- és gyártmányspecifikus IO-Link adatbázis, és az IODDfinder alkalmazás. Ezen a módon a felhasználók kényelmesen áttekinthetik a piacon elérhető összes IO-Link eszközt és azok leírófájljait, az IODD-ket. Az IODD-k egyesített, központi kezelése teszi lehetővé, hogy a bennük tárolt adatok egységesek, hitelesek és megbízhatóak legyenek. A u-remote IO-Link konfigurátor alkalmazás a Weidmüller honlapjáról ingyen letölthető. Mindazokhoz a sorozatgyártású, vagy azonos műszaki megoldású berendezésekhez, amelyek ismétlődő IO-Link konfigurációt igényelnek, egy közös projekttervezési konfigurációs fájlt lehet helyben tárolni, és onnan terjeszteni az azonos felépítésű más üzemek, berendezések vagy eszközök beállításához. Ezek természetesen később is hozzáférhetők és szükség esetén módosíthatók is.
A u-remote webszerver helyi és távoli rendszerellenőrzésre is lehetőséget teremt. Így távoli elérhetőséggel lehet rendszerdiagnosztikát futtatni, bemeneti adatsorokat szimulálni, vagy a kimeneteket a kívánt állapotba állítani. Mindehhez a felhasználónak csak egy szabványos webböngészőre van szüksége. Lehetséges a folyamatok és eljárások szimulációja is anélkül, hogy a fizikai rendszervezérlőre kellene csatlakoztatni az eszközöket. Ráadásul a rendszerindítást részekre bontva is el lehet végezni, amely jelentősen felgyorsítja a rendszer helyreállítását egy nem tervezett leállást követően.

 

Weidmüller: energia, jelek és adatok elektromos csatlakoztatása ipari környezetben Let's connect.

 

Weidmüller Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: +36 1 382-7700
Fax: +36 1 382-7701
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.weidmueller.hu