Skip to main content

Túlfeszültségek hatásainak csillapítása Ethernet hálózatokban

Megjelent: 2024. április 24.

DigiKey cikkhez bevezető kép logovalMivel az Ethernet egyre inkább az ipari kommunikáció gerincévé válik, az infrastruktúra érzékenysége a túlfeszültségekre, például a villámcsapásokra egy olyan probléma, amellyel feltétlenül foglalkozni kell. Az ilyen események hatására földhurkok és mágnesesen indukált feszültségek keletkezhetnek, amelyek akár az operatív technológiai rendszerek teljes bénulását is okozhatják.

 

Ethernet hálózatra kapcsolt eszközök és rendszerek integritásának és működésének fenntartásához a fejlesztőknek robusztus megoldásra van szükségük, amely megfelelő védelmet nyújt az érzékeny elektronikai áramkörök számára a destruktív áramlökésekkel szemben.
Ez a cikk a túlfeszültségek (tranziensek) elektronikus rendszerekre gyakorolt hatását ismerteti röviden. Ezután bemutat néhány túlfeszültségvédő eszközt az Analog Devices-től azzal együtt, hogyan használhatók fel az áramlökések hatásainak csillapítására.

 

A túlfeszültségek hatása az elektronikus rendszerekre

Túlfeszültséget több tényező is okozhat, amelyek közül a villámlás a legdrámaibb és a legpusztítóbb. Egy villámcsapás akár több kilométeres távolságban is földhurkokat és mágnesesen indukált feszültséget hozhat létre az elektronikus rendszerekben, és ez az átmeneti túlfeszültség fizikailag károsíthatja az érzékeny elektronikai áramköröket, valamint zavarokat okozhat a kritikus működésben.
Ha az elektronikus rendszereket nagyerejű lökőfeszültség éri, akkor annak a következménye nem csupán átmeneti meghibásodás lehet. Ezek a nagy energiájú impulzusok visszafordíthatatlan károkat okozhatnak az áramkörökben, ami költséges javításokhoz és a rendszer leállásához vezethet. Ethernet hálózatokban a tranziensek károsíthatják a hálózati hardverelemeket és a hálózatra csatlakoztatott eszközöket, ami adatvesztéshez, a rendszer teljesítményének csökkenéséhez vagy akár teljes rendszerösszeomláshoz vezethet.
Az Ethernet infrastruktúra azért olyan érzékeny a túlfeszültségekkel szemben, mert fizikailag terjedelmes, továbbá ehhez az eszközök összekapcsoltsága is hozzájárul. A nagy távolságokat áthidaló Ethernet kábelek elektromágneses zavarokat vesznek fel a környezetből, beleértve a tranziensek által indukált feszültségeket és áramokat, amelyek így elérik a túlfeszültségtől látszólag elszigetelt eszközöket is (1a. ábra).

 

1. ábra Egy nem védett Ethernet eszköz érzékeny az elektronikai áramköreire kerülő túlfeszültséggel szemben (a), de túlfeszültségvédelmi módszerek, például védősíkok alkalmazásával biztonságos áramlevezető út biztosítható (b) (Kép: Analog Devices)


A fejlesztőknek hatékony túlfeszültségvédelmi módszereket kell alkalmazniuk, hogy védjék az érzékeny elektronikai áramköröket ezektől a nagy energiájú áramlökésektől, megőrizve a rendszer épségét és működőképességét. Ez abból áll, hogy a hálózat kritikus pontjaira olyan túlfeszültségvédelmi eszközöket kell helyezni, amelyek a többletenergiát el tudják vezetni az érzékeny alkatrészektől, a földbe vezetéssel, vagy pedig annak biztonságos disszipálásával, például védősíkok segítségével (1b. ábra).
Hálózati eszközök esetén a túlfeszültségvédelem beépítésekor a fejlesztők korszerű konstrukciós lehetőségekre támaszkodhatnak, például az energiát egy adott amplitúdó fölé nem engedő tranziens szupresszorokra (TVS), izolációs megoldásokra, nagyfrekvenciás szűrésre és más módszerekre. Ugyanakkor a túlfeszültségek elleni sikeres védelemhez ezen módszerek mellett speciális komponenseket is alkalmazni kell, ideértve az Ethernet fizikai rétegét (PHY) alkotó eszközöket, a vezérlőket és az áramforrás-berendezéseket, amelyeket a túlfeszültségek hatásainak elviselésére terveztek.
Az Analog Devices egy egész sor kifejezetten túlfeszültség­védelemre tervezett megoldást kínál, amelyek az Ethernet kapcsolattal rendelkező eszközök robusztus működésére vonatkozó speciális követelményeknek is megfelelnek.

 

Túlfeszültség elleni védelem beépítése Ethernet hálózatokba

A korábbi hagyományos kommunikációs módszerekről az Ethernet-alapú hálózatokra áttérő vállalatok számára a fizikai rétegre vonatkozó 10BASE-T1L Ethernet szabvány megjelenése kínálta fel azt a kritikus áttörést, amelynek segítségével a gyárakon belüli távoli és veszélyes helyeken lévő peremhálózati eszközökkel való kapcsolat megvalósítása az IEEE 802.3cg szabványra épülő 10 Mb/s sebességű egyérpáras Ethernet (SPE) kábellel lehetségessé vált. Az Analog Devices ADIN1100 integrált áramköre egy alacsony fogyasztású, egycsatornás adó-vevő, a kialakítása megfelel ezeknek a szabványoknak, és akár 1700 méteres távolságú Ethernet kapcsolatokat is támogat. A mindössze 39 mW fogyasztású ADIN1100 átfogó funkcionális architektúrával rendelkezik, és egy olyan hardveres csatlakozási felülettel kombinál, amelyeket úgy terveztek, hogy egyszerűsítse egy gazdaprocesszor Ethernet hálózathoz való csatlakoztatását (2. ábra).

 

DigiKey cikk Túlfeszültségek hatásainak csillapítása Ethernet hálózatokban ábra2

2. ábra Az ADIN1100 egy 10BASE-T1L szabványnak megfelelő teljes fizikai réteget (PHY-t) biztosít, ami leegyszerűsíti az ipari rendszerek Ethernet hálózatokra való átállását (Kép: Analog Devices)


Az ADIN1100 a túlfeszültségvédelemre szabott kialakításán túlmenően integrált tápellátás-felügyelettel és bekapcsolási reset (POR – Power On Reset) áramkörrel járul hozzá a rendszer megbízhatóságához, biztosítva a stabil működést még változékony körülmények között is. Az Analog Devices EVAL-ADIN1100-EBZ fejlesztői kártyájával a fejlesztők gyorsan felmérhetik az ADIN1100 képességeit és további túlfeszültségvédelmi lehetőségek felfedezésében merülhetnek el.
A LED-es állapotjelzők, gombok és csatlakozófelületek mellett a fejlesztői kártya tesztelési pontokat és egy kis prototípus-területet is biztosít alternatív kábelcsatlakozási lehetőségek vizsgálatához, valamint opcionális leválasztó transzformátorokat vagy teljesítménycsatoló induktivitásokat (3. ábra).

 

DigiKey cikk Túlfeszültségek hatásainak csillapítása Ethernet hálózatokban ábra3

3. ábra Az EVAL-ADIN1100-EBZ ADIN1100 egyszerűsíti az ADIN1100 működésének és képességeinek kiértékelését és a túlfeszültségvédelmi mechanizmusokkal való kísérletezést (Kép: Analog Devices)

 

Ipari Ethernet kábelen keresztül táplált eszközvezérlő

Az Analog Devices ipari SPE-áramkörökhöz tervezett LTC9111-e egy IEEE 802.3cg-kompatibilis, egyérpáras SPoE (Single-pair Power over Ethernet) szabvány szerinti tápellátású eszközvezérlő, széles, 2,3 – 60 volt közötti működési tartományban működik. Az eszköz támogatja a SCCP protokoll (serial communication classification protocol) szerinti működést olyan rendszerekben, ahol a táplált eszköz (PD) és a tápellátó berendezés (PSE) megosztják egymással a szükséges teljesítményosztályokra vonatkozó adatokat.
Az IEEE 802.3cg szabvány támogatásával az LTC9111 úgy van kialakítva, hogy csökkentse a túlfeszültségek hatását, de az eszközt túlfeszültségre érzékeny rendszerekben használó tervezők egy feszültségszint-korlátozót, például egy TVS-diódát is beépíthetnek. Az ADIN1100 és egy szupresszor- (TVS) eszköz kombinálásával a nagyobb távolságokat áthidaló SPoE-rendszerek hatékonyan védhetők (4. ábra).

 

DigiKey cikk Túlfeszültségek hatásainak csillapítása Ethernet hálózatokban ábra4

4. ábra Az ADIN1100 és az LTC9111 kombinált használatával az SPoE-konstrukciók egyszerűsíthetők, mivel csak néhány további alkatrészre van szükség ahhoz, hogy az áramellátást ipari Ethernet kapcsolaton keresztül fogadó PD oldali rész teljes legyen (Kép: Analog Devices)

 

SPoE PSE vezérlő

A 802.3cg-kompatibilis rendszerek tápellátási részéhez tartozó komponensként, az LTC4296-1 egy ötcsatornás SPoE PSE vezérlő, amelyet a 802.3cg-nek megfelelő táplált (PD) eszközökkel való interoperabilitásra terveztek 24 vagy 54 voltos rendszerekben. A 6 és 60 volt közötti bemeneti feszültségtartománnyal rendelkező eszköz széles körű védelmi képességeket támogat, beleértve a külső N-csatornás MOSFET-ek használatát, az analóg áramhatárérték korlátozását (foldback analog current limit, ACL), az állítható forrás- és visszatérő elektronikus megszakítókat és még sok mást. A további túlfeszültségvédelemhez a fejlesztők egy TVS-diódával, például a Littelfuse SMAJ58A-val is bővíthetik a kialakítást a tápellátási feszültségtüskék mérséklésére (5. ábra).

 

DigiKey cikk Túlfeszültségek hatásainak csillapítása Ethernet hálózatokban ábra5

5. ábra Az LTC9111 PD vezérlő kiegészítéseként az ötcsatornás LTC4296-1 SPoE vezérlő ipari Ethernet kapcsolatoknál egyszerűsíti a tápellátási (PSE) rész megtervezését (Kép: Analog Devices)


Az Analog Devices EVAL-SPoE-KIT-AZ fejlesztőkészletének használatával a fejlesztők gyorsan kitapasztalhatják a PSE vezérlő működését. A készlet lehetővé teszi a tervezők számára egy IEEE 802.3 szabványnak megfelelő teljes SPoE-rendszer tanulmányozását. A készletben lévő LTC4296-1 és LTC9111-alapú alaplapok mindegyike ADIN1100-alapú, SPE kábelen keresztül csatlakozó beépülő modulokat tartalmaz (6. ábra).

 

DigiKey cikk Túlfeszültségek hatásainak csillapítása Ethernet hálózatokban ábra6

6. ábra Az EVAL-SPoE-KIT-AZ fejlesztőkészlet teljes kártya- és kábelkészletet biztosít az LTC4296-1 PSE és LTC9111 PD vezérlőkön és egy ADIN1100 10BASE-T1L Ethernet PHY eszközön alapuló SPoE-rendszer tanulmányozásához (Kép: Analog Devices)


Amíg az LTC4296-1 PSE vezérlő, az LTC9111 PD vezérlő és az ADIN1100 10BASE-T1L Ethernet PHY az IEEE 802.3cg szabványnak megfelelő SPoE megoldások gyors megvalósítását teszi lehetővé, egy másik Analog Devices megoldás az aktív ampli­túdó­korlátozós vezérlők iránti igényt elégíti ki.

 

PWM vezérlő aktív amplitúdókorlátozással

Az Analog Devices MAX5974 sorozatához tartozó eszközök a PoE-rendszerekben a táplált eszközt (PD-t) ellátó tápforrások hatásfokának növelésére tervezett, aktív amplitúdókorlátozós, szórt spektrumú, áramvezérelt impulzusszélesség-modulációs (PWM) vezérlők. A MAX5974 sorozatú eszközöket többféle változatban kínálják. A MAX5974D például úgy van kialakítva, hogy támogassa a kimenet hagyományos, optocsatolós visszacsatolással történő szabályozását. Ezzel szemben a MAX5974B-t úgy tervezték, hogy a kimenet szabályozása optocsatoló nélkül történjen úgy, hogy a csatolt induktivitás kimenete az átalakító tápbemenetére (IN) kerül (7. ábra).

 

DigiKey cikk Túlfeszültségek hatásainak csillapítása Ethernet hálózatokban ábra7

7. ábra Az Analog Devices MAX5974B IC-je egyszerűsíti az aktív amplitúdókorlátozást használó átalakítók kialakítását azáltal, hogy elhagyja a visszacsatoló ágból az optocsatolókat, és az átalakító bemeneti (IN) feszültségét a csatolt induktivitás kimenetéről származtatja (Kép: Analog Devices)


A MAX5974 IC-kbe integrálva, a bekapcsolt állapot maximális időtartamát korlátozó, pozitív visszacsatolásos áramkör (feed-forward maximum duty-cycle clamp) biztosítja, hogy a korlátozott feszültség maximális értéke független maradjon a hálózati feszültségtől tranziensek esetén. Mivel az áramerősség-figyelés ciklikusan (minden ciklusban) történik, ezen képességének köszönhetően az eszköz további védelmet nyújt az érzékeny elektronikai áramköröknek. Amikor érzékeli, hogy az áramerősség elérte a felső határértéket, és ez az állapot egy megadott időtartamig fennáll, ideiglenesen kikapcsolja a fő kapuvezérlő kimenetet (NDRV) és az aktív amplitúdókorlátozó kapuvezérlő kimenetet (AUXDRV), lehetővé téve a túláram disszipálódását a lágyindítás megkísérlése előtt.

 

Túlfeszültség elleni védelem széles körű megvalósítási lehetőségekkel

A fent bemutatott termékek széles körű megközelítést engedélyeznek az Ethernet hálózatok túlfeszültségekkel szembeni védettségének megvalósítása terén. Az ADIN1100 biztosítja a nagy hatótávolságú, alacsony fogyasztású működést, és egy megbízható, hibabiztos alapot képez a hálózat számára. Az LTC9111 és az LTC4296 vezérlők együttesen végzik az áramellátást, valamint védelmet nyújtanak a túlfeszültségek ellen mind a táplált eszköz (PD), mind az áramforrás (PSE) szintjén. A MAX5974 kiegészíti ezt a felállást azzal, hogy hatékony teljesítményátalakítást biztosít, és csökkenti az energiapazarlás lehetőségét túlfeszültségek során.
E termékek összehangolt alkalmazásával a fejlesztők jelentősen feljavíthatják a túlfeszültségekkel szembeni védettséget Ethernet hálózatokban. Ez az integrált megközelítés védi a hardverelemeket, és biztosítja a megszakítás nélküli kommunikációt és a folytonos működést.

 

Összegzés

Az Ethernet jelentős előnyöket kínál az ipari kommunikációban, de a hosszú kábelek miatt az érzékeny elektronikai áramköröket potenciálisan romboló hatású túlfeszültségek érhetik. Az Analog Devices integrált áramköreinek és fejlesztőeszközeinek használatával a fejlesztők túlfeszültségekkel szemben védett Ethernet kapcsolatokat tudnak megvalósítani.

Szerző: Rolf Horn – Alkalmazástechnikai mérnök, DigiKey

 

DigiKey
www.digikey.hu
Angol/német nyelvű kapcsolat

Rolf Horn
Applications Engineer
DigiKey Germany
Tel.: +49 89 2444 8 x 16817
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

#ff2100