Skip to main content

Többkarú robotok moduláris és rugalmas építőelemekkel

Megjelent: 2024. április 08.

Beckhoff cikkhez bevezető kép logovalÚjabb összekötőegységekkel bővült az ATRO moduláris ipari robotrendszer

A Beckhoff első ízben 2022-ben bemutatott ATRO (Automation Technology for Robotics – Robotikai automatizálási technológia) elnevezésű moduláris ipari robotrendszere most további összekötőegységekkel bővült. Az új egységek fokozzák az ATRO rugal­masságát, és többkarú robotok építését is lehetővé teszik.

 

A beépített hajtásfunkciókkal rendelkező, sorozatgyártott ATRO motormodulokból és a különféle geometriájú összekötőegységekből rugalmasan alakíthatók ki különféle kinematikájú robotrendszerek, így olyan robotikai megoldások építhetők, amelyek pontosan egy adott alkalmazás igényeihez optimalizáltak. A számos automatizálási funkcióval rendelkező TwinCAT vezérlőkörnyezetbe integrált robotvezérlés megkönnyíti egy gép teljes körű meg­valósításának folyamatát is.

 

Beckhoff ATRO

Az új összekötőegységekkel az ATRO kinematikája még rugalmasabban alakítható ki – akár többkarú robot is építhető


A kinematikai szerkezet, illetve a munkatér mechanikailag passzív modulokként az ATRO összekötőegységekkel hozzáigazíthatók az adott követelményekhez. A Beckhoff ezúttal egy két leágazással rendelkező T-alakú összekötőegységet, valamint L- és S-formájú összekötőegységeket mutatott be. A Beckhoff az Automatica 2023 szakkiállításon példaként a T-modulon alapuló, kétkarú, karonként négy-négy motormodult (azaz csuklót) tartalmazó robotkinematikát mutatott be. Az összeállításban a közös főtengely folyamatosan forgó tengelyként – és ezáltal mozgó robotalapként – szolgált, amit azért lehetett megvalósítani, mert az ATRO rendszerben a belső közegvezetés következtében az alaptól a beavatkozó szervekig minden tengely végtelenszer forgatható. A két kart a robot egyidejűleg két munkaterületre képes mozgatni, ahol azok munkadarabokat fognak meg, tesznek le vagy munkálnak meg. A teljes szerkezet nemcsak helytakarékos, hanem gyors és hatékony megoldást is jelent, mivel segítségével kiküszö­bölhetők a tengely mozgáskorlátai miatt egyébként szükséges visszautak, amelyeken nem történik munkavégzés. A két megfogóhoz szükséges sűrített levegő vagy energia a modulok ATRO-interfészein keresztül a szerkezeten belül jut el az alaptengelytől a két beavatkozószervig. Az L- és S-alakú, új összekötőegységek négy szabadságfokú kinematikát tesznek lehetővé, ami például palettázásnál fontos lehet. Az új, L-alakú összekötőegységek egy további, különleges tulajdonságát egy másik kiállított rendszer szemléltette: ebben az elrendezésben kizárt a tengelyek egymással való ütközése, így optimálisan kihasználható az összes tengely végtelenített elforgathatósága. Minden (más) robotelrendezésnél az önütközést szoftveres úton kell elkerülni.
A Beckhoff teljes rendszerének másik újdonsága a moduláris MX-rendszer robot- és gépvezérlőként történő alkalmazása. Egy tápegységből, ipari PC-ből, digitális be- és kimenetekből, valamint biztonsági modulokból álló MX-rendszer-összeállítás lehetővé teszi az ATRO vezérlőszekrény nélküli üzemeltetését. Az MX-rendszer 40 A kimeneti áramú új tápegységétől egyetlen hibrid kábel juttatja el a robothoz a 48 V-os tápfeszültséget és az EtherCAT kommunikációs vonalat. A beavatkozó szervek pneumatikus vezérlését az MX-rendszer új pneumatikai moduljai végzik. A végeredmény egy teljes körű, kompakt, vezérlőszekrény nélküli robotvezérlő rendszer, amely a gépen vagy termelőcellán belüli további automatizálási feladatokkal könnyedén bővíthető.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Táblás utca 36-38.
G épület 2. emelet
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com

 

#c1272d