Skip to main content

Texas Instruments: nagy pontosságú ultrahangos áramlásmérő csip okos vízmérőkhöz

Megjelent: 2017. november 09.

TexasA Texas Instruments (TI) nemrég az MSP430™ mikrovezérlők (MCU) új családját mutatta be, amelybe integrált, ultrahangos érzékelő analóg frontendet építettek be. Ezzel az áramlásmérés pontosabbá vált egy, a korábbinál lényegesen kisebb fogyasztású elektronikus egységgel. Ezenkívül a TI két referenciatervet is bemutatott, amelyek egyszerűsítik az új processzorok olyan végtermékekbe integrálását, amelyek automatikus leolvasási lehetőséggel látják el a létező mechanikus vízfogyasztás-mérőket.

 

Ez az új MCU-család és a referenciatervek annak a megnövekvő igénynek a kielégítését egyszerűsítik, amely a pontosabb vízmérők és a távleolvasási lehetőségek által növelik a vízzel, mint erőforrással való okosabb gazdálkodást, a pontos mérést és a pontos időben történő számlázást a fogyasztók részére. A rendkívül alacsony energiaigényű, érzékelésre és mérésre optimalizált MSP430 MCU-portfólió részeként az új MSP430FR6047 MCU-család lehetővé teszi, hogy a fejlesztők több intelligenciával ruházzák fel a vízfogyasztás-mérőket, amelyhez a processzor analóg jelfeldolgozási képessége teremti meg az alapot. Ez a digitális jelfeldolgozáson alapuló módszer pontosabb a versenytársainál, mivel az időt 25 ps vagy jobb felbontással méri, amiből az adódik, hogy akár 1 liter/óra térfogatsebességet is mérni képes. Ráadásul az integrált MSP430FR6047 eszközökkel a vízmérő elektronikájának alkatrészlistája kb. fele olyan hosszú, mint a versenytársak megoldásaival. A fogyasztás is kb. 25%-kal kevesebb, ami lehetővé teszi, hogy a végtermék akár 

10 évig is üzemképes maradjon elemcsere nélkül. Az új MCU-k kis fogyasztású gyorsítóhardverrel támogatják az analóg jelfeldolgozást, a nem törlődő memória céljára 256 kbájt ferroelektromos RAM-ot, LCD-meghajtót és a teszteléshez célhardvert is tartalmaznak. Az új MSP430FR6047 MCU-ról a www.ti.com/MSP430FR6047-pr-eu webhely nyújt bővebb információt. Az MSP430 Ultrasonic Sensing Design Center kiterjedt támogatást nyújt a fejlesztőknek, akik ezáltal akár néhány hónap alatt kész, kiforrott végtermékkel jelentkezhetnek a piacon. 

A TI egy új, induktív érzékelőn alapuló áramlásmérő referenciatervét (Low-Power Water Flow Measurement with Inductive Sensing Reference Design) is elkészítette, amely kompakt megoldást kínál a mechanikus áramlásmérők elektronikus érzékelőrendszerrel való bővítésére. Ez a megoldás is hosszú elem-élettartamot tesz lehetővé.
Az egycsipes, két frekvenciasávon kommunikáló SimpleLink™ CC1350 vezetékmentes MCU-val lehetővé válik a mechanikus vízfogyasztásmérő távleolvasása. A referenciaterv alapján elkészült modul kis mérete a meglevő fogyasztásmérők könnyű „retrofit” bővítését teszi lehetővé. A CC1350 vezetékmentes MCU fogyasztása csak a leolvasás idején ugrik meg, a folyamatos áramlásmérést lehetővé tevő készenléti üzemmódban mindössze 4 µA az áramfelvétele.

www.ti.com/flowmeter-pr-eu